WellO2-laitteen lämmin höyry helpottaa hengittämistä – höyrystä ei ole haittaa

WellO2-laitteen lämmin höyry helpottaa hengittämistä – höyrystä ei ole haittaa

2023 , höyry , wello2

Saamme säännöllisesti kysymyksiä siitä, voiko WellO2-laitteen höyry olla haitallista. Toisinaan ihmiset pelkäävät, että hengitysharjoittelusta kertyy vettä keuhkoihin. Toiset taas epäilevät, että höyryhengitys lisää riskiä sairastua keuhkokuumeeseen. Päätimme vastata asiakkaidemme mieltä askarruttaviin kysymyksiin tässä blogitekstissä.

Vastusharjoittelu tehostaa keuhkojen liikettä

WellO2-laitteen toiminta perustuu vastukseen, jota vastaan puhaltamalla tai sisään hengittämällä vahvistetaan hengityslihaksia. Hengityslihakset ovat ne lihakset, jotka liikuttavat keuhkoja. Näin ollen hengityslihasharjoittelu myös tehostaa ventilaatiota eli keuhkojen liikettä. Vastusharjoittelu nostaa painetta keuhkoputkissa, jolloin keuhkoputket avautuvat tehokkaammin. Kun tähän yhdistetään keuhkojen tehostunut liike, harjoitusta tehdessä käytetään tehokkaammin koko keuhkokapasiteettia.

Kun keuhkokapasiteetin käyttö tehostuu, tuntuu hengittäminen helpommalta. Kun lihasten voima kasvaa, myös hengästymisen kynnys nousee, eli rasituksen sietokyky paranee. Kun keuhkot avautuvat, ja hengitys tehostuu, ei keuhkoihin jää tilaa, joka ei liikkuisi. Tällöin taudinaiheuttajatkaan eivät asetu keuhkoihin niin herkästi.

Toisinaan ihmiset ovat huolissaan siitä, että WellO2-harjoittelusta kertyvä neste altistaisi keuhkoinfektioille tai jopa keuhkokuumeelle. Totuus on kuitenkin päinvastainen, eli keuhkojen liikettä tehostamalla vähennetään taudinaiheuttajien mahdollisuutta muodostaa tulehduspesäkkeitä keuhkoihin. Lisäksi höyryn lämpö tehostaa limakalvon toimintaa. Näin ollen lämpö tehostaa limakalvon kykyä tuhota taudinaiheuttajat jo ylähengitysteissä ja sairauden varhaisessa vaiheessa. Tällöin siis WellO2-harjoittelu voi jopa ehkäistä sairastumista.

Vastusharjoittelu nostaa limaa keuhkoputkista tehokkaasti ylöspäin ja pois yskittäväksi. WellO2-hengitysharjoittelussa keuhkojen ja rintakehän liike tehostuu, mikä tehostaa liman poistumista hengitysteistä. Hengityslihasten vahvistuminen myös parantaa yskimisvoimaa. Liman poistuminen helpottaa hengitystä, vähentää yskänärsytystä sekä riskiä sairastua keuhkotulehdukseen.

Lämmin höyry auttaa tuhoamaan taudinaiheuttajia ja allergeeneja

Sisään hengittäessä WellO2-laitteesta tulee siis lämmintä höyryä. WellO2-laitteessa muodostuva höyry on pisarakooltaan melko suurta, eli kostutuksen vaikutus jää pääsääntöisesti hengitysteiden yläosaan – siis ylähengitysteiden limakalvoille. Tämä toimintaperiaate eroaa esimerkiksi sairaalassa käytettävistä nebulisaattoreista, joissa pisarakoko on hyvin pientä, ja höyryn on tarkoitus kulkeutua syvemmälle keuhkoissa. Nebulisaattoreissa höyry on myös aina kylmää, joten niissä apuaineena käytetään keittosuolaliuosta, jotta lääkeaine pääsee limakalvon sisään.

WellO2-laitteella tehtävä vastusharjoittelu aktivoi hengityslihaksia ylähengitysteistä alkaen. Kun hengitysteiden limakalvon alla lihasten aineenvaihdunta ja verenkierto vilkastuvat, höyry pääsee tehokkaammin lihasten päällä olevan limakalvon sisälle. Tämä nostaa limakalvon kosteustasapainoa ja näin tehostaa limakalvon normaalia toimintaa, esimerkiksi värekarvatoiminta tehostuu. Lämpö auttaa kosteutta pääsemään tehokkaammin limakalvon sisälle sekä aktivoi limakalvon omia puolustusjärjestelmiä. Tämä tarkoittaa, että limakalvolla käynnistyy reaktio, joka auttaa tuhoamaan esimerkiksi taudinaiheuttajia sekä vähentämään histamiinin eritystä hengitysteiden limakalvolla. Tästä syystä WellO2-harjoittelu onkin erittäin tehokas tapa helpottaa nopeasti paitsi vilustumisen oireita myös allergisia ärsytysoireita.

