WellO2-laitteen eroavaisuudet vesi-pep-pulloon

WellO2-laitteen eroavaisuudet vesi-pep-pulloon

2020 , flunssa , Hengityskapasiteetti , Hengityslihakset , Hengitysvaikeus , kuntoutuminen , Limaisuus , Tukkoisuus

Usein kuullaan puhuttavan siitä, että WellO2-laitehan on vain höyryhengityslaite, tai että käytän jo vesi- pep-pulloa, niin en tarvitse WellO2-laitetta. Mikä erottaakaan WellO2-laitteen vesi-pep-, pilli- tai pupu- pullosta (tälläkin rakkaalla lapsella on monta eri nimeä)?

Vesi-pep-pullo on uloshengityksen vastuslaite. Vastuksen määrää ilmaistaan vesisenttimetreinä, eli lyhenteenä cmH2O. Vesi-pep-pullossa vastus on yleensä 10cmH2O. Tämä on vastuksena sellainen, että se avaa pieniä keuhkoputkia ja tehostaa hengitystä, mutta se ei normaalikuntoisella ihmisellä vaikuta lihasvoimaan juuri ollenkaan.

Hengityslihaksien harjoittamiseen pätee ne samat lainalaisuudet, kuin esimerkiksi reisilihasten vahvistamiseen. Tarvitaan vastus, eli paino, jolla lihaskuntoharjoittelua tehdään ja tarvitaan myös toistoja, jotta lihas joutuu tekemään töitä. Harjoittelua tehdään aluksi aina pienellä painolla, jotta harjoitustekniikka sujuu oikein, mutta pikkuhiljaa vastusta kasvatetaan, jotta lihas vahvistuu. Tämä vaatii säännöllisyyttä ja useita toistoja.

Vesi-pep-pullossa on jo vastus. Miksi tarvitsisin siis WellO2-laitetta?

Vesi-pep-pullossa vastus on vain ulos hengittäessä. Yleensä tervekeuhkoinen henkilö sanoo, että vastus ei tunnu missään, eli tuntuu kuin vain puhaltelisi kuplia pulloon. Vaikka tunne on tämä, niin todellisuudessa pienikin paine hiukan avaa keuhkoputkia. WellO2-laitteessa paine on suurempi, eli 0 vastus WellO2- laitteessa on 20cmH2O, eli tuplasti enemmän kuin vesi-pep-pullossa. Vastus on sen verran suuri, että tämä pakottaa puhaltajan tehokkaammin käyttämään lihaksiaan puhaltaessa. Voit tarkkailla tätä itsekin esimerkiksi peilin kautta. Näet, että puhallusliike aktivoi lihaksia kaulalla, kielen kannattajissa ja poskilla. Tämän lisäksi lihakset aktivoituvat myös ylävatsalla ja huomaat, että automaattisesti vedät vatsaa sisään, eli lihakset liikkuvat. Kun aloitat harjoittelemisen WellO2-laitteella, kannattaa kuitenkin aina muistaa, että hartiat pysyvät rentoina. Tämä onkin syy, miksi kannattaa aloittaa 0-vastuksella, vaikka se ei tuntuisi kovin suurelta. Kun aloitat harjoittelun pienellä vastuksella opit automaattisesti paremman hengitystekniikan ja mahdolliset virheasennot eivät aiheuta sinulle lihaskipuja.

Ajattele tämä sama vaikka reisilihastreenissä, eli jos otat 100kg hartioillesi ja menet kyykkyyn ja nouset ylös, niin voit onnistua siinä, mutta joudut käyttämään muitakin lihaksiasi apuna raskaan taakan alla ja siksi asentosi ei välttämättä pysy oikeaoppisena. Lisäksi saattaa olla, että sinulle tulee kipua selkään tai polviin.

Hengityslihaksien harjoitus on meille vierasta, ja jos harjoittelun aloittaa liian suurella vastuksella, voi helposti käydä niin, että puhallus kyllä onnistuu, mutta se ei välttämättä mene teknisesti oikein. Tällöin se voi aiheuttaa lihaskireyksiä vääriin paikkoihin. Lihaskireydet vaikuttavat myös hengittämiseen, eli hartiakireydet voivat olla myös syynä hengityksen häiriöihin tai aiheuttaa niitä.

Molemmissa laitteissa on siis vastus ulos hengittäessä. Sekö on ainut eroavaisuus?

Ei suinkaan. Nyt olemme puhuneet uloshengittämisen vastuksesta, joka löytyy siis myös vesi-pep-pullosta. Se missä WellO2-laite eroaa merkittävästi vesi-pep-pullosta on se, että WellO2-laitteessa on vastus myös sisään hengittäessä. Tällöin harjoittelu vahvistaa myös sisäänhengityslihaksia. Tätä voit myös testata peilin edessä. Eli tee WellO2-harjoitus peilin edessä ja huomaat, että sisään hengittäessäsi aktivoituvat sisäänhengityslihakset kasvoilla, kaulalla ja rintakehällä, eli rintakehä laajenee ja saatat tuntea venytystä myös hengityksen apulihaksissa eli hartioissa ja selässä.

