WellO2 paraurheilijoiden harjoittelun tukena

WellO2 paraurheilijoiden harjoittelun tukena

2020 , uutiset , wello2

WellO2 tekee yhteistyötä paraurheilijoiden kanssa. Jokaisen urheilijan kanssa puhutaan siitä, että kun kilpaillaan huipputasolla, niin jokaiselle teolla ja tekemättä jättämisellä on väliä, jotta suorituksesta saa kilpailukaudella suurimman hyödyn irti. WellO2 on urheilijoiden tukena arjessa ja kilpailupaikalla antamassa sitä viimeistä silausta suoritukseen.

WellO2- laitetta moni käyttää avaamaan hengitysteitä ennen kilpailusuoritusta, eli tavallaan lämmittelemään hengitysteitä. Äänen lämmittely yhdistetään yleensä laulajiin ja äänityöläisiin, mutta hengitysteiden lämmittely on tärkeää myös urheilijoille, jotta se elin, joka huolehtii elimistömme happeutumisesta on ”valmiina työhön”.  

Usein myös rankan kilpailu tai treenijakson jälkeen tarvitaan apuvälinettä laskemaan kierroksia. Syvähengityksen tiedetään olevan tutkimusten mukaan tehokas apu vähentämään stressiä. Tämä perustuu parasympaattisen hermoston aktivointiin palleahermon kautta. WellO2- laitteella tehtävä hengitysharjoitus on konkreettinen tapa tehdä syvähengitysharjoituksia ja tätä kautta laskea elimistön kierroksia ja valmistaa kehoa uneen tai uusiin haasteisiin. Paraurheilijalla hermosto voi olla sairaudesta tai vammasta johtuen ylivirittyneessä tilassa, jolloin kierrosten laskeminen voi olla haastavaa. Moni neurologiaisista oireista kärsivistä WellO2 käyttäjistä on kokenut, että WellO2- laitteen on hyvä konkreettinen esine, jolla tehtävät harjoitukset nopeasti rauhoittavat mieltä ja illalla tehtävä harjoittelu parantaa palautumista ja unenlaatua.

WellO2- laitteen infektiosairauksia ennaltaehkäisevästä ja flunssaoireita hoitavasta ominaisuudesta on tottakai apua urheilijoille, mutta myös jokaiselle meistä, silloin kun flunssa meinaa iskeä hetkellä, jolloin niin ei soisi käyvän. WellO2- laitteen käyttö säännöllisesti on suositeltavaa, mutta varsinkin, jos tunnet flunssa oireita, niin sinun kannattaa käyttää laitetta nenämaskilla ja 3:n pisteen lämpötilalla. Tämä käynnistää nenän limakalvoilla hypertermisen reaktion, jolloin elimistön oma puolustusjärjestelmä alkaa tuhoamaan elimistöön pyrkiviä taudinaiheuttajia ja vaikka taudinaiheuttajaa ei pystyttäisiinkään tuhoamaan, vähentää WellO2- laitteen lämmin höyry taudinaiheuttajan lisääntymistä, jolloin sairaus iskee sinuun lievemmin. Flunssa oireiden hoitoon, kuten yskään ja tukkoisuuteen WellO2 on lääkkeetön apu kaiken ikäisille nuhanenille.

Moni urheilija sairastaa astmaa tai kärsii erilaisista nenäongelmista. Nämä osittain johtuvat siitä, että maksimaalista suoritusta tehdessä, myös hengityselimistö joutuu maksimaaliselle kuormitukselle. Monien nenäoireiden taustalla on voimakas suuhengittäminen urheilusuorituksen aikana. WellO2- laitteen maskilla tehtävällä harjoittelulla palautetaan nenän limakalvojen kosteustasapainoa, mutta myös vahvistaa nenänielun lihaksia, jolloin hengittäminen nenänkautta onnistuu taas vaivattomammin ja nenäongelmat vähenevät. Moni nenäongelmainen kertookin, että säännöllisen WellO2 -harjoittelun myötä on saanut jättää muut nenänhoito tuotteet ja laitteet pois.

PARA urheilijoilla hengitykseen voi vaikuttaa myös vamma, joka vaikuttaa myös hengittämiseen tai hengityslihaksiin. Liikuntavammaisten liikuntaan pätevät samat liikunnallisen harjoittelun lait kuin vammattomien, mutta harjoitusvaste voi olla erilainen liikuntakyvyn tai hermo-lihasjärjestelmän toiminnan mukaan. Pyörätuolissa tapahtuvaan kestävyysharjoitteluun yläkeho reagoi normaalisti, mutta hapenottokyky ja hapenkulutus jäävät pienemmiksi. Hapenottokykyä ja hengityslihaksia voi harjoittaa WellO2- laitteella, mutta vammautuneen WellO2- laitteen suurin hyöty on usein siinä, että hengityselimistöä ja syvähengitystä saadaan aktivoitua tehokkaammin vastusharjoittelulla, kuin ilman apuvälinettä. Alaraaja vammautuneella keuhkokapasiteetti ei välttämättä ole maksimaalisesti käytössä, jos vammautuminen vaikuttaa myös hermoihin, jotka hermottavat hengityselimistöä, esimerkiksi suurinta hengityslihastamme palleaa.

Ei urheilevien pyörätuolia käyttävien toimintakyky paranee harjoittelemalla, mutta tavallinen jokapäiväinen pyörätuolin käyttö ei välttämättä riitä pitämään yllä kelaamiseen edellytettävää suorituskykyä. Hengityslihasvoimaa voi kasvattaa fyysisen harjoittelun lisäksi WellO2- laitteella ja säännöllisellä harjoittelulla.

Wellottelu terveiset ja onnenpotku jokaiselle paraurheilijalle!

Katri

 

Kirjoittajana Katri Lindberg sairaanhoitaja yamk ja WellO2 tuotepäällikkö.

Katrilla on pitkä työkokemus erikoissairaanhoidosta. Katri on toiminut sairaanhoitajana ja kuntoutusohjaajana keuhkosairaiden parissa ja omaa vankan kokemuksen erilaisista keuhkosairauksista ja niiden hoidosta ja kuntoutuksesta. Lisäksi Katrilta löytyy erikoisosaamista hengityssairauksien hoidossa käytettävistä apuvälineistä.
Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.