Blogi ja uutiset | WellO2 Suomi
HUOM! Nyt voit tilata WellO2-laitteen jopa 24kk maksuajalla täysin ilman korkoa tai muita kuluja. Voit tilata myös soittamalla 010 583 7966 (ark.9-17). Ilmainen kotiintoimitus yli 40€ ostoksiin. HUOM! Nyt voit tilata WellO2-laitteen jopa 24kk maksuajalla täysin ilman korkoa tai muita kuluja. Voit tilata myös soittamalla 010 583 7966 (ark.9-17). Ilmainen kotiintoimitus yli 40€ ostoksiin.

Vastapainehöyryhengityksestä voi saada apua hengitystieinfektioiden yhteydessä

Vastapainehöyryhengityksestä voi saada apua hengitystieinfektioiden yhteydessä

WellO2 on hengitysharjoituslaite, jota voidaan hyödyntää hengitystieinfektioiden estämisessä tai oireiden hoidossa kotona tehtävien harjoitusten avulla. WellO2-laitteella ei hoideta sairautta ja se ei ole lääkinnällinen laite.

Hengityselintulehduksia aiheuttavan virusepidemian aikana voi hengitysharjoituksista WellO2-laitteella olla hyötyä ennaltaehkäisevästi tai infektion aikana. Varhainen hengitysharjoittelu vahvistaa hengityslihaksia, parantaa keuhkotuuletusta ja saattaa estää mahdollisen keuhkoinfektion ilmaantumisen tai sen vaikeutumisen. Lämpimän vesihöyryn hengittäminen voi parantaa hengitysteiden limakalvojen puolustusmekanismeja virusinfektioita vastaan ja vähentää yskänärsytystä.

WellO2-laitteen käytön vaikutukset hengityselimistöön perustuvat vastapainehengitykseen ja lämpimän vesihöyryn hengittämiseen. Uloshengitys vastusta vastaan avaa hengitysteitä vastapaineen avulla ja lämmin vesihöyry sisäänhengityksessä kosteuttaa hengitysteiden limakalvoja ja helpottaa liman irtoamista hengitysteistä. Säännöllinen vastapainehengitys vahvistaa hengityslihaksistoa kuten ylähengitysteidenlihaksia, palleaa, vatsalihaksia ja kylkivälilihaksia ja auttaa näin paremmin kestämään tilanteita, jossa hengityselimistö joutuu koville.

Ohjeiden mukainen WellO2-laitteen käyttö lievissä hengitystieinfektioissa on yleensä hyvin turvallista. Hengityksen vaikeutuessa on syytä välttää WellO2:n käyttöä kuten muutakin fyysistä rasitusta ja tällöin on otettava yhteys terveydenhuollon toimijoihin. WellO2-laitteen käytöstä voi kuitenkin olla merkittävää hyötyä akuutin keuhkoinfektion kuumeettomassa toipumisvaiheessa.

Hengitysharjoittelu helpottaa hengitysoireita ja rauhoittaa mieltä. Keskittyminen hengitysharjoitteluun auttaa mieltä keskittymään nykyhetkeen ja vie ajatukset pois sairauden tuomasta ahdistuksesta.

WellO2-laitteessa on sanitointiohjelma, joka tuhoaa laitteeseen mahdollisesti kulkeutuneet virukset, bakteerit ja mikrobit kuuman höyryn avulla. Sanitointiohjelmassa laitteen sisällä voidaan puhdistaa myös laitteen suukappaleet ja muut irto-osat.

Jos sinulla ei ole hengitystieinfektion oireita

 Voit käyttää WellO2-laitetta normaalisti päivittäin.

