Viisi oloa helpottavaa vinkkiä allergiakauteen

Viisi oloa helpottavaa vinkkiä allergiakauteen

Kevät tekee kovaa vauhtia tuloaan ja sehän tarkoittaa, että kadut pölyävät ja luonto alkaa kukkimaan. Tiesitkö, että koivun ja lepän siitepöly aiheuttaa jopa noin miljoonalle suomalaiselle, eli noin joka viidennelle ihmiselle allergisia oireita? Siksi kokosimmekin teille viisi vinkkiä, joiden avulla oireita voi helpottaa.

1. Aloita allergialääkitys
Apteekista ilman reseptiä saatavat antihistamiinitabletit sopivat allergian itsehoitoon. Kokeilemalla löydät sopivimman lääkkeen monista vaihtoehdoista itsellesi.

2. Ulkoile aamuisin ja iltaisin
Pölyä on vähiten ilmassa aamuisin ja iltaisin, jolloin se on oivallista aikaa hyödyntää ulkoiluun. Myös kostean sään aikaan on suotuisampaa ulkoilla. Pölysuoja kasvoilla ulkoilun aikana helpottaa pienepiteelin kulkeutumista hengitysteihin.

3. Pidä koti puhtaana
Pöly ja lika voivat pahentaa allergiaoireita, joten siivoa vähintään kerran viikossa. Etenkin makuuhuoneen pölyisyyteen on syytä kiinnittää huomiota, joten imuroi, pyyhi pölyt ja luuttua lattia huolellisesti. Vältä tuulettamista, sillä siitepöly kulkeutuu ikkunoista sisään. Myöskään petivaatteita ei kannata tuulettaa ulkona siitepölyaikaan.

4. Huolehdi nenän limakalvojen kunnosta
Talven kylmä ulkoilma ja kuiva huoneilma ovat rasitus hengitysteiden limakalvoille. Kevään tullen hengitysteiden limakalvot ovat talven jäljiltä kuivat, jolloin ne reagoivat herkemmin allergeeneille, siitepölyille ja muille ilman pienpartikkeleille, kuten katupölylle. Tieteellisillä tutkimuksilla on osoitettu, että nuhan tehokas hoito vähentää astman oireilua ja, että pitkään jatkuva nuha voi puolestaan olla syynä astman puhkeamiselle.

5. Huuhtele limakalvoja säännöllisesti
WellO-hengittelyä ei ole syytä unohtaa kevään ja kesän tullen, sillä WellO2-laitteella hengitettävä hienojakoinen höyry huuhtelee pienpartikkeleita limakalvoilta, jolloin ärsytysoire helpottuu. Kun hoidamme nenän limakalvot kuntoon, ovat ne valmiimpia hoitamaan tehtäväänsä. Kun avaamme hengitysteitä, voimme siirtyä nenähengittämiseen ja tätä kautta helpottaa myös muita oireita, kuten suun kuivumista ja tätä kautta äänenkäheytymisen tai yskän ongelmaa.
Allergiaoireisiin liittyy usein myös silmäoireita, jotka nekin usein helpottavat, kun nenän limakalvot ovat kunnossa, sillä nenästä on kyynelkanavan kautta suora yhteys silmään. Siispä usein hyvinvoiva nenä helpottaa myös allergiasta aiheutuvia silmäoireita.


Katso Suomen ajantasainen siitepölytilanne täältä: https://www.norkko.fi/

Kuuntele myös viimeisin podcastimme, jossa hengityksen asiantuntijamme Katri Lindberg kertoo tarkemmin, miksi nenän limakalvoista kannattaa pitää huolta etenkin näin kevään tulleen. Klikkaa itsesi podcast-jaksoon tästä. 

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.