WellO2-laitteella tehtävä hengitysharjoittelu ja lämmin höyry COVID-19 sairastuneen hoidon ja kuntoutuksen tukena

WellO2-laitteella tehtävä hengitysharjoittelu ja lämmin höyry COVID-19 sairastuneen hoidon ja kuntoutuksen tukena

2022 , COVID-19 , Hengitysongelma , hengitystieinfektio , Hengitysvaikeus , Limaisuus , Tukkoisuus

WellO2 on hengitysharjoituslaite, jolla voidaan kuntouttaa hengityselimistöä keuhkoinfektion aikana tai sen jälkeen. WellO2-laitteella ei hoideta sairautta ja se ei ole lääkinnällinen laite.

Hengityselinsairauden tai -infektion aikana voi hengitysharjoituksista WellO2-laitteella olla hyötyä ennaltaehkäisevästi.

Hengitysharjoittelu vahvistaa hengityslihaksia, parantaa keuhkotuuletusta ja saattaa näin estää mahdollisen keuhkoinfektion vaikeutumisen. Lämpimän vesihöyryn hengittäminen lisää hengitysteiden limakalvojen kosteustasapainoa ja lisää näin limakalvon kykyä vastustaa taudinaiheuttajia ja vähentää limakalvon reagointia erilaisille ärsykkeille, vähentäen esimerkiksi yskänärsytystä.

Mikä WellO2 on?

WellO2-laitteen toiminta perustuu vastapaineharjoitteluun sekä lämpimän vesihöyryn hengittämiseen. Puhaltaminen aktivoi uloshengityslihaksia ja avaa hengitysteitä vastapaineen avulla. Sisään hengittäessä sisäänhengityslihakset aktivoituvat ja samalla sisään hengitettävä lämmin vesihöyry lisää ylähengitysteiden limakalvon kosteustasapainoa.

Vastusharjoittelu tehostaa liman irtoamista hengitysteistä. Säännöllinen vastapaineharjoittelu vahvistaa hengityslihaksistoa kuten ylähengitysteidenlihaksia, palleaa, vatsalihaksia ja kylkivälilihaksia, auttaen näin paremmin kestämään tilanteita, jossa hengityselimistö joutuu koville.

WellO2-laitteen käyttö lievissä hengitystieinfektioissa 

WellO2-laitteen käyttö lievissä hengitystieinfektioissa on turvallista. Hengityksen vaikeutuessa on otettava yhteys terveydenhuollon yksikköön. WellO2-laitteen käytöstä voi olla merkittävää hyötyä akuutin keuhkoinfektion kuntoutusvaiheessa.

Hengitysharjoittelu tehostaa hengitystä, helpottaa hengitysoireita ja rauhoittaa hengitysrytmiä. Hengityksen rauhoittaminen tukee koko elimistön rauhoittumista. Keskittyminen hengitysharjoitteluun auttaa mieltä keskittymään nykyhetkeen ja vie ajatukset pois sairauden tuomasta ahdistuksesta.

WellO2-laitteessa on puhdistusohjelma, joka tuhoaa laitteeseen mahdollisesti käyttäjästä kulkeutuneet virukset, bakteerit ja mikrobit kuuman höyryn avulla. Puhdistusohjelmassa laitteen sisällä voidaan puhdistaa myös laitteen suukappaleet ja muut irto-osat.

Jos sinulla ei ole hengitystieinfektion oireita

 Voit käyttää WellO2-laitetta normaalisti päivittäin.

 1. Elimistön puolustuksen ensilinjassa toimivat ylempien hengitysteiden limakalvo. Limakalvojen heikentynyt kunto vaikuttaa siihen, miten taudinaiheuttajat pääsevät elimistöömme. Limakalvojen hyvä kunto ja eheys osaltaan auttavat suojautumaan infektiolta tai sairauden oireiden vaikeutumiselta. WellO2-laitteen käyttö lisää hengitysteiden limakalvon kosteustasapainoa, parantaa värekarvojen toimintaa ja auttaa poistamaan limaa ja sen mukana epäpuhtauksia hengitysteistä.
 2. Säännöllinen hengitysharjoittelu WellO2-laitteella vahvistaa hengityslihaksia ja avaa keuhkoputkia sekä tehostaa koko keuhkokapasiteetin käyttöä. Tämä tukee elimistöä kestämään rasitusta, jota hengitystieinfektiot aiheuttavat.
 3. Mikäli kärsit limaisuudesta, WellO2 auttaa liman poistamisessa hengitysteistä. WellO2-laitteen vastapaine nostaa limaa ylöspäin keuhkoputkissa ja samaan aikaan lämpimän vesihöyryn hengittäminen muuttaa liman koostumusta juoksevammaksi. Jos limaa kertyy hengitysteihin, se altistaa hengitystieinfektioille.
 4. Nenämaskin käyttö helpottaa tukkoisuuden oiretta ja mahdollistaa nenähengityksen. Nenämaskilla tehtävä harjoittelu aktivoi nenän ja sen sisäosan lihasten aineenvaihduntaa, jolloin limakalvoturvotus ja tukkoisuus nenän sisäosissa helpottavat. Lihasaktivaatio tehostaa kosteuden siirtymistä nenän limakalvon sisään ja tämä helpottaa nuhaa, nenän karstoittumista ja tukkoisuutta.

