Blogi ja uutiset

Uusi tutkimus vastapaine- ja höyryhengityksen vaikutuksista keuhkojen toimintaan ja hengitysoireisiin astma- ja keuhkoahtaumatautipotilailla on loppusuoralla Tampereella

Uusi tutkimus vastapaine- ja höyryhengityksen vaikutuksista keuhkojen toimintaan ja hengitysoireisiin astma- ja keuhkoahtaumatautipotilailla on loppusuoralla Tampereella

Tutkimustieto tehokkaan ja oikeantyyppisen hengityksen merkityksestä ihmisen hyvinvoinnille kasvaa koko ajan. Akuuteista ja kroonisista hengitysongelmista kärsii maailmanlaajuisesti yli miljardi ihmistä [1]. WHO:n mukaan 90% maailman asukkaista hengittää jatkuvasti ilmaa, joka sisältää keuhkoja vaurioittavia pienhiukkasia [2]. Ilmansaasteet lisäävät merkittävästi astman ja keuhkoahtaumataudin riskiä. Tupakoinnilla on suurin sairauden riskiä lisäävä vaikutus. Ongelma on globaali: astman esiintyvyys aikuisväestössä on teollistuneissa maissa noin 10% ja keuhkoahtaumataudin 5–15%.

Tampereella on loppusuoralla kliininen tutkimus, jossa tutkitaan yhdistetyn vastapaine- ja höyryhengityksen vaikutuksia astma- ja keuhkoahtaumatautipotilaiden keuhkojen toimintaan, hengitysoireisiin ja koettuun hyvinvointiin. [3]

Tutkimuksessa koehenkilöt, joilla on lievä tai keskivaikea astma tai keuhkoahtaumatauti, on arvottu kahteen ryhmään, joista toinen ryhmä käyttää WellO2-hengitysharjoituslaitetta päivittäin kuukauden ajan toisen ryhmän toimiessa kontrolliryhmänä. Ennen ja jälkeen harjoitusjakson mitataan keuhkojen toimintaa virtaus-tilavuusspirometrialla.

Lisäksi mitataan hengitysteiden maksimaaliset paineet sisään- ja uloshengityksessä. Hengitykseen ja hyvinvointiin liittyviä oireita kartoitetaan validoiduilla kysymyksillä. Hengitysharjoituksen kuormitustaso on säädetty yksilöllisesti sellaiseksi, jollaista jokaisen normaalikuntoisen henkilön on kohtalaisen helppo toteuttaa.

Tutkimus on luonteeltaan kontrolloitu ja sokkoutettu ja se täyttää hyvän kliinisen tutkimuksen sekä eettisten periaatteiden kriteerit. Tutkimussuunnitelma on hyväksytty Tampereen yliopiston eettisessä toimikunnassa. Tutkimukseen tullaan ottamaan kokonaisuudessaan 60 koehenkilöä, joista noin 40 on jo nyt läpikäynyt koko ohjelman. 

Tutkimuksen potilasmittaukset on tarkoitus saada päätökseen vuoden 2021 aikana. Tutkimuksen tulokset pyritään julkaisemaan vuoden 2022 aikana kansainvälisissä tieteellisissä julkaisusarjoissa.

Hengitysharjoittelua käytetään yleisesti kuntouttavana hoitomuotona erilaisissa tilanteissa ja sairauksissa, joissa keuhkojen toiminta on häiriintynyt. Hengityslihasten voiman kasvu voi edesauttaa mm. nopeampaan toipumiseen koronakeuhkosairaudesta. [4]

Suomessa kehitetyllä WellO2-vastapainehöyryhengityslaitteella voidaan helposti kuntouttaa hengityselimistöä kotona ja vahvistaa keuhkojen toimintaa sekä tehostaa hengitysteiden limakalvojen puolustusmekanismeja taudinaiheuttajia vastaan, kun hengitysilman lämpötilaa ja kosteutta nostetaan. WellO2:lla on yli 60 000 käyttäjää Euroopassa ja Australiassa.

