Mukavaa kouluvuoden alkua kaikille opettajille! Miten te hoidatte ääntänne?
Ajattelin listata hiukan asioita opettajien äänenhuoltoon liittyen ja ajatuksia siitä, miksi myös opettajan tulisi huolehtia äänenkäyttöön osallistuvista lihaksista.
Lasten kanssa työskentelevät tietävät, että lapsiryhmässä ääntä saattaa joutua korottamaan useammankin kerran päivässä. Normaaliin lapsuuteen kuuluu se, että asioista innostutaan ja silloin volyymi saattaa kohota, vaikka koulussa jo osattaisiinkin aikas kivasti olla tunnilla hiljaa. Monesti puhetyöläinen ei juurikaan ajattele, että ääntä pitäisi valmistella työpäivään, saatikka, että ääntä olisi hyvä huoltaa työpäivän jälkeen. Laulajille äänen valmistaminen esiintymiseen on arkipäivää ja he tietävät, että työkalua pitää huoltaa ja kuntouttaa myös esiintymisen jälkeen, mutta puhetyöläinen harvoin huomaa, että olisi sellaiselle tarvetta.
Puhetyöläiset ja erityisesti opettajat ovat kasvava ryhmä terveydenhuollossa ääni- ja hengitysongelmia hoitavissa yksiköissä. Opettajien tyypillisiä ongelmia ovat äänenkestämisenongelmat, yskäoire, suun kuivuminen, nenäongelmat ja infektiokierre hengitysteissä. Opettajat myös usein kärsivät lihaskireyksistä niskahartiaseudulla ja kaulalla.
Puhetyöläisten äänenkäytöstä tai hengitystekniikasta ei juurikaan puhuta ja harvoin törmään esimerkiksi koulutuksiin siitä, miten hengitystekniikka vaikuttaa äänityöläisten äänenkäyttöön, äänenmuodostukseen tai siihen, millaisia äänen- tai hengityselimistön ongelmia äänityöläisillä on ja miten niitä voitaisiin omalla toiminnalla ennaltaehkäistä tai kuntouttaa. Harvoin myös ymmärretään, mitkä lihakset osallistuvat hengittämiseen ja äänenkäyttöön ja eikä ajatella, että esimerkiksi niskahartia-alueen ja kaulan alueen kiputilat saattavatkin johtaa juurensa hengityslihasten heikkouteen tai kireyteen ja näiden ongelmien taustalla taas saattaa olla hengitystekniikan ongelmat.
Opettajat puhuvat työkseen useampia tunteja työpäivän aikana. Runsas äänenkäyttö rasittaa äänihuulia ja on rasitus myös hengityselimistölle. Kun puhetyöläinen lämmittelee äänensä ennen äänenkäyttöä ja huoltaa rasituksen jälkeen, sillä on paljon vaikutusta siihen, kuinka paljon äänen tai hengitysteiden ongelmista kärsii ja paljonko nämä ongelmat vaikuttavat työarkeen tai aiheuttavat työstä poissaoloja.
Hengityslihasvoiman merkitys on äänenkäyttäjälle tärkeää ja tärkeää on ymmärtää myös se, että vaikka fyysinen kunto muuten olisi hyvä, ei se välttämättä tarkoita sitä, että hengityslihakset olisivat hyvässä kunnossa, vaan jopa ihan päinvastoin. Eli vapaa-ajalla voimakas fyysinen rasitus saattaa pahentaa hengitysongelmia, jos hengitystekniikka on pielessä.
Opettajat työskentelevät pääosin sisätiloissa. Julkisten rakennusten ilmanvaihto on tehokasta ja sisäilma usein kuivaa. Kuiva sisäilma kuivattaa hengitysteiden limakalvoja ja on osaltaan heikentämässä vastuskykyä ja altistaa infektiokierteelle. Koulujen sisäilmaongelmat ja ilman epäpuhtaus ovat nykyisin jo enemmän arkea kuin poikkeus. Kaikki ilman epäpuhtaudet ovat rasitus hengitysteiden limakalvoille, ja jos limakalvot ovat huonokuntoiset, niin näihin reagoidaan herkemmin ja pitkään jatkuessaan altistuminen aiheuttaa kroonisia ongelmia ja sairauksia.
Lapset ovat tehokkaita infektiotautien levittäjiä. Varsinkin pienemmät koululaiset ovat usein niitä, joiden keskuudessa infektiotaudit leviävät herkästi. Lasten vastustuskyky ei välttämättä ole heikompi, mutta lapset usein kantavat taudinaiheuttajia ja kun pienissä tiloissa on paljon lapsia sairaudet leviävät herkästi. Jos sairastaa yhden virustaudin, on vastustuskyky hetkellisesti alhaisempi ja sairastunut on herkempi sairastumaan uudestaan. Aikuisena tällaisessa ympäristössä, missä taudinaiheuttajia on paljon ja varsinkin jos hengitysteiden limakalvo on jo valmiiksi heikkokuntoinen, on ymmärrettävästi aina alttiimpi saamaan tartunnan.
