Tiesitkö tätä? Hyvinvoiva hengitysteiden limakalvo lievittää allergiaoireita

Tiesitkö tätä? Hyvinvoiva hengitysteiden limakalvo lievittää allergiaoireita

2024 , Allergia , Harjoitteluvinkit , Hengitysongelma , Hengitysteiden limakalvo , Siitepöly

Keväisistä siitepölyn aiheuttamista ärsytysoireista puhuttaessa pyritään yleensä löytämään keinoja estää noita oireita tai suojautua niiltä esimerkiksi lääkkeiden avulla. Usein keskustelussa kuitenkin unohdetaan elimistön luonnollisen toiminnan tukeminen.

Kun puhutaan kehon toiminnasta ja sen tukemisesta allergiaoireiden näkökulmasta, on tarpeen puhua myös hengitysteiden limakalvosta ja hengitystavasta. Lisäksi on hyvä ymmärtää niiden toimintaa hieman syvemmin.

Mikä on hengitysteiden limakalvo?

Hengitysteitä peittää limakalvokerros, jossa on nimensä mukaisesti limaa, värekarvoja sekä kosteutta sisältävä kerros. Tämän alla lihaskerros, jossa lihastyyppi on sileää lihasta eli tahdosta riippumatonta lihasta.

Hengitysteiden limakalvo alkaa nenästä ja päättyy keuhkojen ääreisosiin, keuhkorakkuloihin. Sen tärkeä tehtävä on suojella elimistöä hengitysilman mukana kulkeutuvilta epäpuhtauksilta, kuten katupölyltä ja siitepölyltä.

Hengitysteiden limakalvoon ja sen toimintaan vaikuttavat myös monet muut ulkoiset tekijät, jotka kuivattavat hengitysteiden limakalvoa ja tätä kautta heikentävät sen toimintaa.

Hengitysteiden limakalvoa kuivattavia ärsykkeitä:

 • Talven kuiva pakkasilma
 • Sisätilojen kuiva ilma tai ilmastointi
 • Runsas, voimakas hengitys rasittavan liikunnan aikana
 • Suun kautta hengittäminen tai tukkoinen nenä
 • CPAP-hoito
 • Monet lääkkeet, kuten allergialääke, hengitettävät lääkkeet sekä nenäsumutteet ja -suihkeet

Kevätaikaan kiinnitetään usein huomiota allergia- tai ärsytysoireisiin. Usein kuitenkin unohdetaan tukea kehon osaa, joka reagoi ulkoisiin ärsykkeisiin ja sitä kautta aiheuttaa oireita, nimittäin hengitysteiden limakalvoa.

Hengitysteiden limakalvo puolustaa kehoa epäpuhtauksilta

Hyväkuntoinen hengitysteiden limakalvo on tarpeeksi vahva, jotta se pystyy vaivatta tuhoamaan ja poistamaan elimistöön pyrkivät ja sinne kuulumattomat epäpuhtaudet. Hyväkuntoisessa limakalvossa on tarpeeksi kosteutta, joka osaltaan vahvistaa limakalvoa.

Limakalvon riittävä kosteus mahdollistaa myös värekarvojen toiminnan ja liikkeen. Värekarvat kuljettavat päällään limakerrosta, joka nappaa ympäristön epäpuhtaudet itseensä. Värekarvat kuljettavat liman edelleen joko ulos niistettäväksi tai nieluun, jonka kautta ne päätyvät vatsalaukkuun vatsahappojen tuhottavaksi.

Limakalvon kosteuskerroksessa on erilaisia soluja, jotka osallistuvat esimerkiksi taudinaiheuttajien tuhoamiseen sekä tuottavat histamiinia. Histamiini onkin allergiaoireiselle usein käänteisesti tuttu antihistamiinilääkityksen kautta.

Hengitysteiden kuntouttaminen on ensiarvoisen tärkeää

Allergiaoireita on totuttu hoitamaan lääkkeillä ja tukkoista nenää suihkeilla. Olisi kuitenkin myös tärkeää tukea ja kuntouttaa kehoa toimimaan tehokkaammin niin, että lääkehoidon tarve vähenisi tai lääkkeiden vaikutusta voitaisiin tehostaa. Esimerkiksi nenän kosteutta lisäävissä suihkeissa on usein suolaliuosta, joka kuivattaa kuivaa limakalvoa entisestään. Kostea, hyvinvoiva limakalvo taas pystyy hyödyntämään suolan ja siirtämään sen avulla lisää kosteutta sisäänsä.

WellO2-hengitysharjoituslaite on hengityselimistön kokonaisvaltaiseen kuntoutukseen käytettävä laite ja monelle allergiakauden pelastaja. WellO2-nenämaskilla tehtävä lihasharjoittelu aktivoi nenän ja ylähengitysteiden limakalvon aineenvaihduntaa. Sisäänhengitysharjoituksen mukana hengitysteihin kulkeutuva lämmin höyry pääsee vilkkaamman verenkierron ansioista tehokkaammin limakalvon sisään, mikä lisää limakalvon kosteustasapainoa ja tehostaa värekarvojen toimintaa.

WellO2-harjoittelun höyrystä on paljon hyötyä. Höyryn lämmön on tutkittu aktivoivan limakalvon toimintaa, vähentävän histamiinin eritystä sekä käynnistävän limakalvolla reaktion, joka tuhoaa esimerkiksi taudinaiheuttajia tehokkaammin. Siksi WellO2-laite onkin oiva apu kevään siitepölyn tuomien oireiden helpottamisessa.

LUE LISÄÄ WELLO2-HENGITYSHARJOITUSLAITTEESTA

Näin saat parhaan hyödyn WellO2-harjoittelusta

WellO2-harjoittelu kannattaa aloittaa jo ennen siitepölykauden alkua, jotta hengitysteiden limakalvo olisi mahdollisimman hyvässä kunnossa pahimman kauden alkaessa. Lisäksi WellO2-harjoitus helpottaa nopeasti ja tehokkaasti allergia- tai ärsytysoireita niiden yllättäessä.

Jos kärsit vaikeista allergiaoireista, on hyvä harjoitella WellO2-laitteella säännöllisesti jo hyvissä ajoin ennen allergiakauden alkua. Harjoittele WellO2-laitteella kaksi kertaa päivässä vähintään kuukauden ajan. Mitä heikommassa kunnossa hengitysteiden limakalvo on, sitä pidempään sen kuntouttaminen vie. Säännöllisellä WellO2-harjoittelulla varmistat, ettei limakalvon kunto heikkene ja tuet samalla elimistösi vastustuskykyä.

 

Allergiaoireista kärsivän kannattaa kokeilla seuraavia vinkkejä:

 • Tee nenämaskilla lyhyt WellO2-harjoitus ennen ulos lähtemistä.
  -> Tee 5 ulos- ja sisäänhengitystä. Toista sarja 4 kertaa. Käytä low- tai medium-lämpötilaa.

 • Tee nenämaskilla WellO2-harjoitus tullessasi ulkoa sisälle tai ennen nukkumaanmenoa, jotta oireet eivät vaivaa yöllä.
  -> Tee 5 ulos- ja sisäänhengitystä. Toista sarja 4 kertaa. Käytä medium- tai high-lämpötilaa.
OSTA WELLO2-HENGITYSHARJOITUSLAITE
Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.