Blogi ja uutiset | WellO2 Suomi

WellO2-hengitysharjoituslaite helpottamaan uniapnean oireita

WellO2-hengitysharjoituslaite helpottamaan uniapnean oireita

Uniapnea on nykyisin kansansairaus. Sen oireista kärsii jo vähintään 4% miehistä ja 2% naisista. Uniapnean oireita aiheuttaa usein nielun heikentynyt lihasvoima. Sikeässä unessa myös nielun lihakset rentoutuvat ja jos nielu on jo valmiiksi ahdas, painuu se unen aikana kiinni, jolloin hengitys yöllä katkeaa ja nukkuja havahtuu. Uniapnea siis aiheuttaa yöllä happitason laskua ja lisäksi keskeyttää yöunen, joka vaikuttaa saisrtuneen päiväaikaiseen jaksamiseen.

Uniapnean oireiden hoitoon uusia keinoja

Uniapnean parantamiseksi ei ole löydetty keinoja, mutta sairauden oireita helpotetaan yleensä joko pudottamalla painoa tai CPAP-ylipainehoidolla, jossa yöaikaan käytettävän maskin kautta voimakas ilmavirta muodostaa nieluun ilmalastan ja pitää näin hengitystiet auki.

Uniapneasta lisää tietoa löytyy esimerkiksi täältä:

Turun yliopiston Unitutkimuskeskus on käynnistänyt tutkimuksen, jossa selvitetään, voidaanko nielun lihasvoimaa lisätä hengitysharjoittelulaitteella ja näin vähentää uniapnean oireita sekä kuorsausta.

Englantilainen Daily Mail on huomioinut tämän Turussa tehtävän tutkimuksen artikkelissaan 2.8., mikä kertonee siitä, että puhumme maailmanlaajuisesta ongelmasta. 

Hengitysharjoittelun hyödyt uniapnean hoidossa

Hengitysharjoittelua uniapnean hoidossa on tutkittu aiemminkin, mutta ongelmana on ollut, että harjoittelussa on käytetty vain uloshengitysvastusta ja laitteiden tuottama vastus, jota vastaan lihastyötä tehdään on ollut pieni.

WellO2 on markkinoilla ainoa vastusharjoitelulaite, jossa on sekä ulos että sisäänhengitysvastus ja vastuksen voimakkuus on säädettävissä, niin että kuten kuntosalilaitteissa yleensäkin, joutuvat nielun lihakset tekemään töitä ja säännöllisellä käytöllä lihasvoima kasvaa.

Kun lihasvoima parantuu, lisääntyy tila nielussa ja sikeässäkään unessa nielu ei ahtaudu ja myös ilma yöllä kulkee. Tällöin uni ei yöllä katkea ja päiväaikainen väsymys helpottaa.

Englantilainen unitutkija ja British Sleep Societyn jäsen Tri Neil Stanley, kommentoi aihetta Daily Mailin artikkelissa:

 "On varmasti todisteita siitä, että ylempien hengitysteiden lihasten vahvistaminen voi auttaa vähentämään uniapneaa - kaikki mikä tekee sen, on varmasti hyödyllistä."

WellO2 eroaa siis muista markkinoilla olevista hengitysharjoittelulaitteista siitä, että se harjoittaa sekä ulos, että sisäänhengityslihaksia. Lisäksi laitteesta hengitetään harjoittelun aikana lämmintä vesihöyryä. Kun lihakset limakalvon alla tekevät työtä, niiden aineenvaihdunta lisääntyy ja lämpö parantaa limakalvon läpäisevyyttä, jolloin kosteus pääsee tehokkaammin limakalvon sisälle.

Kun hengitysteiden limakalvo on kostea ja hyvinvoiva, ei se reagoi niin herkästi ulkoisille ärsykkeille ja hengitysteitä ahtauttavaa turvotusta ja tukkoisuutta ei esiinny niin herkästi. Lämpö lisäksi tehostaa limakalvon omaa toimintaa, jolloin värekarvatoiminta tehostuu ja limakalvo pystyy paremmin suojaamaan meitä, vaikkapa taudinaiheuttajilta. WellO2-laitteessa oleva vesi muodostaa puhallettaessa myös värinää, joka osaltaan vaikuttaa myönteisesti hengitysteiden kuntoutukseen.

Hengitysharjoittelulla on paljon positiivisia vaikutuksia myös moniin muihin hengitysongelmiin tai sairauksiin.

 

Tilaa WellO2 itsellesi verkkokaupastamme!

Oikea hengitys ja riittävä hapensaanti ovat avain ihmiselämän laatuun ja hyvinvointiin

Oikea hengitys ja riittävä hapensaanti ovat avain ihmiselämän laatuun ja hyvinvointiin

Hengittäminen on meille itsestäänselvyys niin kauan, kun se toimii moitteettomasti, tai vähintäänkin tyydyttävästi.

