WellO2:n kehittäjä Aulis Kärkkäinen kertoo, miksi ja miten kehitti keuhkoja vahvistavan höyryhengitysharjoituslaitteen oman hyvinvointinsa parantamiseksi
– ja miten siitä hänen ilokseen ovat sittemmin hyötyneet tuhannet muutkin.

"Kaikki alkoi oikeastaan jo ennen kuin synnyin.

Se oli siirtynyt minulle perintönä joltakin edeltäjältäni: vinkuva ja henkeä ahdistava hengittäminen, joka hiipi varsinkin pimeinä talviyön tunteina sänkyyni. Pelkäsin tukehtumista. Siksi yksi lapsuuteni vahvoista muistoista liittyy hengittämiseen.

Siihen aikaan, 1950-luvulla, ihmiset kertoivat tarinoita keuhkotautisista, jotka joutuivat parantolaan. En missään tapauksessa halunnut pois kodista, joten yritin pitää huonon hengittämisen visusti omana tietonani. Siksi asiaa ei sen kummemmin tutkittu. Elinolotkin opettivat siihen aikaan mukautumaan pieniin vinkumisiin ja muihin vaivoihin.

Hiihtokilpailuissa olin kuitenkin ymmälläni. Irtosin lähdöstä kovaan vauhtiin, mutta heti alkumatkasta tunsin, että happi loppuu. Sopeuduin ajattelemaan, että en ole kovin urheilullinen. Suuntasin siksi tarmoni ihmisten tarpeiden ja niihin liittyvien ratkaisujen miettimiseen.

Luiskahdin kansakoulusta päästyäni työelämään. Reipas ja toisinaan liiankin reipas ruumiillinen työ auttoi röörejä pysymään auki, vaikka toisinaan vähän vingahtelikin. Nyt ajattelen, että ankara työnteko pelasti minua tukehtumasta limaan ja räkään, olenhan ollut koko ikäni varsinainen limatehdas.

Kun sitten etenin yrittäjän uralla ruumiillisista töistä henkisemmälle puolelle, elimistöni lakkasi puolustamasta minua. Hengitysongelmat alkoivat kasaantua.

2000-luvun alussa yritystoiminnan haasteet pahensivat hengitysongelmiani, ja elimistöni nousi kapinaan. Tuli kramppikohtauksia, pahenevaa unettomuutta ja sydämen rytmihäiriöitä.

En antanut sen masentaa, vaan mietin koko ajan ratkaisuja. Minusta tuli kova saunamies, koska olin jo lapsena huomannut, että hengitys helpottaa saunassa. Ymmärsin, että höyry ja kosteus vaikuttavat tilanteeseen. Kun sitten kerran hain apua hengitysongelmiini terveyskeskuksen päivystyksestä, kokenut hoitaja antoi tyhjän lääkepullon ja letkunpätkän, kehottaen puhaltelemaan pulloon.

Huomasin sen lievittävän vinkuvaa hengitystä. Ongelmien ratkaisun ammattilaisena ryhdyin ajattelemaan tätä kokemusta tarkemmin ja yhdistin kaksi asiaa. Oivalsin, että vastapainepuhallus voisi avata väylät keuhkoputkistoon, jolloin höyry pääsisi etenemään hyvin syvälle ongelma-alueelle. Höyryhengittämisen teho paranisi. Täytyisi vain kehittää laite, joka saattelisi kaksi hyvää keinoa yhteistyöhön.

Tein ensimmäisen alkeellisen prototyypin itse, ja heti ensi kokeilun jälkeen totesin, että olin oikealla tiellä. Olin vakuuttunut idean toimivuudesta jo prototyypin ensimmäisten kokeilujen jälkeen.

Kokosin tiimin, jonka kanssa kehitimme oikean prototyypin. Määrittelimme sen hengitysterapialaitteeksi ja annoimme sille nimen WellO2.

Matka ideasta kaupalliseksi innovaatioksi on usein hyvin pitkä. Lukemattomia suunnitteluun ja valmistukseen liittyviä pulmia on ratkaistava, kunnes tuotetta voidaan tarjota kuluttajille. WellO2 on nyt valmis. Sille on myönnetty tyyppihyväksyntä, ja myynti alkoi suomalaisissa apteekeissa loka-marraskuussa 2016.

