Oikea hengitys ja riittävä hapensaanti ovat avain ihmiselämän laatuun ja hyvinvointiin

Oikea hengitys ja riittävä hapensaanti ovat avain ihmiselämän laatuun ja hyvinvointiin

2020 , Aulis Kärkkäinen , flunssa , Hapenottokyky , Hengityskapasiteetti , Hengityslihakset , hengitystieinfektio , Hengitysvaikeus , Ilman epäpuhtaudet , kuntoutuminen , Limaisuus , Sisäilmaoireet , Tukkoisuus , Uni

Hengittäminen on meille itsestäänselvyys niin kauan, kun se toimii moitteettomasti, tai vähintäänkin tyydyttävästi.

Kyse on yhdestä tärkeimmistä koko elinkaaremme laatuun vaikuttavista tekijöistä, jonka merkitys kokonaishyvinvointiin on pahasti aliarvostettu. Tosiasia on, että iän myötä koko kehomme alkaa rapistumaan ja kunto laskee, samoin käy myös hengityselimistön suhteen. Samalla menetämme osan tärkeästä suojamuuristamme erilaisia virushyökkäyksiä vastaan.

Voimakkaasti yleistyneet perinteiset hengityssairaudet, kuten astma, keuhkoahtaumatauti ja erilaiset allergiaoireet ovat saaneet rinnalleen lähes kansantaudiksi nousseet sisäilmaongelmista johtuvat sairaudet, joita on vaikea tunnistaa ja diagnosoida. Nämä aiheuttavat kuitenkin suuria vaikeuksia niistä kärsiville, ja tulevat kalliiksi kantajalleen ja myös yhteiskunnalle. Omalla aktiivisuudella, terveillä elämäntavoilla ja sopivalla harjoittelulla voimme kuitenkin jarruttaa tätä kehitystä ja jopa kääntää sen suuntaa.

Amerikkalaisten tohtoreiden, Alexander Loydin ja Ben Johnsonin, kirja ”Paranemisen avain” kertoo kiistatta oikean hengityksen ja riittävän hapen saannin merkityksestä koko ihmiselämän laatuun ja hyvinvointiin. Yksinkertaistaen lainaus tekstistä parilta sivulta:

5200 henkilöä käsittänyt kliininen tutkimus oli osoittanut, että keuhkojen toiminta kertoo luotettavasti henkilön yleisestä terveydentilasta ja elinvoimasta, sekä on myös hyvä henkilön potentiaalisen eliniän mittari.

Säännöllisesti käytettynä hengityksen tehoharjoitus tuottaa suuren määrän sisäistä ja fysiologista voimaa, lisää keuhkojen tilavuutta, edistää terveyttä, rentouttaa, poistaa stressiä ja pidentää ikää. Hengitystä säätelevät lihakset tottuvat täydelliseen sisään- ja uloshengitykseen, mitä kehosi on suunniteltukin tekemään. Stressin sivuvaikutuksena hengitys yleensä pinnallistuu, sydämen lyöntitiheys kasvaa ja keho alkaa kärsiä hapen puutteesta. Tehoharjoitus hapettaa kunnolla veren ja alkaa tuottamaan lisäenergiaa ja fyysistä voimaa, mieli virkistyy ja olo tuntuu rentoutuneelta.

Edelleen tekstin mukaan säännöllisesti harjoitettuna se stimuloi sydäntä ja verisuonia, lisää hapenottokykyä ja poistaa kehosta hiilidioksidia sekä vahvistaa immuunijärjestelmää tuottamalla lisäenergiaa umpieritysjärjestelmän käyttöön edistäen samalla imukudosjärjestelmän toimintaa.

Kirjan kirjoittajilla ei ollut tuolloin vielä tietoa suomalaisesta innovaatiosta WellO2:sta, monipuolisesta hengitysharjoituslaitteesta, joka soveltuu hyvin päivittäiseen harjoitteluun kaikenikäisille aikuisen ohjauksessa lapsesta aina ikäihmisille saakka.

WellO2-laitteen tekniikka perustuu säädettävän vastapainehengityksen ja lämpimän höyryn yhteisvaikutukseen. Vastapainehengityksen on todettu useissa kansainvälisissä tutkimuksissa olevan tehokas hengityselimistön harjoitusmuoto ja vahvistaja. Lämmin höyry irrottaa limaa hengityselimistöstä, avaa tukkoista oloa, suojelee elintärkeitä limakalvoja ja rauhoittaa nenän alueen ärsytysoireita. Vastapainehengityksen on kliinisissä tutkimuksissa todettu auttavan myös univaikeuksiin liittyvissä oireissa.

Heikko hengitys johtaa helposti pahan kierteeseen, joka alkaa ruokkia itseään. Sopivalla hengitysharjoittelulla tämä voidaan kääntää hyvän kierteeksi, sillä parantunut hengitys lisää kaikinpuolista aktiivisuutta, tuo myös hyvänolon tunnetta, aivot saavat happea ja veri alkaa kiertämään.

Kun esitetään oikeutetusti huolta yhteiskunnan kantokyvystä voimakkaasti lisääntyvistä terveydenhuollon kustannuksista, olisiko aika nostaa pöydälle yksilön oman vastuun korostaminen terveytensä ylläpitäjänä?

 

Aulis Kärkkäinen

Yrittäjä, WellO2-hengitysharjoituslaitteen keksijä

Takaisin blogiin

3 kommenttia

Hei Tarja!

Periaatteessa keuhkosyöpä ei ole este, mutta hiukan kasvaimen paikasta riippuen, sekä sädehoidettavasta alueesta riippuen WellO2 käyttö saattaa aiheuttaa veriyskää tai verenvuotoa kudoksista. Tämä johtuu siitä, että syöpäkudos ja hoidot heikentävät kudoksia niin, että ne vuotavat herkemmin verta.

Näkisin, että limakalvon kunnosta huolehtiminen olisi tärkeää, koska kudokset ovat hoitojen vuoksi suurella rasituksella ja näkisin myös vastuksen auttavan liman nousua ja tehostavan hengitystä, joka kasvaimesta johtuen saattaa häiriintyä. WellO2- laitetta kannattaa hoitojen käynnissä ollessa käyttää vain pienimmällä 0-vastuksella ja lisätä vastuksen määrää vasta, kun hoidot on saatu päätökseen. Jos laite aiheuttaa veriysköksiä, kannattaa käytössä pitää taukoa.

Terveisin, WellO2 asiakaspalvelu

WellO2 asiakaspalvelu

Sopiiko tämä laite turvallusesti keuhkosyöpäpotilaalle jolla on limaa paljon keuhkoissa? Ja nyt sädehoidossa?

Tarja

Vähän turhan kallis laite, eläkeläisen kukkarolle. Astmaatikkona olisi kyllä varmaan hyvä laite. Kiitos

matti haapolahti

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.