Jos olet saanut lieväoireisen hengitystieinfektion

WellO2-laiteen käyttöä suositellaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Sairauden aikana suositellaan käytettäväksi pienintä vastusta, eli 0-vastusta.

 1. Nenämaskin käyttö helpottaa tukkoisuuden oiretta ja mahdollistaa nenähengityksen. Nenämaskilla tehtävä harjoittelu aktivoi nenän ja sen sisäosanlihasten aineenvaihduntaa, jolloin limakalvoturvotus ja tukkoisuus nenän sisäosissa helpottaa. Lihasaktivaatio tehostaa kosteuden siirtymistä nenän limakalvon sisään ja tämä helpottaa nuhaa, nenän karstoittumista ja tukkoisuutta.
 2. Hengitysharjoittelu WellO2-laitteella avaa hengitysteitä ja tehostaa hengittämistä. Hengitysharjoittelu auttaa tehokkaasti poistamaan limaa sekä epäpuhtauksia hengitysteistä. Lämmin vesihöyry kostuttaa hengitysteitä ja helpottaa tukkoisuutta. Tämä helpottaa ilman virtausta, jonka seurauksena hengitys muuttuu kevyemmäksi.
 3. Sairauden aikana hengityslihasten voimakasta kuntoharjoittelua on syytä välttää. Käytä vain 0-vastusta.
 4. Kun sinulla on hengitystietieinfektio, voit käyttää laitteen puhdistusohjelmaa jokaisen käyttökerran jälkeen.

Jos sairastat vaikeaa hengityselinten infektiota

 1. Jos sinulla on vaikeuksia hengittää, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon yksikköön.
 2. WellO2-laitteella tapahtuvaa harjoittelua ei suositella jatkamaan, mikäli sinulle ilmenee hengitysvaikeuksia. 

Kuntoutusvaihe hengitystieinfektion jälkeen

 1. Sairaalahoitoa vaatineen tai muuten vaikean hengitystieinfektion jälkeen kuumeettomassa toipumisvaiheessa WellO2-laitetta voidaan hyödyntää kuntoutumisen tukena.
 2. Hengitysharjoittelua on hyvä tehdä vain pienimmällä 0-vastuksella.
 3. Kuntoutusvaiheessa harjoittelun tulisi olla säännöllistä, esimerkiksi tekemällä harjoituksen 2-6 kertaa päivässä (vähitellen lisäten, liiallista rasitusta varoen) ja sen tulisi jatkua riittävän pitkään, eli noin 6-8 viikkoa.
 4. WellO2 harjoittelu tehostaa hengittämistä ja on vaikean sairauden jälkeen vaihtoehto koko vartalon rasitukselle, esimerkiksi kävelylenkille, jos tämä tuntuu kuormittavan elimistöä liiaksi ja aiheuttavan systeemioireita kehossa.

Milloin WellO2-laitetta ei tule käyttää?

Älä käytä WellO2-laitetta, jos sinulla on:

 • tuore ilmarinta (pneumothorx)
 • tuore keuhkoveritulppa (keuhkoembolia) tai sen riski
 • tuore sydän- ja keuhkoinfarkti
 • tuore tärykalvovaurio
 • tuoreita haavoja tai vasta tehty leikkaus kasvojen, rintakehän tai vatsan alueella.

Keskustele laitteen käytöstä lääkärin kanssa, jos sinulla on:

 • akuutti kuumeinen hengitystieinfektio
 • selvittämätön hengityssairaus
 • valtimopullistuma (valtimoaneurysma)
Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.