Uusi kliininen tutkimus: Kevyt vastapaine- ja höyryhengitysharjoittelu | WellO2 Suomi
HUOM! Nyt voit tilata WellO2-laitteen jopa 24 kk maksuajalla täysin ilman korkoa tai muita kuluja. Voit tilata myös soittamalla 010 583 7966 (ark. 9–17). Ilmainen kotiintoimitus yli 40 € ostoksiin. HUOM! Nyt voit tilata WellO2-laitteen jopa 24 kk maksuajalla täysin ilman korkoa tai muita kuluja. Voit tilata myös soittamalla 010 583 7966 (ark. 9–17). Ilmainen kotiintoimitus yli 40 € ostoksiin.
Uusi kliininen tutkimus: Kevyt vastapaine- ja höyryhengitysharjoittelu kasvattivat selvästi hengitysvoimaa ja paransivat keuhkojen tilavuutta

Uusi kliininen tutkimus: Kevyt vastapaine- ja höyryhengitysharjoittelu kasvattivat selvästi hengitysvoimaa ja paransivat keuhkojen tilavuutta

Neljä viikkoa, 15 minuuttia päivässä laiteharjoittelua vahvisti astmapotilaiden keuhkojen toimintaa merkittävästi.

Astma on Suomen yleisin keuhkosairaus. Sitä sairastaa puoli miljoonaa ihmistä. Lievästä astmasta kärsivien potilaiden oireet ja keuhkojen toiminta paranevat usein nopeastikin nykyisillä astmalääkkeillä. Hengityslihasten voimaa ei voi kutenkaan kasvattaa lääkehoidolla ja vaikeammissa tapauksissa lääkkeet eivät riitä poistamaan kaikkia oireita eivätkä paranna keuhkojen toimintaa riittävästi. Hengitysharjoittelua, jossa vastapaine yhdistetään lämpimään höyryyn ei ole aiemmin kliinisesti tutkittu astman hoidossa. Uusi tutkimus osoitti, että menetelmällä saadaan merkittävä parannus hengityslihasten voimaan ja keuhkojen toimintaan.

Suomessa tehdyn kliinisen tutkimuksen tulokset esiteltiin syyskuun alussa Euroopan Keuhkolääkäriyhdistyksen ERS 2022 -kongressissa Barcelonassa. Mittaustulokset osoittivat, että kevyt päivittäinen harjoittelu, jossa vastapaine yhdistettiin lämpimään höyryyn, vahvisti jo neljässä viikossa hengityslihasten voimaa 12–20 prosenttia. Lisäksi vastapaine- ja höyryhengitysharjoittelu paransi merkitsevästi keuhkojen toiminnallista tilavuutta.

Tutkimukseen osallistui 45 lievää tai kohtalaista astmaa sairastavaa henkilöä. He käyttivät koko tutkimuksen ajan säännöllisesti omaa, optimaaliseksi katsottua astmalääkitystään. Potilaat jaettiin satunnaisesti koeryhmään ja vertailuryhmään. Koehenkilöt käyttivät vastapaine- ja höyryhengitystä yhdistävää WellO2-hengitysharjoituslaitetta. Vertailuryhmä jatkoi elämäänsä entiseen tapaan.

Toteutettu tutkimus on menetelmältään ja koejärjestelyltään uniikki

Hengitysharjoittelua, jossa vastapaine yhdistetään lämpimään höyryyn ei ole aiemmin kliinisesti tutkittu astman hoidossa. Hengityslihasvoimaa arvioitiin mittaamalla maksimaaliset hengitystiepaineet ulos- ja sisäänhengityksessä. Keuhkotilavuuksia sekä hengitysilman virtausta keuhkoissa mitattiin spirometrialla.

– Mitä paremmassa kunnossa hengityslihakset ovat, sitä helpompaa on hengitys myös astmaatikoilla, joiden keuhkoputkilla on taipumus supistua eri ärsykkeistä. Parempikuntoiset hengityslihakset vähentävät keuhkopotilaiden hengästymistä rasituksessa ja auttavat heitä selviytymään vaikeista keuhkotulehduksista helpommin esimerkiksi koronasairauden yhteydessä, kliinisen fysiologian emeritusprofessori Anssi Sovijärvi kertoo.

– Hengityslihaksia kannattaa siis vahvistaa. Se onnistuu tehokkaasti ja kätevästi vastapainehengityksellä. Tehdyssä tutkimuksessa vastapainehengitykseen yhdistettiin höyryhengitys. Sen on jo kauan tiedetty lievittävän astmapotilaiden keuhkoputkiston supistumistaipumusta ja helpottavan liman poistumista keuhkoista, Sovijärvi jatkaa.

Tutkimuksen tekijät ja tulosten julkistus

Vastapaine- ja höyryhengitysharjoittelun vaikutukset keuhkojen toimintaan stabiilissa astmassa

Tutkimuksen tekijät ovat sairaanhoitaja yamk Katri Lindberg, FT (biokemia) Ilpo Kuronen, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Jukka Heinijoki ja kliinisen fysiologian emeritusprofessori Anssi Sovijärvi. Tutkimuksen päätulokset esiteltiin syyskuun alussa Barcelonassa järjestetyssä ERS 2022 -kongressissa. Kongressin järjestää European Respiratory Society, joka on Euroopan suurin keuhkosairauksiin keskittyvä tiede- ja tutkimusjärjestö. Järjestöön kuuluu yli 35 000 alan ammattilaista.