 1. Elimistön puolustuksen ensilinjassa toimivat ylempien hengitysteiden limakalvo. Limakalvojen heikentynyt kunto vaikuttaa siihen, miten taudinaiheuttajat pääsevät elimistöömme. Limakalvojen hyvä kunto ja eheys osaltaan auttavat suojautumaan infektiolta. WellO2-laitteen käyttö kostuttaa hengitysteiden limakalvoja, parantaa värekarvojen toimintaa ja auttaa poistamaan limaa ja sen mukana epäpuhtauksia hengitysteistä. Tämä auttaa pitämään hengitystiet hyvässä kunnossa.
 2. Säännöllinen WellO2-laitteella harjoittelu avaa hengitysteitä ja vahvistaa hengityslihaksia. Tämä auttaa elimistöä kestämään rasitusta, jota hengitystieinfektiot aiheuttavat.
 3. Mikäli kärsit limaisuudesta, WellO2 auttaa liman poistamisessa hengitysteistä. WellO2-laitteen vastapaine nostaa limaa ylöspäin keuhkoputkissa ja lämpimän vesihöyryn hengittely muuttaa liman koostumusta juoksevammaksi. Pitkään kertynyt lima hengitysteissä altistaa hengitystieinfektioille.
 4. Nenämaksin käyttö on tärkeää sairauksien ehkäisyssä! Hengityselintulehduksia aiheuttavat virukset tulevat elimistöömme yleensä ylähengitysteiden, eli nenän tai suun kautta ja lämmin kostea ilma saattaa vähentää virusten lisääntymistä ylähengitysteissä ja estää sairauden etenemisen elimistössämme.

Jos olet saanut lieväoireisen hengitystieinfektion

WellO2-laiteen käyttöä suositellaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Sairauden aikana suositellaan käytettäväksi pienintä 0- hengitysvastusta. 

 

 1. Nenämaksin käyttö on tärkeää! Virukset tulevat yleensä elimistöömme ylähengitysteiden, useimmiten nenän kautta. Lämmin ja kostea ilma saattavat vähentää virusten lisääntymistä ylähengitysteissä ja estää sairauden etenemistä elimistössämme.
 2. Hengitysharjoittelu WellO2-laitteella avaa hengitysteitä ja lämmin vesihöyry auttaa tehokkaasti poistamaan limaa sekä epäpuhtauksia hengitysteistä. Tämä helpottaa ilman virtausta, jonka seurauksena hengitys muuttuu kevyemmäksi.
 3. Sairauden aikana hengityslihasten voimakasta kuntoharjoittelua on syytä välttää. Käytä vain 0- vastusta.
 4. Kun sinulla on hengitystietieinfektio, on tärkeää käyttää laitteen sanitointi- eli puhdistusohjelmaa jokaisen käyttökerran jälkeen.

Jos sairastat vaikeaa hengityselinten infektiota

 1. Kun sinulla on vaikeuksia hengittää, on syytä olla yhteydessä terveydenhuoltoalan toimijoihin.
 2. WellO2-laitteella tapahtuvaa harjoittelua ei suositella jatkamaan, mikäli sinulle ilmenee hengitysvaikeuksia. 

Kuntoutusvaihe hengitystieinfektion jälkeen

 1. Sairaalahoitoa vaatineen tai muuten vaikean hengitystieinfektion jälkeen kuumeettomassa toipumisvaiheessa WellO2-laitetta voidaan yleensä käyttää keuhkojen toiminnan palautumisen edistämiseksi.
 2. Hengitysharjoitteluun tässä vaiheessa tulee kuitenkin saada lupa hoitavalta lääkäriltä. Tässä vaiheessa laitetta tulisi käyttää vain pienimmällä  0- vastuksella.
 3. Kuntoutusvaiheessa harjoittelun tulisi olla säännöllistä 2-6x päivässä (vähitellen lisäten, liiallista rasitusta varoen) ja sen tulisi jatkua riittävän pitkään 6–8 viikkoa.

 

Milloin WellO2-laitetta ei tule käyttää

Älä käytä WellO2-laitetta, jos sinulla on:

 • ilmarinta (pneumothorx)
 • keuhkoveritulppa (keuhkoembolia)
 • tuore sydän- ja keuhkoinfarkti
 • tärykalvovaurio
 • tuoreita haavoja kasvojen, rintakehän tai vatsan alueella.

