WellO2:n kehittäjä Aulis Kärkkäinen kertoo, miksi ja miten kehitti keuhkoja vahvistavan höyryhengitysharjoituslaitteen oman hyvinvointinsa parantamiseksi
– ja miten siitä hänen ilokseen ovat sittemmin hyötyneet tuhannet muutkin.

"Kaikki alkoi oikeastaan jo ennen kuin synnyin.

Se oli siirtynyt minulle perintönä joltakin edeltäjältäni: vinkuva ja henkeä ahdistava hengittäminen, joka hiipi varsinkin pimeinä talviyön tunteina sänkyyni. Pelkäsin tukehtumista. Siksi yksi lapsuuteni vahvoista muistoista liittyy hengittämiseen.

Siihen aikaan, 1950-luvulla, ihmiset kertoivat tarinoita keuhkotautisista, jotka joutuivat parantolaan. En missään tapauksessa halunnut pois kodista, joten yritin pitää huonon hengittämisen visusti omana tietonani. Siksi asiaa ei sen kummemmin tutkittu. Elinolotkin opettivat siihen aikaan mukautumaan pieniin vinkumisiin ja muihin vaivoihin.

Hiihtokilpailuissa olin kuitenkin ymmälläni. Irtosin lähdöstä kovaan vauhtiin, mutta heti alkumatkasta tunsin, että happi loppuu. Sopeuduin ajattelemaan, että en ole kovin urheilullinen. Suuntasin siksi tarmoni ihmisten tarpeiden ja niihin liittyvien ratkaisujen miettimiseen.

Ensimmäistä luokkaa kävin koulussa 2 viikkoa, joten valmistuin etuajassa, ja luiskahdin 14 vuotiaana työelämään. Reipas ruumiillinen työ auttoi röörejä pysymään auki, vaikka toisinaan vähän vingahtelikin. Nyt ajattelen, että ankara työnteko pelasti minua tukehtumasta limaan ja räkään, olenhan ollut koko ikäni varsinainen limatehdas.

Kun sitten etenin yrittäjän uralla ruumiillisista töistä henkisemmälle puolelle, elimistöni lakkasi puolustamasta minua. Hengitysongelmat alkoivat kasaantua, ja minulla todettiin astma. 2000-luvun alkupuolella hengitysongelmani pahenivat, joita pyrittiin helpottamaan erilaisilla lääkkeillä. Minusta tuli lääkkeiden suurkuluttaja, ja elimistöni nousi kapinaan. Tuli kramppikohtauksia, pahenevaa unettomuutta ja sydämen rytmihäiriöitä.

 Mietin ratkaisuja, joilla alkaisin itse auttaa itseäni. Minusta oli kehittynyt kova saunamies, koska olin jo lapsena huomannut, että hengitys helpottaa saunassa. Ymmärsin, että höyry ja kosteus vaikuttavat tilanteeseen. Kun kerran hain apua pahenevaan hengenahdistukseen terveyskeskuksen päivystyksestä, kokenut hoitaja antoi tyhjän lääkepullon ja letkunpätkään, kehottaen puhaltelemaan pulloon.

Huomasin sen lievittävän vinkuvaa hengitystä. Ongelmien ratkaisu on lempilajini, joten ryhdyin ajattelemaan tätä kokemusta tarkemmin ja yhdistin kaksi asiaa. Oivalsin, että vastapainepuhallus voisi avata väylät keuhkoputkistoon, jolloin höyry pääsisi etenemään paremmin syvälle ongelma-alueille. Höyryhengittämisen teho paranisi. Täytyisi vain kehittää laite, joka saattelisi kaksi hyvää keinoa yhteistyöhön.

Tein ensimmäisen alkeellisen prototyypin itse, ja heti ensi kokeilun jälkeen totesin, että olin tullut keksineeksi samalla puuttuvan kolmannen lenkin, vastusteisen sisäänhengityksen. Samalla, kun hengitin laitteesta höyryä kuristimen kautta, avasin keuhkoja paineen avulla, ja autoin höyryä pääsemään yhä syvemmälle keuhkoihin. Olin vakuuttunut idean toimivuudesta jo prototyypin ensimmäisten kokeilujen jälkeen. Pidin itseni työkuntoisena alkeellisen Welloni avulla 4 vuoden ajan, jolloin myimme veljeni kanssa  Lunawood-nimisen yrityksemme pääomasijoittajalle. Paneuduin nyt enemmän hengityksen saloihin ja aloin jalostaa Welloani.

Kokosin myöhemmin tiimin, jonka kanssa kehitimme oikean prototyypin. Määrittelimme sen hengitysterapialaitteeksi ja annoimme sille nimen WellO2.

