Heinänuha ei enää pilaa Aulis Kärkkäisen kesää

Heinänuha ei enää pilaa Aulis Kärkkäisen kesää

2023 , Aulis Kärkkäinen , Hengitys , Hengitysongelma , Ilman epäpuhtaudet , Siitepöly , Tukkoisuus

Kesä tuo tullessaan monia hienoja asioita; valoa, uutta elämäniloa ja erilaista puuhastelua ulkosalla.

Joillekin se tuo myös raivostuttavan aivastelukauden, joka pahimmillaan kestää keväästä loppukesälle saakka. Allergiaoireista kärsiviä on paljon. Osalla oireet ovat lievempiä, mutta myös vaikeista oireista kärsiviä on monia. Allergiakauteen kuuluu liuta oireita; jatkuvaa aivastelua, silmien ja kasvojen turvotusta, ”limatehtaan” tuottaessa aina uutta niistettävää.

Olen itse kärsinyt erilaisista hengitykseen liittyvistä vaivoista lapsesta saakka. Paha maitorupi ja märkivä ihottuma, voimakkaat allergiaoireet ja ahdistava, vinkuva hengitys rajoittivat pikkupojan elämää – varsinkin kesän riemuja. Maalaistalossa kesä oli täynnä heinän tekoa ja muuta ulkona olemista, jota oli oireiden vuoksi pakko yrittää välttää kaikin keinoin. Silmäni turposivat, nenääni poltteli – kuin olisi timotei heinän tähkää pyöritellyt nenässä – ja aivastaa sai koko ajan. Nenäni oli tukossa yhtäjaksoisesti aina 2000-luvulle saakka.

Kun minusta ei ollut heinäpellolle, totuin lapsesta saakka olemaan ”kesäpiika”. Laitoin ruokaa, tiskasin, siivosin ja tein kotitöitä äidin ollessa heinäpellolla ja muissa kesän askareissa. Hyötynä tästä on, että osaan edelleen siivota ja tykkään tiskata, joten tiskikonetta meille ei ole koskaan hankittu.

Allergia- ja hengitysongelmiini ei haettu tuolloin sen kummemmin apua lääkäriltä, mitä nyt jotain salvaa iholle voideltiin, etteivät vaatteet tarttuneet niin herkästi märkivään ihoon. Muistan erään lomareissun perheeni kanssa Lappiin 1980-luvun alussa. Tuosta matkasta aivastelin lähestulkoon koko valveillaoloajan vaimoni toimiessa ajomatkalla sihteerinä uutta nenäliinaa jatkuvasti tarjoten. Se latisti jonkin verran lomafiilistä.

2000-luvun alussa diagnosoitu vaikea uniapnea ilman ylipainoa toi uuden lisähaasteen hengitysongelmiini, eikä C-PAP-laitteen käyttökään astman ja aivastusreaktioiden vuoksi oikein luonnistunut.

Helpotusta hengitysongelmiin omasta innovaatiosta

2000-luvun puolivälin tietämissä tein ensimmäisen alkeellisen Welloni helpottamaan alati pahenevaa astmaani. Vähitellen havaitsin, että allergiaoireeni vähenivät, ja nenäni alkoi olla aika ajoin lievästi ovi raollaan eli nenäni alkoi avautua.

Samalla sain uuden innovaation, jossa yhdistin Wellooni erillisen nenämaskin letkun avulla. Nyt pääsin ohjaamaan lämpimän höyryn suoraan ylähengitysteihin. Tämä rauhoitti allergiaoireitani nopeasti, ja nenän tukkoisuuden aiheuttanut turvotus liukeni hiljalleen pois. Sen koommin nenäni ei ole ollut tukossa.

Reagoin edelleen herkästi esimerkiksi kukkiin, homeeseen sekä erilaisiin tekstiileihin, mutta säännöllinen wellottelu tyhjentää hengitysteitä koko ajan, jolloin lima ei pääse pesiytymään hengitysteihin.

Viisi minuuttia wellottelua aamuin illoin riittää pitämään hengityskuntoni hyvällä tasolla. Allergiaoireet eivät enää pilaa kesääni, kuten aikana ennen Welloa.

 

Wellomies Aulis Kärkkäinen,

WellO2-laitteen keksijä

 

LUE LISÄÄ WELLO2-HENGITYSHARJOITUSLAITTEESTA

 

Heinänuha ei enää pilaa Aulis Kärkkäisen kesää

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.