WellO2 ja legionella

WellO2 ja legionella

2023 , legionella , wello2

Julkisuudessa on viime aikoina puhuttu paljon legionellabakteerista ja sen aiheuttamista infektioista. Olemme saaneet myös asiakaspalveluumme legionellaan liittyviä kysymyksiä sellaisilta ihmisiltä, joiden vastuskyky on heikentynyt.

Legionellat ovat bakteereja, joita esiintyy pieniä määriä makeissa luonnon vesissä ja maaperässä. Bakteerit voivat lisääntyä myös vesijärjestelmissä, jos veden lämpötila on bakteerille suotuisa eli 20–45 astetta.

Miten legionella tarttuu?

Legionellabakteeri tarttuu ilmasta, johon se leviää esimerkiksi vesihöyryn mukana. Itämisaika tartunnasta ensioireisiin on 2‒10 vrk. Legionella ei tartu ihmisestä toiseen. Legionella, kuten muutkin infektiot tarttuvat helpommin silloin, kun vastuskykymme on jostakin syystä alentunut. Syitä vastustuskyvyn alentumiselle ovat esimerkiksi jokin krooninen sairaus, flunssa tai vaikkapa rokotuksen jälkeinen hetkellinen vastustuskyvyn aleneminen.

WellO2-laitteen turvallinen käyttö

  • Suosittelemme aina käyttämään kylmää vettä WellO2-laitteessa. Syynä tähän on, että vesijohtovedessä mahdollisesti elävät bakteerit tarvitsevat selviytyäkseen yli 20 asteen lämpötilan. Tämän vuoksi kylmässä vedessä bakteeri ei viihdy eikä pysty lisääntymään. Laittamalla WellO2-laitteeseen kylmää vettä varmistat siis, että vesi on puhdasta.
  • WellO2-laitteen matalin harjoituslämpötila eli 1-pisteen lämpötila lämmittää veden 55 asteeseen. Tämä on lämpötila, jossa legionellabakteeri ja monet muutkin bakteerit ja virukset kuolevat. Harjoitusta tehtäessä hengitettävä höyry on lämpötilaltaan 45 astetta, mutta koska vesi laitteessa on 10 astetta kuumempaa, se tuhoaa laitteeseen veden mukana mahdollisesti joutuneet bakteerit. Lisäksi kuuma vesi tuhoaa käyttäjän itse laitteeseen mahdollisesti puhaltamat bakteerit niin, että ne eivät laitteessa lisäänny ja päädy harjoituksen mukana käyttäjään.
  • WellO2-laitteen lämpö ja höyry suojaavat käyttäjäänsä infektioilta.
  • Laitteen 3-pisteen lämpötila (65 astetta) on suunniteltu niin, että se käynnistää limakalvon pinnalla hypertermisen reaktion. Hyperterminen reaktio tarkoittaa sitä, että limakalvo alkaa itse tuhota taudinaiheuttajia tehokkaammin. 3-pisteen lämpötilaa kannattaa hyödyntää aina, kun tunnet ensimmäiset flunssaoireet (kurkku kutisee, viluttaa tms.). On nimittäin mahdollista, että pystyt tuhoamaan taudinaiheuttajan ennen kuin se aiheuttaa sinulle pahempia oireita. Hyperterminen reaktio on myös tehokas allergisten ärsytysoireiden pysäyttäjä esimerkiksi kevätaikaan.
  • Kaada aina vesi pois harjoittelun jälkeen. Seisova vesi on elatusalusta taudinaiheuttajille – myös legionellalle.
  • Suorita WellO2-laitteen puhdistusohjelma 5–10 harjoittelukerran jälkeen tai aina, kun joku toinen on käyttänyt laitetta. Muulloin huuhtele osat vedellä käytön jälkeen ja laita osat ilmavasti kuivumaan.

Muistetaan siis wellotella ja hyödyntää WellO2-laitteen lämpöä ja höyryä myös terveytemme ylläpitämiseen näin flunssien ja infektioiden jyllätessä!

 

Lähteet:

https://thl.fi/fi/web/ymparistoterveys/vesi/legionellabakteerit-vesijarjestelmissa

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/legionella

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä:

WellO2-laitteella tehtävä hengitysharjoittelu ja lämmin höyry COVID-19 sairastuneen hoidon ja kuntoutuksen tukena

Hengitysterapia hyödyttää Covid-19 infektiosta toipuvia 

Koronan kotihoidolla ja kuntoutuksella voitaisiin helpottaa terveydenhuollon ruuhkautumista - miksi kukaan ei tarjoa tähän selkeää ohjeistusta? 

 

Lisätietoja:

WellO2 Oy

Katri Lindberg

Keuhkosairauksien asiantuntija

katri.lindberg@wello2.com

+358407373712

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.