 

Keskustele laitteen käytöstä lääkärin kanssa, jos sinulla on:

 • astman pahenemisvaihe
 • akuutti kuumeinen hengitystieinfektio
 • selvittämätön hengityssairaus
 • loppuraskaus
 • nenäverenvuototaipumus
 • vakava sydänsairaus
 • valtimopullistuma (valtimoaneurysma)
 • hyvin korkea verenpaine

Lähteet:

Tyrrell D., et al. Local hyperthermia benefits natural and experimental common colds. 1989, 298:1280-3


Conti C., et al. Antiviral effect of hyperthermic treatment in rhinovirus infection. Antimicrob Agents Chemother, 1999;43(4):822-9.


Sebastian L., et al. The effect of local hyperthermia on allergen-induced nasal congestion and mediator release. J Allergy Clin Immunol 1993, 92:850-6.


Desrosiers M. et al. Treatment with hot, humid air reduces the nasal response to allergen challenge. J Allergy Clin Immunol 1997, 99:77-86.


Foxman et al. Temperature-dependent innate defence against the common cold virus limits viral replication at warm temperature in mouse airway cells. PNAS, 2015, vol 112, no: 3.


Jing J.C. et al. Scientific REPORTS | 7: 8522 | DOI:10.1038/s41598-017-08968-x. Visualization and Detection of Ciliary Beating Pattern and Frequency in the Upper Airway using Phase Resolved Doppler Optical Coherence Tomography 2017.


Vora S.U. et. al. Effect of Steam Inhalation on Mucociliary Activity in Patients of Chronic Pulmonary Disease. Indian J Chest Dis Allied Sci, 1993, 35 (1), 31-4 Jan-Mar .


Pick HJ., et al. P25 Inspiratory muscle training (IMT) for adults discharged from hospital with community acquired pneumonia (CAP) – a feasibility study. Thorax, 2018, Vol. 73, Issue Suppl 4.


Björkqvist M., et al. Bottle-blowing in Hospital-treated Patients with Community-acquired Pneumonia. J Scand Inf. Dis. 1997, 29/1.


Severin R et al: Respiratory muscle performance screening for infectious disease management following COVID-19: A highly pressurized situation. The American Journal of Medicine, 2020;133(9): 1025-1032.


Matson M J et al: Effect of environmental conditions on SARS-CoV-2 stability in human nasal mucus and sputum. Emerging Infectious Diseases., 2020;26(9):2276-2278.


Liu K et al: Respiratory rehabilitation in elderly patients with COVID-19: A randomized controlled study. Complementary Therapies in Clinical Practice 2020; 39:101166


Martijn A. Spruit et al: COVID-19: interim guidance on rehabilitation in the hospital and post-hospital phase from a European Respiratory Society- and American Thoracic Society-coordinated international task force. Eur Respir J 2020; 56: 2002197

 

Lisätietoja

Katri Lindberg

Tuotepäällikkö, sairaanhoitaja

WellO2 Oy

katri.lindberg@wello2.com

puh. 040 737 3712

WellO2 - vastapainehöyryhengityksen käyttö hengitystieinfektion yhteydessä

WellO2 - vastapainehöyryhengityksen käyttö hengitystieinfektion yhteydessä

WellO2-laite ei ole lääkinnällinen laite. WellO2-laitetta ei ole vielä tutkittu sairauksien tai niiden oireiden hoitoon. WellO2-laitteessa käytettävää vastapainetekniikkaa ja lämmintä höyryä on kuitenkin tutkittu runsaasti erilaisten hengitysinfektioiden ennaltaehkäisyssä tai hoidossa.

WellO2-laitteen käytön vaikutukset perustuvat vastapainehengitykseen ja lämpimän vesihöyryn hengittämiseen. Uloshengitys painetta vastaan avaa hengitysteitä ja lämmin vesihöyry sisäänhengityksessä hoitaa hengitysteiden limakalvoja ja helpottaa liman irtoamista hengitysteistä. Säännöllinen vastapainehengitys ja höyry vahvistaa hengityslihaksia ja tukee hengitysteiden limakalvon normaalia toimintaa, parantaa näin elimistömme vastuskykyä taudinaiheuttajia vastaan.

