Mikä merkitys hengityslihaksilla on hengitysongelmista kärsivälle?

Mikä merkitys hengityslihaksilla on hengitysongelmista kärsivälle?

2024 , Harjoitteluvinkit , Hengitys , Hengityslihakset , Hengitysongelma

Oletko ajatellut, että keuhkojen tärkeä työ eli hengittäminen ja hapen kuljettaminen kehoon vaatii lihaksia? Hengityslihasten tehtävä on huolehtia keuhkojen hengitysliikkeestä. Sisään- ja uloshengityksestä vastaavat eri lihasryhmät.

Yleisesti luullaan, että sisäänhengitys vaatii aktiivista lihastyötä ja uloshengitys tapahtuu automaattisesti. Tavallaan näin onkin, mutta uloshengityksellä on lisäksi tärkeä rooli kehon rauhoittavan hermoston aktivoinnissa ja palautumisen käynnistämisessä. Jotta tämä on mahdollista, tarvitaan myös voimaa ja kykyä aktiiviseen, tehostettuun ja syvennettyyn uloshengitykseen.

Usein ajatellaan, että hengityssairaalla juuri uloshengitys vaikeutuu. Uloshengitystä mitataan ja pyritäänkin tehostamaan osana hoitoa. Kun vaikeaa keuhkosairautta sairastava henkilö saa hengenahdistuskohtauksen, on monesti kuitenkin havaittavissa, että juuri hengityksen aktiivinen vaihe eli sisäänhengitys on vaikeaa ja vaatii voimakasta lihastyötä.

Hengitys on herkkä kokonaisuus, johon osallistuu monia kehon eri toimintoja

On hyvä muistaa, että hengitys on monimutkainen kokonaisuus, ja siksi sitä ei voida ajatella vain hengityslihasten ja hengitysliikkeen näkökulmasta.

Aivojen hengityskeskus säätelee hengitystiheyttä ja lähettää käskyjä hengityslihaksille. Hengitystiheyteen vaikuttaa myös veren happi- ja hiilidioksiditasapaino. Hengitys on siis monimutkainen kokonaisuus, johon lihasten lisäksi osallistuvat hermosto ja veren kaasutasapaino. Tämä tekee hengityksestä haavoittuvaisen, ja se kehittyykin herkästi ei-toivottuun suuntaan, kuten pinnalliseksi tai liian tiheäksi. Erilaiset hengityssairaudet ja stressi ovat esimerkkejä tilanteista, joissa hengitys voi reagoida kielteisesti muutoksiin kehossa tai ympäristössä.

Hengityslihaksilla on tärkeä rooli hengityssairaan oireiden hallinnassa ja hengästymisen tunteen sietämisessä

Hengityslihakset tarvitsevat vahvistuakseen hengästyttävää liikuntaa. Hengityssairaudesta kärsivälle hengästyttävän liikunnan harrastaminen saattaa olla epämiellyttävää, sillä se aiheuttaa usein hengenahdistuksen tunnetta.

Jos hengästyttävän liikunnan harrastaminen ei syystä tai toisesta ole mahdollista, hengityslihaksia voi vahvistaa WellO2-hengitysharjoittelun avulla – vaikka kotisohvalta käsin. Suomessa toteutetun tutkimuksen mukaan jo noin viiden minuutin päivittäinen WellO2-harjoittelu kehittää hengityslihasvoimaa merkittävästi.

Kuukauden kestänyt WellO2-harjoittelujakso kasvatti tutkimukseen osallistuneiden sisäänhengitysvoimaa jopa yli 20 % ja uloshengitysvoimaa yli 11 %*. Hengityslihavoiman kasvun lisäksi tutkittavat kokivat kuukauden harjoittelujakson helpottavan myös erilaisia hengitykseen liittyviä ongelmia. Tällaisia oireita olivat esimerkiksi hengenahdistus, yskä, limaisuus ja rintakehän kireys.

Kun hengityslihakset vahvistuvat, myös hengästymisen kynnys nousee. Silloin hengästyttäväkin liikunta tuntuu helpommalta, ja koko kehon lihasvoiman kehittäminen on mahdollista – hengityssairaudesta huolimatta. Tämä puolestaan parantaa suorituskykyä kaikissa arjen toimissa.

 

OSTA WELLO2-HENGITYSHARJOITUSLAITE TÄSTÄ

 

Hengityssairaudesta kärsivä – näin voit hyödyntää WellO2-harjoittelua arjessasi

  • Tee WellO2-hengitysharjoitus ennen hengitettävän lääkkeen ottoa. Koska WellO2-harjoitus avaa tehokkaasti keuhkoja, lääke pääsee syvemmälle hengitysteissä. Lisäksi WellO2:n lämmin höyry lisää limakalvon kosteustasapainoa, mikä osaltaan parantaa lääkkeen pääsyä elimistöön.
  • Tee lyhyt WellO2-hengityssarja ennen liikuntasuoritusta tai muuta arjen rasitusta. WellO2-laitteen vastapaine ja lämmin höyry yhdessä lämmittelevät hengityslihakset tehokkaasti, mikä helpottaa liikkeelle lähtöä.
  • WellO2-harjoittelu iltaisin muistuttaa kehoa tärkeästä syvähengityksestä, avaa nenää sekä kostuttaa ylähengitysteiden limakalvoa. Näin ollen WellO2-harjoittelu parantaa unen laatua ja tehostaa palautumista. Säännöllisellä harjoittelulla myös kuorsaus voi jäädä pois.
  • Jos hengitys arjessa tuntuu hankalalta tai hengitysrytmi kiihtyy, voi WellO2 tehostaa, rauhoittaa ja syventää hengitystä.

Tarvittaessa WellO2-harjoituksia voi tehdä useita kertoja päivässä, sillä maksimiannostusta ei ole. Esimerkiksi tällaisissa tilanteissa lyhyt WellO2-harjoitus voi olla tarpeen:

  • Rintakehä tuntuu kireältä, mikä hankaloittaa hengitystä.
  • Nenä on tukkoinen tai kurkussa on limaa.
  • Hengitysteissä on limaa, joka on vaikeaa yskiä pois.
  • Jatkuva yskä häiritsee arkea.
  • Poskiontelot oireilevat.
  • Jatkuva aivastelu vaivaa.

Tunnistitko itsesi jostain yllä kuvatuista tilanteista? WellO2-harjoittelusta voisi olla sinulle hyötyä! Mikäli kaipaat lisää tietoa WellO2-hengitysharjoituslaitteesta, alta löydät kiinnostavia artikkeleita aiheeseen liittyen.

OSTA WELLO2-HENGITYSHARJOITUSLAITE TÄSTÄ

 

Lisää hyödyllisiä artikkeleita:

Tuore kliininen tutkimus: Astman oireet helpottavat ja hengityslihasvoima kasvaa merkittävästi suomalaisen innovaation avulla >>

WellO2 – tehokas apuväline hengitysharjoitteluun >>

Oletko tulossa kipeäksi? WellO2 auttaa ennaltaehkäisemään vilustumisen oireita! >>

WellO2-harjoittelusta apua siitepölykauteen >>

WellO2-hengitysharjoituslaite helpottamaan uniapnean oireita >>

 


*Kuronen, I., Heinijoki, J. & Sovijärvi, A. (2023) Effects of low workload respiratory training with steam inhalation on lung function in stable asthma: a controlled clinical study.

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.