Blogi ja uutiset | WellO2 Suomi
HUOM! Nyt voit tilata WellO2-laitteen jopa 24 kk maksuajalla täysin ilman korkoa tai muita kuluja. Voit tilata myös soittamalla 010 583 7966 (ark. 9–17). Ilmainen kotiintoimitus yli 40 € ostoksiin. HUOM! Nyt voit tilata WellO2-laitteen jopa 24 kk maksuajalla täysin ilman korkoa tai muita kuluja. Voit tilata myös soittamalla 010 583 7966 (ark. 9–17). Ilmainen kotiintoimitus yli 40 € ostoksiin.

Oikea hengitys ja riittävä hapensaanti ovat avain ihmiselämän laatuun ja hyvinvointiin

Oikea hengitys ja riittävä hapensaanti ovat avain ihmiselämän laatuun ja hyvinvointiin

Hengittäminen on meille itsestäänselvyys niin kauan, kun se toimii moitteettomasti, tai vähintäänkin tyydyttävästi.

Kyse on yhdestä tärkeimmistä koko elinkaaremme laatuun vaikuttavista tekijöistä, jonka merkitys kokonaishyvinvointiin on pahasti aliarvostettu. Tosiasia on, että iän myötä koko kehomme alkaa rapistumaan ja kunto laskee, samoin käy myös hengityselimistön suhteen. Samalla menetämme osan tärkeästä suojamuuristamme erilaisia virushyökkäyksiä vastaan.

Voimakkaasti yleistyneet perinteiset hengityssairaudet, kuten astma, keuhkoahtaumatauti ja erilaiset allergiaoireet ovat saaneet rinnalleen lähes kansantaudiksi nousseet sisäilmaongelmista johtuvat sairaudet, joita on vaikea tunnistaa ja diagnosoida. Nämä aiheuttavat kuitenkin suuria vaikeuksia niistä kärsiville, ja tulevat kalliiksi kantajalleen ja myös yhteiskunnalle. Omalla aktiivisuudella, terveillä elämäntavoilla ja sopivalla harjoittelulla voimme kuitenkin jarruttaa tätä kehitystä ja jopa kääntää sen suuntaa.

Amerikkalaisten tohtoreiden, Alexander Loydin ja Ben Johnsonin, kirja ”Paranemisen avain” kertoo kiistatta oikean hengityksen ja riittävän hapen saannin merkityksestä koko ihmiselämän laatuun ja hyvinvointiin. Yksinkertaistaen lainaus tekstistä parilta sivulta:

5200 henkilöä käsittänyt kliininen tutkimus oli osoittanut, että keuhkojen toiminta kertoo luotettavasti henkilön yleisestä terveydentilasta ja elinvoimasta, sekä on myös hyvä henkilön potentiaalisen eliniän mittari.

Säännöllisesti käytettynä hengityksen tehoharjoitus tuottaa suuren määrän sisäistä ja fysiologista voimaa, lisää keuhkojen tilavuutta, edistää terveyttä, rentouttaa, poistaa stressiä ja pidentää ikää. Hengitystä säätelevät lihakset tottuvat täydelliseen sisään- ja uloshengitykseen, mitä kehosi on suunniteltukin tekemään. Stressin sivuvaikutuksena hengitys yleensä pinnallistuu, sydämen lyöntitiheys kasvaa ja keho alkaa kärsiä hapen puutteesta. Tehoharjoitus hapettaa kunnolla veren ja alkaa tuottamaan lisäenergiaa ja fyysistä voimaa, mieli virkistyy ja olo tuntuu rentoutuneelta.

Edelleen tekstin mukaan säännöllisesti harjoitettuna se stimuloi sydäntä ja verisuonia, lisää hapenottokykyä ja poistaa kehosta hiilidioksidia sekä vahvistaa immuunijärjestelmää tuottamalla lisäenergiaa umpieritysjärjestelmän käyttöön edistäen samalla imukudosjärjestelmän toimintaa.

Kirjan kirjoittajilla ei ollut tuolloin vielä tietoa suomalaisesta innovaatiosta WellO2:sta, monipuolisesta hengitysharjoituslaitteesta, joka soveltuu hyvin päivittäiseen harjoitteluun kaikenikäisille aikuisen ohjauksessa lapsesta aina ikäihmisille saakka.

WellO2-laitteen tekniikka perustuu säädettävän vastapainehengityksen ja lämpimän höyryn yhteisvaikutukseen. Vastapainehengityksen on todettu useissa kansainvälisissä tutkimuksissa olevan tehokas hengityselimistön harjoitusmuoto ja vahvistaja. Lämmin höyry irrottaa limaa hengityselimistöstä, avaa tukkoista oloa, suojelee elintärkeitä limakalvoja ja rauhoittaa nenän alueen ärsytysoireita. Vastapainehengityksen on kliinisissä tutkimuksissa todettu auttavan myös univaikeuksiin liittyvissä oireissa.

