Hevimetallitähti avaa ääntään WellO2:n avulla

Hevimetallitähti avaa ääntään WellO2:n avulla

WellO2 seuraa Marko Hietalan mukana kiertueilla ympäri maailmaa. – Pyrin harjoituttamaan sillä keuhkojani ja ääntäni kolmesti päivässä, hän kertoo.

Suomen kansainvälisesti tunnetuimman hevimetallibändi Nightwishin basisti ja nyt myös soolouraa luova Marko Hietala on jo kolme vuotta harjoittanut hengitystään ja ääntään WellO2-hengitysharjoituslaitteen avulla.

 

WellO2 tuli Markolle käyttöön, kun hän kuuli tunnetun hiihtäjänkin parantaneen sillä hapenottokykyään.

– Hämmästyin, koska laitehan on alun perin suunniteltu hengitysongelmaisille. Koska solistiporukka on tälle laitteelle samaa kohderyhmää kuin urheilijatkin, innostuin itsekin välittömästi kokeilemaan sitä. Huomasin, että se on aikamoinen täsmäase kaikkeen äänen tuottamiseen, hän kertoo.

Marko oli jo aiemmin kokeillut WellO2:n alkeellisempaa versiota, perinteistä letkun avulla puhaltamista vesipulloon.

– Olen huomannut, että hengitykseni on WellO2:n käytön myötä kaikkiaan voimistunut ja puhdistunut, hän sanoo.

 

Kolmesti päivässä

 

Marko pyrkii käyttämään WellO2:ta kolmesti päivässä, siihen hän puhaltaa kerrallaan enintään 5 minuuttia.

– Vähintään kaksi kertaa päivässä puhaltelen siihen, aamupäivällä ja illalla. WellO2 harjoittaa keuhkojen lisäksi samalla kaikkea muutakin äänen tuottamiseen tarvittavaa lihaksistoa, myös kylki- ja vatsalihaksia. Hyvään lopputulokseen nähden uhraus ei vie kovin paljon aikaa, hän sanoo.

Kiertueilla WellO2 on Markolla aina mukana.

– Aamuisin sillä harjoitellessa poistuu elimistöstä liman mukana myös kaikkia hengityksen epäpuhtauksia, kuten pölyt ja vanhat tupakantervat, Marko kehuu.

 

Omistaa useamman laitteen

 

WellO2 -hengitysharjoituslaitteita Markolla on useampikin.

– Yksi on odottamassa anopin luona Brasiliassa, ettei tarvitse sitä erikseen täältä Suomesta toiselle puolelle maapalloa matkalaukussa raahata, hän nauraa.

Hengityksen ja äänen harjoittelu WellO2:lla on Markolle jo lähes meditatiivinen hetki.

­– Kun puhallan rauhallisesti ja pitkään, vaikka paine ja vastus ovat kovat, niin tahdon joskus uppoutua harjoitteluun niin tiivistii, että huomaan kuinka hengityslihakset alkavat väsähtämään ja hiki nousee pintaan. Harjoittelun jälkeen olo on selvästi kirkkaampi.

Sellaistakin Marko on pistänyt merkille, että WellO2:lla ääntään painetta vasten harjoittaessaan hän on pystynyt herättelemään myös kurkkunsa väsynyttä vasenta puolta.
– Sinne on jäänyt vuosia sitten todennäköisesti hermovaurio leikkauksen jäljiltä. Samalla voimistuu edelleen se puoli kurkustani, joka on jo ennestäänkin kunnossa.

 

Mukana maailmalla

 

Marko näkee, että WellO2:n kaltaisesta laitteesta voisivat hyötyä niin iäkkäämmät hengitysongelmaiset kuin kaikki muukin suurten kaupunkien väestö.

– Uusimpien tutkimusten mukaan kaupunkipölyä on jo niin paljon, että se vaikuttaa lasten älykkyysosamääräänkin: maalaislapsilla se on kuulemma korkeampi kuin kaupunkilaislapsilla. Jos minä voin putsata samalla keuhkojani ja treenata ääntäni, niin tämän tyyppinen apu voi olla merkittävä apu laajemminkin.

WellO2 seuraa Markon mukana myös helmikuussa alkavalle 2-3 viikon Keski-Euroopan kiertueelle.

– Sen jälkeen alkaakin taas Nightwish aktivoitumaan. Silläkin kiertueella WellO2 seuraa mukana keikkapaikkojen pukuhuoneiden vaatekaappeihin.

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.