WellO2-laitteen käyttö lievissä kuumeettomissa hengitystieinfektioissa on turvallista, eikä sen käytölle ole rajoituksia. Kuumeisen hengitystieinfektion aikana on kuitenkin syytä välttää ylimääräistä rasitusta; tällöinkin laittetta voi käyttää pienimmällä 0-vastuksella, jos käyttö tuntuu helpolta. Vastusharjoittelu ja höyry voivat helpottaa sairauden oireita.

WellO2-laitteessa on sanitointiohjelma, joka tuhoaa laitteeseen mahdollisesti kulkeutuneet virukset, bakteerit ja mikrobit kuuman höyryn avulla. Sanitointiohjelmassa laitteen sisään voidaan asettaa myös irto-osat. WellO2- laitetta voi käyttää useampi henkilö.

Sanitointiohjelmaa suositellaan käytettäväksi aina eri käyttäjien käytön välissä.

 Jos sinulla ei ole hengitystieinfektiota

 Voit käyttää WellO2-laitetta normaalisti päivittäin käyttöohjeen mukaan.

 1. Hengityslihaksiston harjoittaminen voi lieventää hengitystieinfektion oireita niin, että potilas välttyy joutumasta sairaala- ja tehohoitoon.
 2. Lämpimän höyryn hengittäminen voi puolestaan vähentää viruksen tartuntariskiä (tuhoaa viruksen tai heikentää sen lisääntymistä) ja lyhentää bakteeri- infektion kestoa.
 3. Elimistön puolustuksen ensilinjassa toimivat ylempien hengitysteiden limakalvo ja iho. Limakalvojen heikentynyt kunto vaikuttaa siihen, miten taudinaiheuttajat pääsevät elimistöömme. Limakalvojen hyvä kunto ja eheys osaltaan auttavat suojautumaan infektiolta. WellO2-laitteen käyttö kostuttaa hengitysteiden limakalvoja ja tukee näin limakalvon normaalia toimintaa. Höyry ja vastusharjoittelu auttaa poistamaan limaa ja sen mukana epäpuhtauksia hengitysteistä.
 4. Säännöllinen WellO2-laitteella harjoittelu avaa keuhkoputkia ja vahvistaa hengityslihaksia. Tämä auttaa elimistöä kestämään stressiä ja rasitusta, jota infektiot aiheuttavat.
 5. Mikäli kärsit limaisuudesta, WellO2 auttaa liman poistamisessa hengitysteistä; lämpimän vesihöyryn hengittely muuttaa liman koostumusta juoksevammaksi ja vastusharjoittelu nostaa limaa ylöspäin hengitysteistä, jotta se on helpompi yskiä pois. Hengitysteihin kertynyt lima toimii elatusalustana taudinaiheuttajille ja altistaa hengitystieinfektioille.

 

Jos olet saanut lieväoireisen hengitystieinfektion

Voit käyttää WellO2-laitetta, mutta suosittelemme käytettäväksi pienintä hengitysvastusta, sillä lihaskuntoharjoittelua ei suositella sairaana. 

 1. Hengitysharjoittelu WellO2-laitteella avaa keuhkoputkia ja tehostaa keuhkotuuletusta, lämmin vesihöyry lisää hengitysteiden limakalvon kosteustasapainoa ja auttaa tehokkaasti poistamaan limaa sekä epäpuhtauksia hengitysteistä. Tämä parantaa ilman virtausta, jonka seurauksena hengitys ja olo voivat helpottua.
 2. Sairauden aikana hengityslihasten voimakasta kuntoharjoittelua on syytä välttää. Käytä vain 0-vastusta.
 3. Kun sinulla on hengitystietieinfektio, on hyvä käyttää laitteen sanitointiohjelmaa jokaisen käyttäjän välillä.

Jos sairastat vaikeaa hengityselinten infektiota

Voit käyttää WellO2-laitetta, mutta suosittelemme käytettäväksi pienintä hengitysvastusta, sillä lihaskuntoharjoittelua ei suositella sairaana. 