WellO2-laitteella harjoitusta voi tehdä puhaltamalla suukappaleella tai nenämaskilla. Vaikka nenämaskilla tehdessä käytämme samoja lihaksia kuin suukappaleen kanssa, niin lisäksi aktivoimme myös nenän- ja nenänielun lihaksia. Nenälihaksia emme oikein ole tottuneet käyttämään kuin niistäessä tai hengittäessä, mutta niistä löytyy myös paljon lihaksia. Limakalvoturvotus, nenän limakalvojen kuivuus tai jatkuvat tulehdukset ovat sellaisia, jotka rappeuttavat lihaksia limakalvon alla ja vaikka hankaluuksia ei olisikaan, niin nenähengityksen edellytyksenä on se, että nenässä on tilaa ja se toimii. Jotta nenä toimisi, tarvitaan nenän lihaksia, sillä verenkierto lihaksissa vaikuttaa myös limakalvoon ja jotta limakalvo toimisi, niin se tarvitsee alla olevia lihaksia, jotka säätelevät sen kosteustasapainoa jne. WellO2-harjoittelu nenämaskilla voi aluksi tuntua hyvin raskaalta, juuri siitä syystä, että lihaksia ei juurikaan muuten käytetä. Nenäharjoittelu kuitenkin tekee nopeasti olon, että hengittäminen on helpompaa. Nenäharjoittelussa kuitenkin pätee tuo aikaisemmin jo mainitsema säännöllisyys. Vaikka helpotusta saa heti, niin se että lihakset vahvistuisivat, tarvitaan säännöllisyyttä ja pidempiaikaista harjoittelua.

Nenäharjoittelu WellO2-laitteella on tärkeää meille jokaiselle myös siitä syystä, että hengitysteiden limakalvot ovat ensimmäinen barrikadi vastuskyvyssämme, eli taudinaiheuttajat tulevat elimistöömme hengityksen kautta ja kiinnittyvät limakalvon kosteaan pintaan. Limakalvo huomaa, että tuo on kehollemme ylimääräinen asia ja alkaa tuottamaan limaa, jotta tuo kaveri ei pääsisi pidemmälle ja värekarvat koittavat työntää liman ulospäin ja yskä tai aivastus antaa voimaa työntää tuon taudinaiheuttajan ulospäin. Taudinaiheuttaja taas yrittää päästä läpi limakalvostamme, jotta se voi alkaa lisääntymään ja sairastuttamaan meitä. Taudinaiheuttajalla kestää yleensä useampia päiviä, ennen kuin se limakalvoltamme siirtyy syvemmälle ja aiheuttaa sairastumisen. Tämä on se aika, joka limakalvollamme on aikaa taistella taudinaiheuttajaa vastaan. Jos limakalvo on kuiva ja heikkokuntoinen, niin taudinaiheuttajan on helpompi päästä eteenpäin, koska limakalvosta pääsee helpommin läpi ja värekarvat eivät toimi. Eli WellO2 harjoittelulla nenämaskilla vahvistat lihaksia, mutta lihaksien vahvistaminen vaikuttaa myös vastuskykyymme limakalvon kautta.

WellO2-laitteessa on myös kolmas ominaisuus, höyry

Emme ole vielä edes puhuneet höyrystä, eli mikä se höyryn merkitys tässä harjoittelussa sitten on? Lämmin höyry tekee harjoittelusta toki mukavampaa, sillä lämpö lämmittää lihaksia, mutta lämpimällä höyryllä on myös ihan fysiologisestikin merkitystä meidän elimistöllemme. Lämmin höyry lisää limakalvon kosteustasapainoa ja parantaa limakalvon värekarvatoimintaa. Höyry myös muuttaa hengitysteiden liman koostumusta ja tekee siitä juoksevampaa, jolloin se on helpompaa yskiä pois. Joskus olemme kuulleet sanottavan, että höyry aiheuttaa hengenahdistusta. Tämä saattaa johtua juuri tuosta lima-asiasta, eli kun hengitysteiden lima muuttuu juoksevammaksi, saattaa tulla tunne, että höyry aiheuttaa hengenahdistusta, mutta todellisuudessa kyse onkin siitä, että hengitysteissäsi on limaa, jonka määrä kosteuden myötä lisääntyy ja aiheuttaa näin ahdistusta. Tähän hoitona on vastusharjoittelu, joka nostaa limaa ylöspäin keuhkoputkissa, jolloin sen saa yskittyä pois. Lima hengitysteissä on aina ongelma, koska se toimii elatusalustana taudinaiheuttajille ja altistaa meitä sairauksille.

No, pitkä kirjoitus, mutta vielä kiteytettynä, eli vesi-pep on uloshengityksen vastuslaite, jonka vastus on noin 10cmH2O. Vesi-pep on hyvä apukeino vaikeasti sairaalle akuutissa sairauden vaiheessa. WellO2-laite on ulos- ja sisään hengityksen vastuslaite, jossa vastus on säädettävissä 20-100cmH2O ja lisäksi laitteessa on sisäänhengityksessä yhdistettynä lämmin höyry. WellO2-laite on keuhkojen kuntosali, jolla voimme vahvistaa hengityslihaksiamme nenänielusta ylävatsalle saakka ja lisäksi hoitaa limakalvojamme ja näin vahvistaa vastuskykyämme. WellO2-laitetta voi käyttää vauvasta vaariin ja se soveltuu vaikeasti sairaalle kuntouttamaan hengitysteitä. Laitteesta hyötyy myös terve henkilö, joka haluaa vaalia terveyttään ja lihaskuntoaan myös jatkossa.

 

Kirjoittajana Katri Lindberg sairaanhoitaja yamk ja WellO2 tuotepäällikkö.

Katrilla on pitkä työkokemus erikoissairaanhoidosta. Katri on toiminut sairaanhoitajana ja kuntoutusohjaajana keuhkosairaiden parissa ja omaa vankan kokemuksen erilaisista keuhkosairauksista ja niiden hoidosta ja kuntoutuksesta. Lisäksi Katrilta löytyy erikoisosaamista hengityssairauksien hoidossa käytettävistä apuvälineistä. 

Osta WellO2 itsellesi täältä: https://wello2.fi/collections/kaikki-tuotteet/products/wello2

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.