Kyse on yhdestä tärkeimmistä koko elinkaaremme laatuun vaikuttavista tekijöistä, jonka merkitys kokonaishyvinvointiin on pahasti aliarvostettu. Tosiasia on, että iän myötä koko kehomme alkaa rapistumaan ja kunto laskee, samoin käy myös hengityselimistön suhteen. Samalla menetämme osan tärkeästä suojamuuristamme erilaisia virushyökkäyksiä vastaan.

Voimakkaasti yleistyneet perinteiset hengityssairaudet, kuten astma, keuhkoahtaumatauti ja erilaiset allergiaoireet ovat saaneet rinnalleen lähes kansantaudiksi nousseet sisäilmaongelmista johtuvat sairaudet, joita on vaikea tunnistaa ja diagnosoida. Nämä aiheuttavat kuitenkin suuria vaikeuksia niistä kärsiville, ja tulevat kalliiksi kantajalleen ja myös yhteiskunnalle. Omalla aktiivisuudella, terveillä elämäntavoilla ja sopivalla harjoittelulla voimme kuitenkin jarruttaa tätä kehitystä ja jopa kääntää sen suuntaa.

Amerikkalaisten tohtoreiden, Alexander Loydin ja Ben Johnsonin, kirja ”Paranemisen avain” kertoo kiistatta oikean hengityksen ja riittävän hapen saannin merkityksestä koko ihmiselämän laatuun ja hyvinvointiin. Yksinkertaistaen lainaus tekstistä parilta sivulta:

5200 henkilöä käsittänyt kliininen tutkimus oli osoittanut, että keuhkojen toiminta kertoo luotettavasti henkilön yleisestä terveydentilasta ja elinvoimasta, sekä on myös hyvä henkilön potentiaalisen eliniän mittari.

Säännöllisesti käytettynä hengityksen tehoharjoitus tuottaa suuren määrän sisäistä ja fysiologista voimaa, lisää keuhkojen tilavuutta, edistää terveyttä, rentouttaa, poistaa stressiä ja pidentää ikää. Hengitystä säätelevät lihakset tottuvat täydelliseen sisään- ja uloshengitykseen, mitä kehosi on suunniteltukin tekemään. Stressin sivuvaikutuksena hengitys yleensä pinnallistuu, sydämen lyöntitiheys kasvaa ja keho alkaa kärsiä hapen puutteesta. Tehoharjoitus hapettaa kunnolla veren ja alkaa tuottamaan lisäenergiaa ja fyysistä voimaa, mieli virkistyy ja olo tuntuu rentoutuneelta.

Edelleen tekstin mukaan säännöllisesti harjoitettuna se stimuloi sydäntä ja verisuonia, lisää hapenottokykyä ja poistaa kehosta hiilidioksidia sekä vahvistaa immuunijärjestelmää tuottamalla lisäenergiaa umpieritysjärjestelmän käyttöön edistäen samalla imukudosjärjestelmän toimintaa.

Kirjan kirjoittajilla ei ollut tuolloin vielä tietoa suomalaisesta innovaatiosta WellO2:sta, monipuolisesta hengitysharjoituslaitteesta, joka soveltuu hyvin päivittäiseen harjoitteluun kaikenikäisille aikuisen ohjauksessa lapsesta aina ikäihmisille saakka.

WellO2-laitteen tekniikka perustuu säädettävän vastapainehengityksen ja lämpimän höyryn yhteisvaikutukseen. Vastapainehengityksen on todettu useissa kansainvälisissä tutkimuksissa olevan tehokas hengityselimistön harjoitusmuoto ja vahvistaja. Lämmin höyry irrottaa limaa hengityselimistöstä, avaa tukkoista oloa, suojelee elintärkeitä limakalvoja ja rauhoittaa nenän alueen ärsytysoireita. Vastapainehengityksen on kliinisissä tutkimuksissa todettu auttavan myös univaikeuksiin liittyvissä oireissa.

Heikko hengitys johtaa helposti pahan kierteeseen, joka alkaa ruokkia itseään. Sopivalla hengitysharjoittelulla tämä voidaan kääntää hyvän kierteeksi, sillä parantunut hengitys lisää kaikinpuolista aktiivisuutta, tuo myös hyvänolon tunnetta, aivot saavat happea ja veri alkaa kiertämään.

Kun esitetään oikeutetusti huolta yhteiskunnan kantokyvystä voimakkaasti lisääntyvistä terveydenhuollon kustannuksista, olisiko aika nostaa pöydälle yksilön oman vastuun korostaminen terveytensä ylläpitäjänä?

 

Aulis Kärkkäinen

Yrittäjä, WellO2-hengitysharjoituslaitteen keksijä