Limakalvon kosteustasapainosta on tärkeää pitää huolta, sillä kuiva ja ohut limakalvo reagoi herkemmin ulkoisiin ärsykkeisiin. Monet tekijät kuivattavat ja ohentavat limakalvoa. Tällaisia tekijöitä ovat esimerkiksi hengitettävät lääkkeet, kortisoni, nenäsuihkeiden pitkään jatkunut käyttö, kuiva huoneilma, voimakas ilmastointi ja pakkassää.

Miksi sitten ajatellaan, että höyry on vaarallista? Vesihöyryllehän altistutaan tavallisessa arjessa varsin usein, ja sitä käytetään myös hoitomuotona erilaisissa sairauksissa. Listasimme alle muutamia arjen esimerkkejä, joissa vesihöyry on läsnä.

    • Kun teet WellO2-harjoittelua, yhden harjoitusjakson aikana nestettä siirtyy elimistöösi 0,2 ml. Harjoittelujakso kestää noin 10 minuuttia. 
    • Me suomalaiset käymme saunassa viikoittain. Heitämme kiukaalle kauhalla vettä noin 2 dl kerrallaan ja nautimme lämmöstä sekä höyrystä. Myös suihkussa altistumme vesihöyrylle. Keskimääräinen saunassa oloaika on noin 15–30 minuuttia, ja suihkussakin vietämme vähintään muutamia minuutteja.
    • Flunssaoireisiin ja koronataudin oireisiin suositellaan hoitomuotona kattilan päällä tehtävää höyryhengitystä, jossa siis hengitellään vesihöyryä. Kattilasta tulevan höyryn lämpötilaa ei voida säädellä, ja höyryhengitystä tehdään kerrallaan useampia minuutteja.
    • Jos sairastat uniapneaa, sairauttasi hoidetaan CPAP-laitteella. Monen CPAP-laitteeseen on lisätty kostutin, koska voimakas ilmavirta kuivattaa limakalvoja öisin ja saattaa aiheuttaa nuha-, yskä- tai aivasteluoireita ja nenän kuivuutta. CPAP-laitteen kostuttimeen laitetaan iltaisin 5–7 dl vettä, ja vesi kuluu hengittäessä yön aikana laitteen lämmitystoiminnon muuttaessa veden höyryksi. 
    • Esimerkiksi keuhkoahtaumataudista johtuvaa hengitysvajetta hoidetaan hengitystukilaitteella eli kaksoispaineventilaattorilla, jonka käyttömukavuutta lisätään myös kostuttimella. Tässä kaksoispaineventilaattorissa kostuttimen kammioon lisätään käytön ajaksi 5–7 dl hanavettä, jonka lämpölevy muuttaa vesihöyryksi. Vesi höyrystyy usein keuhkoihin yön aikana, hiukan kostuttimen lämmön säädöstä riippuen.
    • Hengenahdistuskohtausta hoidetaan sairaalassa paineilmaa tuottavalla nebulisaattorilla, johon laitetaan nestemäistä hengitettävää lääkettä sekä keittosuolaliuosta. Vesihöyryn pisarakoosta tehdään nebulisaattorissa hyvin pientä, jotta hengitettäessä sumu kulkeutuisi mahdollisimman syvälle keuhkoputkissa. Höyry on kylmää, koska se muodostetaan paineilmalla. Jotta kylmä höyry pääsee limakalvon sisään, tarvitaan lääkkeen apuaineena keittosuolaliuosta. Keittosuola voi myös lisätä liman juoksevuutta, mutta runsaasti käytettynä se myös vaikeuttaa limakalvon kuivuutta.

WellO2-harjoittelusta elimistöön kertyvä vesimäärä on siis huomattavasti vähäisempi kuin vaikkapa saunassa hengittämämme höyryn määrä.

Kun puhutaan sairaudentilasta, jossa nestettä kertyy keuhkoihin, kertyy neste keuhkojen ulkopuolelle keuhkopussiin; rintakehän ja keuhkokudoksen välissä olevaan tilaan. Jos keuhkojen sisälle menee nestettä, on kyse hukkumisesta tai nesteen vetämisestä keuhkoihin. WellO2-laitteesta tuleva höyryn määrä on kuitenkin niin pieni (0,2 ml), ettei tähän määrään voi hukkua. Kun yhden harjoituksen aikana elimistöön siirtyvä vesimäärä 0,2 ml jaetaan harjoituksen hengityskertojen määrällä, esimerkiksi 20 hengityskerralla, vettä siirtyy yhden hengityksen aikana ylähengitysteihin 0,01 ml.

Voidaan siis varmasti olla yhtä mieltä siitä, ettei WellO2-laitteen höyrystä ole käyttäjälleen haittaa. Päinvastoin WellO2-hengitysharjoittelu tukee hengitysterveyttä sekä edesauttaa kokonaisvaltaista hyvinvointia! Näillä sanoilla kannustamme kaikkia WellO2-harjoittelun pariin! 💙


OSTA WELLO2-HENGITYSHARJOITUSLAITE TÄSTÄ

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.