No mitä opettaja sitten voi WellO2 tehdä, jotta elimistö olisi valmiimpi kouluvuoteen?
Hengityslihaksia on nenänielusta palleaan asti. WellO2-laitteen hengitysvastus harjoittaa ja vahvistaa hengityslihaksia ja laitteesta hengitettävä lämmin höyry kostuttaa limakalvoja ja palauttaa niiden normaalin toiminnan. Hyväkuntoinen, kostea limakalvo ja toimivat värekarvat ovat sitten valmiimpia nappaamaan sekä ne taudinaiheuttajat, että ilman epäpuhtaudet, ennen kuin ne pääsevät syvemmälle elimistöömme tai pääsevät läpäisemään limakalvon.
Vastusharjoittelu parantaa hengityslihasten kuntoa ja lisää verenkiertoa limakalvon alla, jolloin lihaksia huolletaan ja lihaskireydet helpottavat. Ihan käytännön esimerkkinä, jos käytät työssäsi käsiä, niin silloin hyvät käsivoimat parantavat jaksamista työssä ja vähentävät lihaskipua, kireyttä sekä käsien jaksamista vapaa-ajalla. Jos siis käytät paljon ääntäsi työssäsi, silloin hyvä hengityslihasvoima parantaa jaksamistasi työssä ja vähentää hengitysongelmia ja äänen jaksamista myös vapaa-ajajalla. Kehon lihasten hyvä toimintakyky vähentää lihaskireyksiin ja heikkouksiin liittyviä ongelmia. Hengityslihasten vahvistamisen ongelmana on aiemmin ollut se, ettei tähän ole ollut toimivia lihaskuntoa kohentavia harjoitusvälineitä.
Vastusharjoittelu pakottaa myös syvähengitykseen, joka pallea aktivaation kautta vaikuttaa parasympaattiseen hermostoon. Syvähengitys laskee stressihormonitasoa ja toimii tehokkaana kierrosten laskijana kiireisen ja hektisen päivän päätteeksi.
WellO2 hengitysharjoittelu nenämaskilla kohdentaa hengitysharjoittelun nenään ja nenänieluun. Nenämaskilla harjoittelu on aluksi hyvin raskasta, koska nenä on ahdas ja lihakset nenässä yleensä heikot. Lihasvoima kuitenkin kehittyy nopeasti ja parempi lihasvoima ja limakalvon alaisen verenkierron vilkastuminen, sekä limakalvojen kunnon hoito höyryllä vähentää nopeasti infektioherkkyyttä, sekä mainoksemme sloganin mukaan, tekee hengittämisestä heti helpompaa. Nenän hoito palauttaa myös nenähengityksen ja tätä kautta myös normalisoi hengitystekniikkaamme, jos se on siirtynyt vahvasti suuhengitykseen tai hengityksen rytmi on huomaamattamme kiihtynyt.
Suosittelen siis opettajia ottamaan hengitysharjoittelun mukaan työpäivään. Tee ennen työpäivää WellO2-harjoitus, esimerkiksi 3–10 hengitystä ulos ja sisään laitteen kautta ja toista tämä 2–3 kertaa. Näin myös hengitystiet ovat valmiina päivään. Jos työskentelet tilassa, jonka sisäilma aiheuttaa sinulle oireita, tee harjoitusta myös tuntien välillä. Höyry huuhtelee epäpuhtaudet värekarvojen pinnalta ja jatkuva ärsytysoire helpottuu. Kun työpäivä on ohi, ota hetki itsellesi ja tee uusi harjoitus. 3–10 hengitystä ulos ja sisään WellO2-laitteen kautta ja toista tämä 2-3 kertaa. Syvähengitysharjoitus työpäivän päätteeksi laskee kierroksia, vähentää stressihormonin eritystä, tehostaa palautumista ja muistuttaa syvähengityksestä, jos hengitys on päivän mittaan kiireessä muuttunut kovin pinnalliseksi.
Toivon kaikille opettajille mukavaa ja tervettä työvuotta ja muistakaa huolehtia itsestänne ja työkalustanne- äänestä!
Kirjoittajana Katri Lindberg sairaanhoitaja yamk ja WellO2 tuotepäällikkö.
Katrilla on pitkä työkokemus erikoissairaanhoidosta. Katri on toiminut sairaanhoitajana ja kuntoutusohjaajana keuhkosairaiden parissa ja omaa vankan kokemuksen erilaisista keuhkosairauksista ja niiden hoidosta ja kuntoutuksesta. Lisäksi Katrilta löytyy erikoisosaamista hengityssairauksien hoidossa käytettävistä apuvälineistä.
Lue lisää äänenhuollosta WellO2-laitteella sekä käyttäjäkokemuksista klikkaamalla tästä.
Osta WellO2 klikkaamalla tästä.