A woman enjoying forest

WellO2-hengitysharjoittelu auttaa mieltä ja kehoa rauhoittumaan

2023 , Harjoitteluvinkit , Hengitys , Rauhoittuminen

Olemme tottuneet ajattelemaan, että kehossamme on fyysisiä toimintoja, kuten sydämen lyönnit, hengitys ja verenvirtaus suonissa. Usein mielletään, että psyykkiset asiat ovat näistä erillään, kuten tunteet ja ajatukset. Tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että raja fyysisen ja psyykkisen kehomme välillä ei välttämättä olekaan aivan suoraviivainen.

Tiedetään esimerkiksi, että hengitystavan muutos saa mielessämme aikaan muutoksia. Esimerkiksi hengityksen pidättäminen synnyttää paniikinomaisen tunteen ilman loppumisesta, ja taas hengityksen kiihtyminen, esimerkiksi hyperventilaatio eli ylihengittäminen on tyypillisempää ihmisillä, joiden on vaikeaa tunnistaa omia rajojaan.

A woman using WellO2 breathing training device

Tiedetään myös, että syvä rauhallinen hengitys aktivoi kehomme parasympaattista hermostoa ja tehostaa kehon rauhoittumisen ja rentoutumiseen tarvittavien hormonien eritystä. Niinpä hengitystapaa rauhoittamalla voimme myös rentouttaa kehon lisäksi mieltä.

Hengitystä ja hengitysharjoituksia käytetäänkin jo monien psyykkisten sairauksien hoidon tukena tai kuntoutuksen muotona. Hengitysharjoittelua hyödynnetään myös kehollisen väsymyksen ja palautumisen tehostamisessa.

Joskus pysähtyminen voi olla vaikeaa

Kuitenkin joskus, kun keho tai mieli käy ylikierroksilla, voi pysähtyminen hengitysharjoittelun ääreen olla vaikeaa. WellO2-hengitysharjoituslaite on suomalainen innovaatiotuote, jonka toiminta perustuu hengitysvastukseen ja sillä tehtävään harjoitteluun. WellO2-laite on alun perin kehitetty hengitysongelmien hoitoon. On kuitenkin huomattu, että vastusharjoittelu on tehokas apu myös mielen kuormituksen rauhoittamiseen sekä kehollisen palautumisen käynnistämiseen.

Esimerkiksi vaikeassa masennuksessa tai tilassa, jossa ihminen käy ylikierroksilla, WellO2-laitteella tehtävä harjoittelu pakottaa hengityslihakset töihin, ja samalla hengitys hidastuu ja syvenee. Laitteesta tulee sisään hengittäessä lämmintä höyryä, joka hoitaa limakalvoja. Lisäksi höyry luo rintakehälle lämpimän hoitavan tunteen, joka rentouttaa ja rauhoittaa.

OSTA WELLO2-HENGITYSHARJOITUSLAITE TÄSTÄ

Rauhoita ylikierroksilla käyvää kehoasi WellO2-harjoituksella 

  • Valitse yhden tai kahden pisteen lämpötila mieltymyksesi mukaan. 
  • Valitse vastus 1. Voit myös valita suuremman vastuksen, mikäli WellO2-harjoittelu on sinulle jo ennestään tuttua. 
  • Puhalla aluksi pitkä rauhallinen puhallus laitteeseen nenän kautta nenämaskilla tai suun kautta suukappaleella. Toista tämä 3 kertaa.
  • Puhalla pitkään ulos niin, että vesi laitteessa kuplii. Hengitä heti sisään rauhallisesti ja pitkään niin, että tunnet höyryn tulevan hengitysteihisi. Toista tämä 3–10 kertaa. 
  • Pidä tauko ja toista yllä kuvattu sarja vähintään 3 kertaa tai niin pitkään, että koet elimistösi rauhoittuvan. 

Jos koet harjoituksen ahdistavana tai sinulle tulee hapenpuutteen tunne, on se merkki liian kiivaasta ja pinnallisesta hengityksestä. Sen vuoksi hengityksen rauhoittaminen tuottaa sinulle epämiellyttävän tunteen. Keskity siihen, että tämä on vain tunne, joka johtuu hengitystapasi fysiologisesta muutoksesta. Voit aina pitää pienen tauon ja antaa olosi tasaantua. Älä kuitenkaan jätä harjoitusta kesken, vaan toista se muutamia kertoja, jotta saat hengitysharjoittelusta parhaan hyödyn irti.

WellO2-hengitysharjoittelulle ei ole ikärajaa. Niinpä myös lapset, joiden on esimerkiksi vaikeuksia rauhoittua iltaisin, voivat harjoitella WellO2-laitteella osana iltarutiinejaan rauhoittumisen tukena. WellO2-laite toimii myös hengityksen syventäjänä ja rauhoittajana esimerkiksi heikkokuntoisella vanhuksella.

OSTA WELLO2-HENGITYSHARJOITUSLAITE TÄSTÄ

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.