Hengityslihasvoiman hurja kasvu – 12 viikon harjoittelujakso WellO2 MyBreathilla

Hengityslihasvoiman hurja kasvu – 12 viikon harjoittelujakso WellO2 MyBreathilla

2023 , Hapenottokyky , Hengityslihakset , MyBreath

Blogisarja – Osa 4

Ilmo Strömberg, terveyden ja hyvinvoinnin optimointiin keskittynyt ammattilainen, otti käyttöön uuden WellO2 MyBreath™ -älysuukappaleen, joka mittaa keuhkojen hengityslihasten voimaa, ilmavirtaa ja kokonaishengityskapasiteettia. Ilmo halusi nähdä, kuinka pitkälle hän voisi viedä kehityksensä ja miten se näkyisi.

Hengityslihasten voimakkuutta mitataan maksimaalisella sisäänhengityspaineella (MIP) ja maksimaalisella uloshengityspaineella (MEP). Tutkimukset osoittavat, että hengitysvoima ja kapasiteetti ovat korkeimmillaan 30–40-vuotiailla, minkä jälkeen alkaa asteittainen lasku. Kilpaurheilijoilla on huomattavasti korkeammat MIP-arvot kuin keskivertoväestöllä.

Fyysisen suorituskyvyn ja sisään- ja uloshengityksen välinen korrelaatio on kiinnostava. Hengityslihasharjoittelun (RMT) on todettu vähentävän koettua hengenahdistusta ja rasitusta. Lisäksi RMT:n on havaittu parantavan urheilullista suorituskykyä monilla mittareilla, kuten suoritusaika, maksimaalisen aerobisen kestävyyden testit, harjoituksen kesto ja suorituksen nopeus.

Hengityslihasharjoittelun vaikutus maksimaaliseen hapenottokykyyn (VO2max) on aiheuttanut keskustelua. Joissakin tutkimuksissa VO2max on parantunut hengityslihasharjoittelun ansiosta, kun taas toisissa ei ole havaittu merkittävää eroa. Monet eri tekijät, kuten harjoittelun kesto, tiheys ja intensiteetti, vaikuttavat tuloksiin. Kuitenkin meta-analyysin perusteella RMT:llä on tilastollisesti merkittävä vaikutus VO2max-arvoon.

12 viikon WellO2 MyBreath™ -kokeilun tulokset

Ilmo Strömberg kokeili itse WellO2 MyBreath™ -älysuukappaleella tehtävää "Keuhkojen suorituskyvyn tehostaminen" -harjoitusta 12 viikon ajan. Hän nosti harjoittelun tehoa vähitellen ja seurasi työmäärää sekä MIP- ja MEP-arvoja. Tulokset olivat rohkaisevia: MIP-arvo kasvoi 104 cmH2O:sta 167 cmH2O:een eli huimat 60 %! MEP-arvo kasvoi puolestaan 154 cmH2O:sta 167 cmH2O:een eli 16 %.

Älykellonsa avulla Ilmo huomasi, että samassa ajasssa aiemmin paikallaan pysynyt maksimaalisen hapenottokyvyn arvo nousi peräti 8 %. Aikaisemmin arvo oli pysynyt pitkään paikallaan fyysisen harjoitusten intensiteettien nostosta huolimatta.

Tämä kokeilu osoittaa, että hengityslihasharjoittelulla voi todella saada merkittäviä parannuksia hengityslihasvoimaan ja maksimaaliseen hapenottokykyyn lyhyessäkin ajassa! Kun hengittää paremmin, tulokset näkyvät myös arkielämässä ja urheilussa!

Mitä opin hengityslihasvoiman lisäämisestä?

Oppi #1 Vastusteinen hengityslihasharjoittelu (RMT) on aliarvostettu tapa parantaa urheilusuoritusta ja yleistä terveyttä.

Oppi #2 Tieteellisten tutkimusten perusteella hengityslihasharjoittelu todennäköisesti kasvattaa maksimaalista hapenottokykyä VO2max-arvoa, mutta harjoitusohjelman tulisi olla vähintään kuuden viikon mittainen ja asteittain hankaloituva.

Oppi #3 Vaikka henkilö ei olisikaan urheilija, hengitysharjoittelusta on selvää hyötyä. (Esimerkiksi matalampi verenpaine ja parempi palautuminen)

Oppi #4 WellO2-laite riittää tehokkaan hengitysvastusharjoittelun tekemiseen mutta MyBreath™-älysuukappale tuo datan ja harjoitusohjelmat valmiiksi puhelimellesi!

Oppi #5 12 viikossa saavutin merkittävän kasvun hengityslihasten voimakkuudessa. Arvioidun VO2max-arvon 8 prosentin kasvu oli mielenkiintoisin havainto. En näe mitään syytä lopettaa hengitysharjoittelua WellO2:n kanssa, sillä se on ajallisesti tehokas tapa parantaa terveyden ja suorituskyvyn mittareita.

TUTUSTU MYBREATH-ÄLYSUUKAPPALEESEEN

Lue Ilmon alkuperäinen blogiteksti kokonaisuudessaan:
Superior respiratory muscles with WellO2 MyBreath (12-week experiment)

Blogisarjan aiemmat julkaisut:
Osa 1: WellO2 MyBreath™ – vallankumouksellinen työkalu hengityksen mittaamiseen
Osa 2: Näin käytät WellO2 MyBreath™ -älysuukappaletta
Osa 3: WellO2-sovellus – tehosta WellO2-hengitysharjoitteluasi

Ilmo Strömberg harjoittelemassa WellO2-laitteellaIlmo Strömberg harjoittelemassa WellO2-laitteella.

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.