 1. WellO2-laitteen käytölle ei ole maksimiannostuksen määrää, voit käyttää laitetta aina, kun se tuntuu hyvältä.
 2. Keuhkotuuletuksen tukeminen helpottaa hengenahdistuksen tunnetta ja parantaa elimistön kaasujen vaihduntaa. Hengitystoiminnan tukeminen on tärkeää, jotta keuhkokudos ei painu kasaan.
 3. Keuhkojen metanosensitiiviset reseptorit aktivoituvat venytyksestä, joka voi käynnistää välittäjäaineita, jotka parantavat verenvirtausta.
 4. Toipilasvaiheessa hengitysharjoittelu WellO2-laitteella 0-vastuksella voi olla edullista toipumiselle.
 5. Kun tunnet olosi terveeksi, voit käyttää laitetta normaalisti.

 

Älä käytä WellO2-laitetta, jos sinulla on todettu tai epäilet, että sinulla on:

 • ilmarinta
 • tuore tärykalvovaurio
 • tuoreita haavoja kasvon, rintakehän tai vatsan alueella.

 

 

  Lähdeluettelo
  1. Tyrrell D., et al. Local hyperthermia benefits natural and experimental common colds. 1989, BMJ. 298:1280-3
  2. Conti C., et al. Antiviral effect of hyperthermic treatment in rhinovirus infection. Antimicrob Agents Chemother, 1999;43(4):822-9.
  3. Sebastian L., et al. The effect of local hyperthermia on allergen-induced nasal congestion and mediator release. J Allergy Clin Immunol 1993, 92:850-6.
  4. Desrosiers M. et al. Treatment with hot, humid air reduces the nasal response to allergen challenge. J Allergy Clin Immunol 1997, 99:77-86.
  5. Foxman et al. Temperature-dependent innate defence against the common cold virus limits viral replication at warm temperature in mouse airway cells. PNAS, 2015, vol 112, no: 3.
  6. Jing J.C. et al. Scientific REPORTS | 7: 8522 | DOI:10.1038/s41598-017-08968-x. Visualization and Detection of Ciliary Beating Pattern and Frequency in the Upper Airway using Phase Resolved Doppler Optical Coherence Tomography 2017.
  7. Vora S.U. et. al. Effect of Steam Inhalation on Mucociliary Activity in Patients of Chronic Pulmonary Disease. Indian J Chest Dis Allied Sci, 1993, 35 (1), 31-4 Jan-Mar .
  8. Pick HJ., et al. P25 Inspiratory muscle training (IMT) for adults discharged from hospital with community acquired pneumonia (CAP) – a feasibility study. Thorax, 2018, Vol. 73, Issue Suppl 4.
  9. Björkqvist M., et al. Bottle-blowing in Hospital-treated Patients with Community-acquired Pneumonia. J Scand Inf. Dis. 1997, 29/1.

  Kaikki rinoviruksesta - yleisimmästä flunssan aiheuttajasta

  Kaikki rinoviruksesta - yleisimmästä flunssan aiheuttajasta

  Onko virustautiin lääkettä tai voiko flunssaa hoitaa?

  Rinovirukset ovat yleisimpiä lievien hengitystieinfektioiden eli nuhakuumeen aiheuttajia. Vaikka nuhakuume, eli flunssa ei sairautena yleensä ole vakava, akuuteilla hengitystieinfektioilla on suuri kansanterveydellinen ja kansantaloudellinen merkitys terveydenhuollon kuormittajana, työpoissaolojen sekä lääkemenojen aiheuttajana. Yleisin yleislääkärin vastaanotolla käynnin syy on jokin hengityselinsairauden oire. On arvioitu, että Suomessa sairastetaan vuosittain runsaat kuusi miljoonaa hengitystieinfektiota, jotka johtavat yli kolmeen miljoonaan menetettyyn työpäivään joka vuosi.