Tutkimuksen tiivistelmä:

Johdanto: Intensiivinen vastapainehengitysharjoittelu parantaa astmaatikon keuhkojen toimintaa. Harjoittelun vaikutuksia lievällä tai kohtuullisella kuormituksella on kuitenkin tutkittu niukasti.

Tavoite: Tutkia höyryyn yhdistetyn kevyen vastapainehengitysharjoittelun vaikutuksia keuhkojen toimintaan potilailla, joiden astmaa hoidetaan lääkinnällisesti.  

Menetelmä: aikuiset, joilla oli lievä tai keskivaikea astma (N=45) jaettiin satunnaisesti kahteen ryhmään A (N=25) ja B (N=20). Ryhmä A teki WellO2™-laitteella neljän viikon ajan päivittäin 15 minuutin vastapainehengitysharjoituksen, johon kuului lämpimällä vedellä toteutettu höyryn sisäänhengitys. Ryhmä B jatkoi normaalia elämää ilman muutoksia. Laitteen ulos- ja sisäänhengityksen vastapaine säädettiin 30 prosenttiin yksilöllisestä MEP-arvosta. Kaikki kokeen osallistujat käyttivät koko tutkimuksen ajan ainakin kahta sisään hengitettävää keuhkosairauteen määrättyä lääkettä. Spirometrian muuttujat, MEP ja MIP mitattiin ryhmän A ja ryhmän B osallistujilta ennen ja jälkeen toimenpiteen samalla mittausvälillä.

Tulokset: Ryhmien jäsenten keuhkojen toimintakykyä mittaavat lähtöarvot eivät eronneet toisistaan merkitsevästi. Seuraavat kokeen lopussa mitatut arvot paranivat ryhmässä A merkittävästi enemmän kuin ryhmässä B: MEP (keskiarvo +12,4 %, vs. +3,5 %, p=0.047), MIP (keskiarvo +20,1 % vs. +0,82 %, p=0.046), VC (keskiarvo +3,7 % vs. 1,5 %, p=0.017) ja FET (keskiarvo +15,5 %, vs. -5,0 %, p=0.024.). Ryhmässä A paraneminen lähtöarvoista oli erittäin merkitsevä: MEP (p=0.004), MIP (p<0.001), VC (p<0.001) ja FET (p<0.001). Harjoittelusta ei aiheutunut haittavaikutuksia.

Johtopäätökset: Kevyt vastapainehengitys yhdistettynä höyryhengitykseen neljän viikon ajan lisää hengityslihasten voimaa ja vitaalikapasiteettia (VC) potilailla, joiden astma on normaalilla keuhkolääkityksellä tasapainossa.

Effects of counterpressure breathing with steam inhalation on lung function in stable asthma

Katri Lindberg, Ilpo Kuronen, Jukka Heinijoki, Anssi Sovijärvi

 

Astma on jopa puolen miljoonan suomalaisen päivittäinen ikävä seuralainen

Astmaa sairastaa Suomessa 10 prosenttia yli 30-vuotiaista miehistä ja 14 prosenttia yli 30-vuotiaista naisista. Tiedot ovat peräisin FinTerveys 2017 -tutkimuksesta. Lisäksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on arvioinut, että astmaa sairastaa arviolta 6–10 prosenttia lapsista.

Koko maailmassa astmaa sairastaa Global Asthma Networkin raportin mukaan 334 miljoonaa ihmistä. Se on maailman yleisin krooninen keuhkosairaus.

Tuore tutkimus osoittaa, että astmadiagnoosin saaneella on muitakin keinoja helpottaa oloaan kuin lääkehoito. Myös lyhyt päivittäinen keuhkojen treenaus parantaa keuhkojen toimintaa.

LIITTEET

Poster: Effects of counterpressure breathing with steam inhalation on lung function in stable asthma E-poster Barcelona ver 1.0

Abstract: Effects of counterpressure breathing with steam inhalation on lung function in stable asthma   PA 3317

Lisätietoja:

WellO2 Oy

Katri Lindberg

Keuhkosairauksien asiantuntija
katri.lindberg@wello2.com

+358407373712

 

Tutkimusraportin kirjoittajista Ilpo Kuronen on hengitysharjoituslaitteita kehittävän WellO2:n vähemmistöosakas. Katri Lindberg työskentelee WellO2 Oy:llä keuhkosairauksien asiantuntijana. Muilla kirjoittajilla ei ole Wello Oy:hyn liittyviä sidonnaisuuksia.

 

Wello2 on monipuolinen, keuhkoja vahvistava ja puhdistava hengitysharjoituslaite. Se on kansainvälisesti patentoitu suomalainen innovaatio, jolla on yli 100 000 käyttäjää. Laitetta on saatavana apteekeissa, suurissa vähittäistavarakaupoissa, hyvin varustetuissa urheilutarvikeliikkeissä ja fysioterapiayrityksissä sekä WellO2:n verkkokaupassa. www.wello2.fi  www.nordicbreathing.com  

1 Yksi

loka 05, 2022 • Kirjoittanut Matti Lehtinen

Olen aikaisemminkin kommentoinut WELLO2:n käyttöäni teillekin(Auliksellekin).Eli, en käytä käytä
astmalääkkeitä sivuvaikutuksie johdosta,kun pärjään Wello2:la ilmankin! Minulle määriteltiin kolmea
eri lääkettä jotka olen jättänyt pois lääkäreistä huolimatta.Höyrystä ei ole ollut sivuvaikutuksia!!!

Kirjoita kommentti