WellO2-laitteen käytön vaikutuksia on tutkittu myös äänen tuottoon Oulun, Tampereen ja Helsingin yliopistosairaaloissa Tähän tutkimukseen liittyvän pilottitutkimuksen tulokset on julkaistu. Pilottitutkimuksessa mukana olleiden ääniongelmat lievenivät, kun he käyttivät WellO2-laitetta kuukauden ajan 10 minuuttia päivässä. [5]

Lähteet:

  1. GBD 2015 Mortality and Causes of Death Collaborators. Global, regional, and national life expectancy, all cause mortality, and cause-specific mortality for 249 causes of death, 1980–2015: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2015. Lancet 2016; 388: 1459–1544.
  2. WHO, 2018
  3. ClinicalTrials.gov Identifier: NCT04584398.
  4. The American Journal of Medicine: Respiratory Muscle Performance Screening for Infectious Disease Management Following COVID-19: A Highly Pressurized Situation, VOLUME 133, ISSUE 9, P1025-1032, SEPTEMBER 01, 2020
  5. (Effects of humidification of the vocal tract and respiratory muscle training in women with voice symptoms – A pilot study. Journal of Voice, 35(1)

Lisäksi: Forum of International Respiratory Societies. The Global Impact of Respiratory Disease – Second Edition. Sheffield, European Respiratory Society, 2017.

Haluatko päästä testaamaan ensimmäisten joukossa aivan uudenlaista hengityksen kuntotasoa mittaavaa tuotetta?

Haluatko päästä testaamaan ensimmäisten joukossa aivan uudenlaista hengityksen kuntotasoa mittaavaa tuotetta?

Oletko aktiiviurheilija, äänenkäytön ammattilainen, kärsitkö hengitysongelmista tai muuten kiinnostunut hyvinvointisi kehittämisestä?

Olemme lanseeraamassa WellO2-hengitysharjoituslaitteen oheen aivan uudenlaisen hengitystä mittaavan tuotteen, joka kertoo hengityselimistösi kuntotasosta ja sen kehittymisestä. Puhelinsovellukseen siirtyvien tulosten ansiosta pystyt seuraamaan keuhkojesi kuntotason kehittymistä sekä hengitysharjoitustesi tehokkuutta.

Etsimme nyt kokeiluryhmään käyttäjiä kaikista ikäluokista ja taustoista Pirkanmaan alueelta! Voit olla WellO2-laitetta jo käyttänyt tai vasta nyt siitä kuullut. Käyttäjäryhmään valituille kuudelle (6) henkilölle tehdään kustomoitu harjoitusohjelma omien tavoitteiden ja tarpeiden mukaan ja käyttöä ohjaa koulutettu hengityssairaanhoitaja.

Koeryhmään valitut saavat palkkioksi WellO2-laitteen sekä hengitystä mittaavaan uutuustuotteen omaan käyttöönsä. Lue lisää WellO2-laitteesta kotisivuiltamme: https://wello2.fi/

Ilmoittaudu mukaan laittamalla sähköpostia osoitteeseen mona.pietikainen@wello2.com otsikolla "WellO2 testiryhmä". Voit kertoa itsestäsi vapaasti sähköpostissa, mutta kerro vähintään ikäsi ja asuinpaikkasi. Emme kerää, emmekä käytä lähettämiäsi tietoja muuhun tarkoitukseen, kuin tähän testiryhmään liittyen.

Ilmoittaudu siis nyt! 💙

Haluatko mukaan WellO2 mainosfilmiin?

Haluatko mukaan WellO2 mainosfilmiin?

Kuulostaisiko hauskalta päästä näkemään, miten mainosfilmiä kuvataan ja osallistua samalla itse kuvaukseen?

Haemme iältään noin 30-80-vuotiaita henkilöitä WellO2:n mainosfilmiin. Kuvattavassa mainoksessa henkilöt käyttävät WellO2 hengitysharjoituslaitetta.  Mainoksen kuvaamiseen menee yhden henkilön osalta noin 1 tunti.

Kuvauspaikka on Vantaalla (Mainostoimisto Poickeus, Virkatie 8 b). On etua, jos olet jo WellO2-laitteen käyttäjä, mutta se ei ole välttämätöntä. Mainokset pyritään kuvaaman kesäkuun viimeisellä viikolla 28.6. – 1.7. Kuvauspäivä ja -aika sovitaan kunkin kuvattavan kanssa erikseen. 

Mainoskuvauksesta saa palkkioksi WellO2-laitteen (Hinta 239€) tai vaihtoehtoisesti 150 €. Mainoksessa esiintyvät antavat WellO2 Oy:lle täyden oikeuden käyttää mainosta WellO2-laitteen markkinoinnissa.

Näin haet!

Lähetä meille hakemus sähköpostilla osoitteeseen mona.pietikainen@wello2.com.

Kerro hakemuksessa nimesi, ikäsi sekä yhteystietosi (puhelinnumero ja sähköpostiosoite). Pyydämme liittämään hakemukseen myös kuvan tai mahdollisesti lyhyen videon itsestäsi. Kerro myös oletko WellO2-laitteen käyttäjä.

Emme kerää ja käytä yhteystietoja muihin tarkoituksiin, kuin tämän mainosfilmin kuvauksiin liittyen.