  Hengitystieinfektioita voidaan ehkäistä paitsi rokottamalla, myös vähentämällä väestön altistumista erilaisille vastustuskykyä alentaville ärsyttäville ja allergisoiville tekijöille. Niitä ovat erityisesti sisä- ja ulkoilman kemialliset ja mikrobiologiset epäpuhtaudet. Lisäksi vastuskykyä voidaan parantaa kohentamalla elimistön omaa puolustuskykyä parantamalla hengitysteiden limakalvojen kuntoa.

  Hengitystieinfektiot ovat yleisimpiä pienillä lapsilla, mutta niitä esiintyy kaiken ikäisillä, erityisesti kevättalvisin ja syksyisin. Tyypillisimpiä nuhakuumeen aiheuttajia ovat rinovirukset, jotka kuuluvat pikornaviruksiin. Niistä tunnetaan yli 150 virustyyppiä, jotka jaetaan A-, B- ja C-lajeihin.

  Millaisia rinovirusinfektion oireet ovat?

  Rinovirukset aiheuttavat noin 1/2- tai 2/3-osan kaikista ihmisillä ilmenevistä hengitystieinfektioista tai flunssista. Oireet alkavat yleensä kahden päivän kuluttua tartunnasta ja kestävät 7–14 päivää.

  Tyypillisiä oireita ovat nenän tukkoisuus, kurkkukipu, yskä, päänsärky, kuume ja väsymys. Oireet ovat yleensä lieviä. Tartunnan saaneista alle 4-vuotiaista lapsista 12–32% on oireettomia koko tartunnan ajan. Aikuisista vain harvat ovat oireettomia. Heikon immuunijärjestelmän omaavilla henkilöillä, kuten vanhuksilla ja diabeetikoilla rinovirustartunta voi aiheuttaa vakavan hengitystieinfektion.

  Joskus rinovirusinfektio johtaa välikorvantulehdukseen, poskiontelotulehdukseen tai pienillä lapsilla kurkunpään tulehdukseen. Rinovirus voi liittyä myös alempien hengitysteiden infektioihin, kuten keuhkokuumeeseen tai keuhkoputkien tulehdukseen.

  Kuinka rinovirus tarttuu ja mitä kehossa silloin tapahtuu?

  Rinovirusinfektio tarttuu helposti käsien välityksellä. Virusta siirtyy hengitystie-eritteistä käsiin, käsistä toisiin ihmisiin, ja edelleen käsien kautta suun tai nenän limakalvolle. Rinovirukset tarttuvat pisara- ja kosketustartuntana. Rinovirus tarttuu nenän limakalvoilta tai silmien sidekalvojen kautta, mutta se ei tartu tehokkaasti suun kautta. Myös pisaratartunta hengitystie-eritteiden kautta on mahdollinen.

  Yksittäinen rinovirus päätyy jonkin molekyylin avulla solun pintaan.  Solun perimää vapautuu ja taudinaiheuttaja päätyy solukalvon läpi solulimaan. Tämän jälkeen solun proteiinit alkavat monistamaan viruksen koodin mukaisia proteiineja. Näin muodostuu tarttumiskykyisiä rinoviruksia, jotka poistuvat solusta ja tartuttavat sitten toisia soluja.

  Kuinka rinovirustartunta todetaan?

  Rinovirustartunta todetaan ottamalla virusnäyte nenänielulimasta.

  Kuinka rinovirusinfektioita ehkäistään?

  Rinovirusinfektioita vastaan ei ole rokotusta. Rinovirusinfektioon ei ole lääkitystä vaan hoito on oireenmukaista.

  Tartunnan leviämistä estää huolellinen käsihygienia. Kädet pestään runsaalla vedellä ja saippualla.

  Kliinisissä lääketieteellisissä tutkimuksissa on todettu, että rinovirus on herkkä lämmölle. Tutkijat havaitsivat, että kuuma ilma rajoitti rinoviruksen ilmentymistä mekanismilla, joka liittyi HSP70 proteiinin aktiivisuuteen. Tutkimuksissa todettiin, että rinovirus lisääntyy tehokkaasti nenäontelossa, jossa on viileämpi ympäristö, kuin syvemmällä ilmateissä, jossa on lämpimämpää. Tästä syystä rinovirus tarttuu heikommin suun kautta, kuin nenästä.