Heikko hengitys johtaa helposti pahan kierteeseen, joka alkaa ruokkia itseään. Sopivalla hengitysharjoittelulla tämä voidaan kääntää hyvän kierteeksi, sillä parantunut hengitys lisää kaikinpuolista aktiivisuutta, tuo myös hyvänolon tunnetta, aivot saavat happea ja veri alkaa kiertämään.

Kun esitetään oikeutetusti huolta yhteiskunnan kantokyvystä voimakkaasti lisääntyvistä terveydenhuollon kustannuksista, olisiko aika nostaa pöydälle yksilön oman vastuun korostaminen terveytensä ylläpitäjänä?

 

Aulis Kärkkäinen

Yrittäjä, WellO2-hengitysharjoituslaitteen keksijä

Laitteen keksijän syysterveiset

Laitteen keksijän syysterveiset

Syksyinen tervehdys wellomieheltä!

Syyskuu alkaa olla lopuillaan, jonka huomaa luonnon väriloistosta, joka näyttää parastaan näinä poikkeuksellisen kauniina syyspäivinä. Sää vetää nyt vertoja keskiverto kesälle, mutta arvatenkaan tätä ei kestä loputtomiin, joten huonompiin keleihinkin on syytä varautua.

Hengitysongelmista kärsiville syksyn luonnon hehku ja sen tuomat voimakkaat tuoksut voivat aiheuttaa aikamoista oireilua. Itse olen huomannut, että tuuletusventtiileistä sisälle tunkeutuviin sinänsä hienoihin tuoksuihinkin elimistö alkaa kapinoida. Ei siis ihme, että metsämiehet puhuvat alkusyksyn kelien olevan vaikeita ajokoirille luonnon voimakkaiden tuoksujen vuoksi. Hankala siinä on Sessun jänön tuoksuja seurailla, kun ilma tuoksuu kuin hienoimmassa kasvitarhassa.

Tämä vuosi on opettanut, että ihmiskunnan polvilleen panemiseen ei tarvita atomipommia, pieni viheliäinen virus voi sen saada aikaan. Millä ihmisen itsensä tekemällä toimella vastaava sekasorto syntyisi? Olen kuullut monta kovaa selviytymistarinaa, joiden edessä tuntee pienuutensa ja on viime kädessä aika yksin. Jotkut näistä päättyvät surusanomaan, ja sekin on pakko silloin hyväksyä.

Elämän on kuitenkin jatkuttava, ja on yritettävä löytää keinot, jotka vähiten elämäämme lamauttavat. Loputtomasti emme voi huput päässä elää ja eristäytyä, tähän on pakko koettaa löytää muitakin keinoja, kuin jokapäiväisiksi tulleet kertaukset maskien käytöstä ja erilaisista rajoitteista.

Kevätkorvalla eräs suomalainen lääkäri ennusti, että säiden lämmitessä kesää kohti virus hellittää otettaan, mutta varoitti samaan hengenvetoon syksystä ja olosuhteiden muuttumisesta taas otollisemmaksi koronalle kuin muillekin viruksille. Nyt näyttää ennustus käyvän valitettavasti toteen.

Olen monesti miettinyt, eikö tosiaankaan ole mitään omaehtoisia keinoja taistelussa tämän viheliäisen vieraan taltuttamiseksi. Itse nostaisin esiin omasta hengityselimistöstään ja kunnostaan huolehtimisen, liiku ja anna palkeillesi työtä! Yleisellä tasolla voisi ajatella, että parempikuntoisella on paremmat lähtökohdat kuin sellaisella, jonka hengityselimistö ja muukin kunto on jo ennestään huonommassa hapessa. Kohta alkavat ”rönttäkelit” taas painaa päälle, jonka myötä myös lentsut etsivät uusia kohteita. Ennen vanhaan näitä hoidettiin kattilasta höyryä hengittäen, iso pyyhe korville ja kuuma vesikattila nenän alla. Ei niin  turvallista, mutta kun ei parempaakaan ollut. Onneksi on Wello, voi nyt sanoa.

Että mitäkö meille kuuluu? Yli 40 000 myytyä welloa ja työsarkaa piisaa. Pohjoismaissa lanseeraus menossa, ja kyselyjä alkaa tippua maailmalta harva se päivä ja parhaana useampi. Kauemmaksi ovat matkanneet Wellot Australiaan ja Intiaan, mikä on suorastaan hieno asia näinä ankeina aikoina. Kliinisiä tutkimuksia on menossa useampikin, ja myös uusia luovia innovaatioita paremman hengittämisen puolesta hiotaan.

Nyt kun sää meitä vielä suosii, ja metsä on punaposkisia isoja puolukoita tulvillaan, suosittelen lämpimästi metsään menoa. Eväskahvit, eikä liian monta ämpäriä tavoitteena. Lupaan, että mukavalta tuntuu, eikä marjojen siivoaminenkaan tunnu työläältä.

Oikein Hyvää ja levollista syksyä kaikille, ei anneta uhkakuville ylivaltaa, vaan eletään toisiamme tukien.

 

Aulis Kärkkäinen
WellO2-laitteen keksijä, WellO2 Oy:n hallituksen puheenjohtaja