Uniapnea on nykyisin kansansairaus. Sen oireista kärsii jo vähintään 4% miehistä ja 2% naisista. Uniapnean oireita aiheuttaa usein nielun heikentynyt lihasvoima. Sikeässä unessa myös nielun lihakset rentoutuvat ja jos nielu on jo valmiiksi ahdas, painuu se unen aikana kiinni, jolloin hengitys yöllä katkeaa ja nukkuja havahtuu. Uniapnea siis aiheuttaa yöllä happitason laskua ja lisäksi keskeyttää yöunen, joka vaikuttaa saisrtuneen päiväaikaiseen jaksamiseen.
Uniapnean oireiden hoitoon uusia keinoja
Uniapnean parantamiseksi ei ole löydetty keinoja, mutta sairauden oireita helpotetaan yleensä joko pudottamalla painoa tai CPAP-ylipainehoidolla, jossa yöaikaan käytettävän maskin kautta voimakas ilmavirta muodostaa nieluun ilmalastan ja pitää näin hengitystiet auki.
Uniapneasta lisää tietoa löytyy esimerkiksi täältä:
- 6 vinkkiä, kuinka elämäntavoilla voi vaikuttaa uniapnean syntyyn
- Uniapnea on hengityssairaus
- Uniapnean oireet ja hoito - haastattelussa Kira Andersson Suomen uniapneayhdistyksestä
- Uniapneatutkimuksen uusi suunta
Turun yliopiston Unitutkimuskeskus on käynnistänyt tutkimuksen, jossa selvitetään, voidaanko nielun lihasvoimaa lisätä hengitysharjoittelulaitteella ja näin vähentää uniapnean oireita sekä kuorsausta.
Englantilainen Daily Mail on huomioinut tämän Turussa tehtävän tutkimuksen artikkelissaan 2.8., mikä kertonee siitä, että puhumme maailmanlaajuisesta ongelmasta.
Hengitysharjoittelun hyödyt uniapnean hoidossa
Hengitysharjoittelua uniapnean hoidossa on tutkittu aiemminkin, mutta ongelmana on ollut, että harjoittelussa on käytetty vain uloshengitysvastusta ja laitteiden tuottama vastus, jota vastaan lihastyötä tehdään on ollut pieni.
WellO2 on markkinoilla ainoa vastusharjoitelulaite, jossa on sekä ulos että sisäänhengitysvastus ja vastuksen voimakkuus on säädettävissä, niin että kuten kuntosalilaitteissa yleensäkin, joutuvat nielun lihakset tekemään töitä ja säännöllisellä käytöllä lihasvoima kasvaa.
Kun lihasvoima parantuu, lisääntyy tila nielussa ja sikeässäkään unessa nielu ei ahtaudu ja myös ilma yöllä kulkee. Tällöin uni ei yöllä katkea ja päiväaikainen väsymys helpottaa.
Englantilainen unitutkija ja British Sleep Societyn jäsen Tri Neil Stanley, kommentoi aihetta Daily Mailin artikkelissa:
"On varmasti todisteita siitä, että ylempien hengitysteiden lihasten vahvistaminen voi auttaa vähentämään uniapneaa - kaikki mikä tekee sen, on varmasti hyödyllistä."
WellO2 eroaa siis muista markkinoilla olevista hengitysharjoittelulaitteista siitä, että se harjoittaa sekä ulos, että sisäänhengityslihaksia. Lisäksi laitteesta hengitetään harjoittelun aikana lämmintä vesihöyryä. Kun lihakset limakalvon alla tekevät työtä, niiden aineenvaihdunta lisääntyy ja lämpö parantaa limakalvon läpäisevyyttä, jolloin kosteus pääsee tehokkaammin limakalvon sisälle.
Kun hengitysteiden limakalvo on kostea ja hyvinvoiva, ei se reagoi niin herkästi ulkoisille ärsykkeille ja hengitysteitä ahtauttavaa turvotusta ja tukkoisuutta ei esiinny niin herkästi. Lämpö lisäksi tehostaa limakalvon omaa toimintaa, jolloin värekarvatoiminta tehostuu ja limakalvo pystyy paremmin suojaamaan meitä, vaikkapa taudinaiheuttajilta. WellO2-laitteessa oleva vesi muodostaa puhallettaessa myös värinää, joka osaltaan vaikuttaa myönteisesti hengitysteiden kuntoutukseen.
Hengitysharjoittelulla on paljon positiivisia vaikutuksia myös moniin muihin hengitysongelmiin tai sairauksiin.
Tilaa WellO2 itsellesi verkkokaupastamme!