  Tutkimuksissa on myös raportoitu kuuman höyryn vaikutuksista allergeenien aiheuttamaan nenän tukkoisuuteen. Näissä selvisi myös, että paikallinen hyperterminen reaktio vähensi nenäeritteiden määrää, tukkoisuutta sekä histamiinin eritystä limakalvojen syöttösoluista. Tutkimusten johtopäätöksenä tutkijaryhmät pohtivat, että kuuman höyryn hengittäminen paikallisesti vähensi epiteelin verisuonten herkkyyttä inflammatorisille, eli tulehdusta aiheuttaville tekijöille. Tutkittavat koehenkilöt ovat tutkimuksissa kokeneet, että kuuman höyryn hengittäminen kohdennetusti nenän limakalvoille lievensi flunssan tai allergian aiheuttamaa nenän tukkoisuutta ja sen vaikeuttamia oireita.

  Värekarvatoiminta on eräs ilmateiden limakalvojen, eli elimistömme oma mekaaninen puolustusmekanismi, jonka tehtävänä on poistaa ylimääräistä limaa ilmateistä. Limakalvot sitovat lisäksi hengitysilmasta mikrobeja ja pienpartikkeleita, joita limakalvojen värekarvatoiminta työntää ulos kohti ylähengitysteitä. Toimimattomat värekarvat altistavat monille hengitysongelmille, koska ylimääräinen lima ei poistu normaalisti ja siihen kertyvät mikrobit aiheuttavat infektioita.

  Näin ollen limakalvojen terveys on hyvin oleellinen hengityshyvinvoinnin ylläpitämisessä. Kuivat limakalvot halkeavat ja mahdollistavat monien virusten pääsyn limakalvoja suojaavaan epiteeliin, jossa infektio käynnistyy. Limakalvojen kuivuminen myös jumiuttaa värekarvojen toiminnan. Limakalvojen eheyttä voidaan parantaa tuottamalla limakalvoille ylimääristä kosteutta mm. höyryhengityksen avulla. Höyry kosteuttaa ja sen mukanaan tuoma lämpö aktivoi värekarvatoimintaa. Tutkimuksissa on oletettu, että värekarvojen mahdollisimman hyvällä toiminnalla on merkitystä infektioalttiuden vähentämisessä ainakin olosuhteissa, joissa hengitettävässä ilmassa on runsaasti pienpartikkeleita, epäpuhtauksia ja ilma on kuivaa ja kylmää, kuten meillä täällä Suomessa, kun kesä alkaa taittumaan syksyyn.

   

   

  Lähteet:

  1. Tyrrell D, Barrow I, Arthur J. Local hyperthermia benefits natural and experimental common colds.  Br. Med. J. 1989, 298: 1280–3

  2. Conti, Marco A, P, P, MG 1999. Antiviral effect of hyperthermic treatment in rhinovirus infection. Antimicrob Agents Chemother. 1999, Apr;43(4):822–9.

  3. Foxman et al. Temperature-dependent innate defence against the common cold virus limits viral replication at warm temperature in mouse airway cells. PNAS, 2015, vol 112, no: 3.

  4. Johnston SL., et al. The effect of local hyperthermia on allergen-induced nasal congestion and mediator release. Journal of Allergy and Clinical Immunology. Volume 92, Issue 6, December 1993, 850-856.

  5. Vora SU., et al. Effect of steam inhalation on mucociliary activity in patients of chronic pulmonary disease. The Indian Journal of Chest Diseases & Allied Sciences, 01 Jan 1993, 35(1):31-34

  6. Atishkumar B., et al. Effect of Steam Inhalation on Nasal Mucociliary Clearance in Normal Individuals and Nasal Disease State. International Journal of Chemotherapy Medical Res. 2016, Volume 3, Issue 5, May 2016, 2454-7379.