Matka ideasta kaupalliseksi innovaatioksi on usein hyvin pitkä. Lukemattomia suunnitteluun ja valmistukseen liittyviä pulmia on ratkaistava, kunnes tuotetta voidaan tarjota kuluttajille. Kuluttajakäyttöön suunnattu WellO2 on nyt valmis. Se on kansainvälisesti patentoitu, ja myynti alkoi suomalaisissa apteekeissa marraskuussa 2016.

Olen käyttänyt omaa Welloani nyt yli 15 vuotta, aamuin ja illoin muutaman minuutin ajan. Keuhkot toimivat paremmin kuin koskaan aikaisemmin, ja ennen minulle niin tavalliset krampit ja rytmihäiriöt ovat myös vähentyneet. Pitkään kadoksissa ollut lauluääni on kirkastunut ja univaikeudet lievittyneet.

Reagoin edelleen hyvin herkästi erilaisille ärsykkeille, kuten kukille, hajusteille, tekstiileille, hengitysilman epäpuhtauksille ja niin edelleen. Kaikkia mahdollisia altistumisia ei voi aina ennakoida, joten edelleen aika-ajoin vinkuva ja ahdas hengitys iskee päälle. Tällöin puhallusarvot voivat laskea 20-50 prosenttia. Kotioloissa käytän tilanteen korjaamiseen Welloa. Puhallan laitteeseen pitkän rauhallisen puhalluksen, jonka kesto minulla on noin 10-15 sek. Sen jälkeen vedän rauhallisesti keuhkot täyteen laitteen kautta lämmintä höyryä, johon sekoittuu korvausilmaa erillisen korvausaukon kautta. Hengitän jokaisen puhallus-imutoiston jälkeen muutaman kerran vapaasti ennen seuraavaa toistoa. Huomaan, että toistojen myötä hengityskapasiteettini alkaa nousta, ja toistan tämän 5-10 kertaa. 5-10 ulos- ja sisäänhengityskerran jälkeen puhallusarvoni ovat lähellä normaalia.

 Kokeilujen kautta olen rytmittänyt laitteen päivittäisen käytön:

-aamulla yön jäljiltä avaan hengitykseni Wellolla 5-10 toistolla ( tämän teen aamukahvia odotellessa).

-illalla toistan saman, ja jos käyn lenkillä, avaan hengitykseni lähtiessäni, jolloin henki kulkee paremmin.

-jos herään yöllä ahtaaseen hengittämiseen, teen wello harjoituksen, joka yleensä pysäyttää limatehtaan ja rauhoittaa tilanteen. 

Kutsun tätä menetelmää WellO-hengitykseksi. Toistan sen aamuin illoin ja tarpeen mukaan useamminkin. Verrattuna aikaan ennen Welloa, keuhkot pysyvät puhtaina. Lima ei pääse pesiytymään keuhkoihin, ja hengitys kulkee.

Tällä hetkellä spirometrialla mitatut keuhkojen toimintaa kuvaavat arvot ovat noin 10 prosenttia paremmat kuin 1990-luvun alussa. Ne ovat 1,4-kertaiset ikäisteni terveiden henkilöiden keskiarvoon verrattuna.

WellO2:n tarina jatkuu WellO2 Oy-nimisen hyvinvointiteknologiaan erikoistuneen yrityksen suojissa. Yhtiö kehitti prototyypistä ainutlaatuisen kaupallisen tuotteen, hengitysterapialaitteen, ja toi sen myyntiin ensimmäisenä idean kotimaassa, Suomessa.

Suosittelen Welloa kaikille, jotka haluavat lisätä hengityshyvinvointiaan ja sitä kautta koko kehon vireyttä ja omaa elämänlaatuaan. Käyttäjäpalaute kertoo, että Wellosta hyötyvät hengitysongelmaisten lisäksi mm. äänityöläiset, urheilijat ja myös ne, jotka jostain syystä eivät voi pitää kuntoaan yllä riittävällä liikunnalla."

WellO2 laitteen käytön hyötyjä, joista keho kiittää:

  • hengityshyvinvointi ja sen parantaminen
  • hengityslihasten vahvistaminen
  • tehokkaampi tai kevyempi hengittäminen
  • ilmateiden kosteuttaminen ja ärsytyksen vähentäminen
  • suorituskyvyn ja arjessa suoriutumisen parantaminen
  • yleisen hyvinvoinnin ja vireystilan lisääminen
  • rintakehän liikkuvuuden parantaminen
  • stressin vähentäminen hengitysharjoituksella
  • unen laadun parantaminen

Aulis Kärkkäinen
Yrittäjä, keksijä
Kiuruvesi