Keuhkoahtaumatautia sairastaa Suomessa jo noin 200 000 ihmistä

Keuhkoahtaumatautia sairastaa Suomessa jo noin 200 000 ihmistä

2023 , Hengitys , Hengityslihakset , Hengitysongelma , Hengitysvaikeus

15.11.2023 vietetään maailman keuhkoahtaumatautipäivää. Keuhkoahtaumatauti on krooninen hengityssairaus, josta voidaan myös käyttää nimeä COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease). Joskus puhutaan myös kroonisesta bronkiittista, keuhkoputkien ahtaumasta tai emfyseemasta.

Keuhkoahtaumataudin aiheuttaa yleensä tupakointi, mutta myös jatkuva altistuminen pölylle, kärylle tai tupakan savulle voi nopeuttaa sairauden etenemistä tai aiheuttaa sairastumisen. Keuhkoahtaumataudista on myös perinnöllinen muoto, johon voi sairastua ilman tupakointia tai altistumista tupakansavulle.

Keuhkoahtaumataudin tyypilliset oireet

Keuhkoahtaumataudin tyypillisimpiä oireita ovat yskä, limaneritys ja hengenahdistus. Keuhkoahtaumatauti on etenevä sairaus, johon kuuluu liitännäissairauksia. Liitännäissairaudet vaikuttavat kokonaisvaltaisesti koko kehon toimintaan – eivät pelkästään keuhkoihin.

Keuhkoahtaumatauti ei ole kaikilla samanlainen, vaan se koostuu osatekijöistä, jotka ovat yksilöllisiä jokaisella tautia sairastavalla:

Keuhkoputkien ahtauma
Keuhkoahtaumataudissa hengitystiet ahtautuvat, ja ilman virtaus keuhkoputkissa vaikeutuu. Ahtauman seurauksena limaneritys lisääntyy, ja keuhkoputket painuvat herkemmin kasaan esimerkiksi rasituksessa.

Emfyseema eli keuhkojen laajentuma
Keuhkoahtaumatautiin voi liittyä myös keuhkojen laajentuma. Keuhkoputkien tapaan myös keuhkokudoksen kimmoisuus heikentyy, ja elimistön kaasujen, eli hapen ja hiilidioksidin, vaihdosta huolehtivien keuhkorakkuloiden toiminta heikentyy.

Krooninen bronkiitti
Keuhkoputkien jatkuva tulehdustila muodostaa hengitysteihin limaa. Lima saattaa aiheuttaa paitsi sairauden pahenemisvaiheita myös häiritä arkisia toimia. Liman kertyminen on epämiellyttävä vaiva, joka usein pahenee liikkuessa.

Keuhkoahtaumatautiin kuuluu myös lihaskato. Yhdessä lihaskato ja sairauden keuhko-oireet vaikeuttavat keuhkojen mekaanista liikettä. Lisäksi sairauden aiheuttama kaasujen vaihdon heikentyminen vähentää rasituksensietoa ja muuttaa hengitystapaa pinnallisemmaksi. Tällöin oireet, kuten yskä, limaneritys ja hengenahdistus, ilmenevät herkemmin jo vähäisessäkin rasituksessa.

Lihaskunnan ylläpito on tärkeä osa hoitoa

On tärkeää, että tautia ryhdytään hoitamaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Sairauden etenemistä voidaan hidastaa ja oireita vähentää, jolloin sairauden kanssa voi elää täysipainoista elämää. Keuhkoahtaumataudin tärkeimpänä hoitomuotona pidetään liikuntaa ja lihaskunnon säilyttämistä. Joidenkin tutkimusten mukaan tällä on jopa lääkehoitoa tärkeämpi rooli sairauden itsehoidossa.

Hengityskuntoutuksen välineenä WellO2-hengitysharjoituslaite on tehokas apukeino. WellO2-laite toimii arjen apuvälineenä vaikeaakin keuhkoahtaumatautia sairastavan arjessa, sillä se tehostaa limantyhjennystä, vahvistaa hengityslihaksia ja samalla syventää ja rauhoittaa hengitystä. Lämmin höyry myös helpottaa ärsytysyskää.

 

LUE LISÄÄ JA OSTA WELLO2-HENGITYSHARJOITUSLAITE TÄSTÄ


Epäiletkö sairastavasi keuhkoahtaumatautia? Tee arviointitesti! >>

 

Lähteet:
Keuhkoahtaumataudin käypähoitosuositus, 2020 Duodecim.

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.