WellO2 - vastapainehöyryhengityksen käyttö hengitystieinfektion yhteydessä

WellO2 - vastapainehöyryhengityksen käyttö hengitystieinfektion yhteydessä

2020 , flunssa , Hengityskapasiteetti , hengitystieinfektio , Hyperterminen reaktio , kuntoutuminen , Tukkoisuus

WellO2-laite ei ole lääkinnällinen laite. WellO2-laitetta ei ole vielä tutkittu sairauksien tai niiden oireiden hoitoon. WellO2-laitteessa käytettävää vastapainetekniikkaa ja lämmintä höyryä on kuitenkin tutkittu runsaasti erilaisten hengitysinfektioiden ennaltaehkäisyssä tai hoidossa.

WellO2-laitteen käytön vaikutukset perustuvat vastapainehengitykseen ja lämpimän vesihöyryn hengittämiseen. Uloshengitys painetta vastaan avaa hengitysteitä ja lämmin vesihöyry sisäänhengityksessä hoitaa hengitysteiden limakalvoja ja helpottaa liman irtoamista hengitysteistä. Säännöllinen vastapainehengitys ja höyry vahvistaa hengityslihaksia ja tukee hengitysteiden limakalvon normaalia toimintaa, parantaa näin elimistömme vastuskykyä taudinaiheuttajia vastaan.

WellO2-laitteen käyttö lievissä kuumeettomissa hengitystieinfektioissa on turvallista, eikä sen käytölle ole rajoituksia. Kuumeisen hengitystieinfektion aikana on kuitenkin syytä välttää ylimääräistä rasitusta; tällöinkin laittetta voi käyttää pienimmällä 0-vastuksella, jos käyttö tuntuu helpolta. Vastusharjoittelu ja höyry voivat helpottaa sairauden oireita.

WellO2-laitteessa on sanitointiohjelma, joka tuhoaa laitteeseen mahdollisesti kulkeutuneet virukset, bakteerit ja mikrobit kuuman höyryn avulla. Sanitointiohjelmassa laitteen sisään voidaan asettaa myös irto-osat. WellO2- laitetta voi käyttää useampi henkilö.

Sanitointiohjelmaa suositellaan käytettäväksi aina eri käyttäjien käytön välissä.

 Jos sinulla ei ole hengitystieinfektiota

 Voit käyttää WellO2-laitetta normaalisti päivittäin käyttöohjeen mukaan.

  1. Hengityslihaksiston harjoittaminen voi lieventää hengitystieinfektion oireita niin, että potilas välttyy joutumasta sairaala- ja tehohoitoon.
  2. Lämpimän höyryn hengittäminen voi puolestaan vähentää viruksen tartuntariskiä (tuhoaa viruksen tai heikentää sen lisääntymistä) ja lyhentää bakteeri- infektion kestoa.
  3. Elimistön puolustuksen ensilinjassa toimivat ylempien hengitysteiden limakalvo ja iho. Limakalvojen heikentynyt kunto vaikuttaa siihen, miten taudinaiheuttajat pääsevät elimistöömme. Limakalvojen hyvä kunto ja eheys osaltaan auttavat suojautumaan infektiolta. WellO2-laitteen käyttö kostuttaa hengitysteiden limakalvoja ja tukee näin limakalvon normaalia toimintaa. Höyry ja vastusharjoittelu auttaa poistamaan limaa ja sen mukana epäpuhtauksia hengitysteistä.
  4. Säännöllinen WellO2-laitteella harjoittelu avaa keuhkoputkia ja vahvistaa hengityslihaksia. Tämä auttaa elimistöä kestämään stressiä ja rasitusta, jota infektiot aiheuttavat.
  5. Mikäli kärsit limaisuudesta, WellO2 auttaa liman poistamisessa hengitysteistä; lämpimän vesihöyryn hengittely muuttaa liman koostumusta juoksevammaksi ja vastusharjoittelu nostaa limaa ylöspäin hengitysteistä, jotta se on helpompi yskiä pois. Hengitysteihin kertynyt lima toimii elatusalustana taudinaiheuttajille ja altistaa hengitystieinfektioille.