Olen käyttänyt omaa Welloani nyt yli 10 vuotta, aamuin ja illoin muutaman minuutin ajan.

Keuhkot toimivat paremmin kuin koskaan aikaisemmin, ja ennen minulle niin tavalliset krampit ja rytmihäiriöt ovat myös vähentyneet. Pitkään kadoksissa ollut lauluääni on kirkastunut ja univaikeudet lievittyneet.

Reagoin edelleen hyvin herkästi erilaisille ärsykkeille, kuten kukille, hajusteille, tekstiileille, hengitysilman epäpuhtauksille ja niin edelleen. Kaikkia mahdollisia altistumisia ei voi aina ennakoida, joten edelleen aika-ajoin vinkuva ja ahdas hengitys iskee päälle. Tällöin puhallusarvot voivat laskea 20-50 prosenttia. Kotioloissa käytän tilanteen korjaamiseen Welloa. Puhallan laitteeseen pitkän rauhallisen puhalluksen, jonka kesto minulla on noin 10-15 sek. Sen jälkeen vedän rauhallisesti keuhkot täyteen laitteen kautta lämmintä höyryä, johon sekoittuu korvausilmaa erillisen korvausaukon kautta. Hengitän jokaisen puhallus-imutoiston jälkeen muutaman kerran vapaasti ennen seuraavaa toistoa. Huomaan, että toistojen myötä hengityskapasiteettini alkaa nousta, ja toistan tämän 5-10 kertaa. 5-10 ulos- ja sisäänhengityskerran jälkeen puhallusarvoni ovat lähellä normaalia.

Kokeilujen kautta olen rytmittänyt laitteen päivittäisen käytön:

– aamulla yön jäljiltä avaan hengitykseni Wellolla 5-10 toistolla ( tämän teen aamukahvia odotellessa).
– illalla toistan saman, ja jos käyn lenkillä, avaan hengitykseni lähtiessäni, jolloin henki kulkee paremmin.
– jos herään yöllä ahtaaseen hengittämiseen, teen wello harjoituksen, joka yleensä pysäyttää limatehtaan ja rauhoittaa tilanteen.

Kutsun tätä menetelmää WellO2-hengitysterapiaksi. Toistan sen aamuin illoin ja tarpeen mukaan useamminkin. Verrattuna aikaan ennen Welloa, keuhkot pysyvät puhtaina. Lima ei pääse pesiytymään keuhkoihin, ja hengitys kulkee.

Tällä hetkellä spirometrialla mitatut keuhkojen toimintaa kuvaavat arvot ovat noin 10 prosenttia paremmat kuin 1990-luvun alussa. Ne ovat 1,4-kertaiset ikäisteni terveiden henkilöiden keskiarvoon verrattuna.

WellO2:n tarina jatkuu nyt Hapella-nimisen hyvinvointiteknologiaan erikoistuneen yrityksen suojissa. Yhtiö kehitti prototyypistä ainutlaatuisen kaupallisen tuotteen, hengitysterapialaitteen, ja toi sen myyntiin ensimmäisenä idean kotimaassa, Suomessa.

Suosittelen Welloa kaikille, jotka haluavat lisätä hengityshyvinvointiaan ja sitä kautta koko kehon vireyttä ja omaa elämänlaatuaan. Uskon laitteen sopivan myös niille ihmisille, jotka jostain syystä eivät voi pitää kuntoaan yllä riittävällä liikunnalla, koska WellO2-hengitysterapialla voi vaikuttaa omaan hyvinvointiinsa vaikka keittiön pöydän ääressä istuen."

WellO2 laitteen käytön hyötyjä, joista keho kiittää:

  • hengityshyvinvointi ja sen parantaminen
  • hengityslihasten vahvistaminen
  • tehokkaampi tai kevyempi hengittäminen
  • ilmateiden kosteuttaminen ja ärsytyksen vähentäminen
  • suorituskyvyn ja arjessa suoriutumisen parantaminen
  • yleisen hyvinvoinnin ja vireystilan lisääminen
  • rintakehän liikkuvuuden parantaminen
  • stressin vähentäminen hengitysharjoituksella
  • unen laadun parantaminen

Aulis Kärkkäinen
Yrittäjä, keksijä
Kiuruvesi