Yskä on oire, ei sairaus - mistä yskä johtuu ja kuinka sitä hoidetaan?

Yskä on oire, ei sairaus - mistä yskä johtuu ja kuinka sitä hoidetaan?

Yskittääkö? Vaivaako sinua yskä?

Tiesitkö, että yksi tyypillisimpiä syitä miksi hakeudutaan lääkärille, on yskä? No mikä se yskä sitten on ja mistä se johtuu?

Vaikka yskä on usein se syy, miksi lääkärille hakeudutaan, ei yskä kuitenkaan ole itsenäinen sairaus, vaan se on oire. Yskää saattaa aiheuttaa monet erilaiset asiat.

Yskänpuuska on elimistömme tapa varoittaa esimerkiksi ympäristön epäpuhtauksista, eli vaikkapa savu tai pöly ilmassa saa meidät yskimään, jottei tuo ylimääräinen asia pääsisi elimistöömme. Ympäristön epiteelit ovatkin se tyypillisin, niin sanottua ärsytysyskää aiheuttava tekijä. Toisilla ihmisillä keuhkoputket reagoivat herkemmin erilaisille tuoksuille, hajuille, pölyille ja allergeeneille. Tämä johtuu siitä, että keuhkoputket ovat supistumisherkät ja ahtautuvat, jolloin yskäoire koittaa poistaa tuota estettä tai sitä ärsytyksen aiheuttamaa asiaa keuhkoputkistamme.

Toinen yleinen syy yskään on tulehdus hengitysteissä. Tulehdus turvottaa ja jopa rikkoo limakalvoja ja hengitystiet ahtautuvat, josta seuraa yskäoiretta. Tulehdussairauksissa hengitysteiden limakalvot alkavat tuottamaan limaa, jotta sairauden aiheuttaja saataisiin ajettua elimistöstämme pois. Lisääntynyt limaneritys aiheuttaa yskäoiretta, joka oikeastaan on siis kehon keino kuljettaa taudinaiheuttaja ulos kehostamme. Joissakin sairauksissa keuhkoputkien pinnalla on jatkuva tulehdustila ja limaneritys on jatkuvasti runsasta ja tämän takia yskäkin voi olla jatkuvaa.

Nielun rakenteelliset asiat voivat myös aiheuttaa yskäoiretta. Esimerkiksi henkilöllä, jolla nielun lihasvoima on heikentynyt, voi yskäoire johtua siitä, että nielu ahtautuu ja elimistömme tunnistaa esteen hengitysteissä ja alamme yskiä tai kuten moni sanoo, ”selvitellä kurkkua”. Jos nielun lihasvoima on heikentynyt, niin usein myös kuorsaat öisin, joka kertoo siitä, että nielun kudokset tulevat hengityksen eteen rentoutuessasi ja aiheuttavat kuorsauksen äänen. Myös kuorsaus voi vaikeuttaa yskäoiretta, sillä kuorsatessa yleensä suu aukeaa ja kuivuu, ja sen myötä kuivat hengitysteiden limakalvot ovat herkempiä ulkoisille ärsykkeille, josta seuraa taas sitä yskää.

Myös hengitystekniikka voi altistaa yskäoireelle. Nenä on tehty hengittämistä varten ja sen tehtävänä on kostuttaa ja lämmittää hengitysilmaa. Nenän värekarvat myös nappaavat sisäänvedetystä ilmasta epäpuhtaudet, jotta ne eivät pääsisi pidemmälle elimistössäsi aiheuttamaan ärsytysoiretta. Jos hengität suun kautta, niin suurempi ilmavirta kuivattaa limakalvoja ja aiheuttaa ärsytysyskää. Suu hengittäessä myös ilman epäpuhtaudet päätyvät syvemmälle hengitysteissä ja aiheuttavat ärsytysoiretta, jota vastaan elimistömme alkaa taas taistelemaan sillä yskällä. Tällaisia suuhengitystilanteita voi olla esimerkiksi urheillessa, jolloin nenähengityksellä tuntuu, että ilmamäärä ei riitä. Vaikka satunnaisesti suuhengitys on ok, niin kannattaa esimerkiksi sen urheilusuorituksen jälkeen muistaa sulkea se suu! Jos saat itsesi usein kiinni siitä, että yskittää tai suu on kuiva, niin kannattaa kiinnittää huomiota myös hengitystekniikkaan.

Hengitysteiden limakalvojen kunnosta huolehtiminen on tärkeää, jotta yskäoiretta ei tulisi ja tietysti, myös sen poistamiseksi. Usein yskää hoidetaan lamaamalla yskänrefleksiä, mutta mielestäni tärkeämpää olisi pitää hyvä huoli siitä, ettei yskää tulisi. No, tässä kohtaa on kyllä pakko ottaa puheeksi WellO2-laite.

WellO2-laitteen säännöllinen käyttö vahvistaa hengityslihaksia. Kun lihaksia vahvistetaan, verenkierto limakalvojen alla vilkastuu ja myös limakalvo voi paremmin. Hengityslihasten vahvistaminen tukee hengityselimistön kuntoa, sekä niitä rakenteita, jotka pitävät ilmatiemme auki, sekä antaa myös voimaa yskiä tehokkaammin. WellO2-laitteen sisäänhengitykseen on yhdistetty lämmin höyry, joka myös lisää limakalvon kosteustasapainoa.

Hengitysvastus siis avaa keuhkoputkia ja poistaa siten sen fyysisen esteen, joka mahdollisesti keuhkoputkia tukkii. WellO2-laitteella tehtävä vastusharjoittelu nostaa limaa myös syvemmältä keuhkoputkista, silloin jos liman kertyminen on ongelmana. Tämä on ns. hengityshygieniaa ja auttaa varsinkin niitä henkilöitä, joilla liman kertyminen hengitysteihin altistaa jatkuville infektiokierteille. Toiminto helpottaa limaisen yskän hoitoa myös aivan tavallisessa flunssassa.

WellO2-laitteen lämmin höyry huuhtelee limakalvon pinnalta epiteeliä, joka saattaa olla ärsytysyskän aiheuttajana. Moni allergiaa sairastava saa tästä nopeaa apua yskäoireeseensa, jos pääsee wellottelemaan heti oireiden ilmaantuessa tai esimerkiksi siitepölyaikaan, heti sisään tultaessa. Moni sisäilmasta oireita saava on kokenut, että wellottelu on vähentänyt yskäoireilua myös esimerkiksi työpaikalla.

WellO2 on siis lääkkeetön apu yskäoireen hoitoon ja ennaltaehkäisyyn, ja sen annostuksessa ei ole maksimimäärää tai ikärajaa, eli muistakaahan wellotella, jos yskä vaivaa!

Tähän alle palautteisiin voit kertoa omia yskä kokemuksiasi tai kokemuksiasi WellO2- laitteen käytöstä yskän hoidossa.

Wellottelu terveisin,

Katri

Kirjoittajana Katri Lindberg sairaanhoitaja yamk ja WellO2 tuotepäällikkö.

Katrilla on pitkä työkokemus erikoissairaanhoidosta. Katri on toiminut sairaanhoitajana ja kuntoutusohjaajana keuhkosairaiden parissa ja omaa vankan kokemuksen erilaisista keuhkosairauksista ja niiden hoidosta ja kuntoutuksesta. Lisäksi Katrilta löytyy erikoisosaamista hengityssairauksien hoidossa käytettävistä apuvälineistä. 

 

Tilaa itsellesi WellO2 täältä: https://wello2.fi/products/wello2

 

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.