 

Jos olet saanut lieväoireisen hengitystieinfektion

Voit käyttää WellO2-laitetta, mutta suosittelemme käytettäväksi pienintä hengitysvastusta, sillä lihaskuntoharjoittelua ei suositella sairaana. 

  1. Hengitysharjoittelu WellO2-laitteella avaa keuhkoputkia ja tehostaa keuhkotuuletusta, lämmin vesihöyry lisää hengitysteiden limakalvon kosteustasapainoa ja auttaa tehokkaasti poistamaan limaa sekä epäpuhtauksia hengitysteistä. Tämä parantaa ilman virtausta, jonka seurauksena hengitys ja olo voivat helpottua.
  2. Sairauden aikana hengityslihasten voimakasta kuntoharjoittelua on syytä välttää. Käytä vain 0-vastusta.
  3. Kun sinulla on hengitystietieinfektio, on hyvä käyttää laitteen sanitointiohjelmaa jokaisen käyttäjän välillä.

Jos sairastat vaikeaa hengityselinten infektiota

Voit käyttää WellO2-laitetta, mutta suosittelemme käytettäväksi pienintä hengitysvastusta, sillä lihaskuntoharjoittelua ei suositella sairaana. 

  1. WellO2-laitteen käytölle ei ole maksimiannostuksen määrää, voit käyttää laitetta aina, kun se tuntuu hyvältä.
  2. Keuhkotuuletuksen tukeminen helpottaa hengenahdistuksen tunnetta ja parantaa elimistön kaasujen vaihduntaa. Hengitystoiminnan tukeminen on tärkeää, jotta keuhkokudos ei painu kasaan.
  3. Keuhkojen metanosensitiiviset reseptorit aktivoituvat venytyksestä, joka voi käynnistää välittäjäaineita, jotka parantavat verenvirtausta.
  4. Toipilasvaiheessa hengitysharjoittelu WellO2-laitteella 0-vastuksella voi olla edullista toipumiselle.
  5. Kun tunnet olosi terveeksi, voit käyttää laitetta normaalisti.

 

Älä käytä WellO2-laitetta, jos sinulla on todettu tai epäilet, että sinulla on:

  • ilmarinta
  • tuore tärykalvovaurio
  • tuoreita haavoja kasvon, rintakehän tai vatsan alueella.

 

 

    Lähdeluettelo
    1. Tyrrell D., et al. Local hyperthermia benefits natural and experimental common colds. 1989, BMJ. 298:1280-3
    2. Conti C., et al. Antiviral effect of hyperthermic treatment in rhinovirus infection. Antimicrob Agents Chemother, 1999;43(4):822-9.
    3. Sebastian L., et al. The effect of local hyperthermia on allergen-induced nasal congestion and mediator release. J Allergy Clin Immunol 1993, 92:850-6.
    4. Desrosiers M. et al. Treatment with hot, humid air reduces the nasal response to allergen challenge. J Allergy Clin Immunol 1997, 99:77-86.
    5. Foxman et al. Temperature-dependent innate defence against the common cold virus limits viral replication at warm temperature in mouse airway cells. PNAS, 2015, vol 112, no: 3.
    6. Jing J.C. et al. Scientific REPORTS | 7: 8522 | DOI:10.1038/s41598-017-08968-x. Visualization and Detection of Ciliary Beating Pattern and Frequency in the Upper Airway using Phase Resolved Doppler Optical Coherence Tomography 2017.
    7. Vora S.U. et. al. Effect of Steam Inhalation on Mucociliary Activity in Patients of Chronic Pulmonary Disease. Indian J Chest Dis Allied Sci, 1993, 35 (1), 31-4 Jan-Mar .
    8. Pick HJ., et al. P25 Inspiratory muscle training (IMT) for adults discharged from hospital with community acquired pneumonia (CAP) – a feasibility study. Thorax, 2018, Vol. 73, Issue Suppl 4.
    9. Björkqvist M., et al. Bottle-blowing in Hospital-treated Patients with Community-acquired Pneumonia. J Scand Inf. Dis. 1997, 29/1.
    Takaisin blogiin

    1 kommentti

    Hei!
    Jos ostaa useamman, saako siihen alennusta?

    T. Hellevi Alamäki

    Hellevi Alamäki

    Kirjoita kommentti

    Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.