Miten WellO2-laitteella tulisi harjoittaa hengitystä?

Miten WellO2-laitteella tulisi harjoittaa hengitystä?

Moni kysyy, että mitä se säännöllinen wellottelu oikein on? Usein käy niin, että WellO2-laitteen hankkii ja sitä käyttää muutamia kertoja ja se tuntuu ihan mukavalta, ehkä vähän raskaalta, mutta tulee tunne, että ihan hyvä vehje. Sitä ajattelee, että minä otan tämän sitten käyttöön, kun tulee sellainen tunne, että tarvitsen tai tulee flunssa tai ahdistaa. No eikös tämä sitten ole ihan hyvä tapa käyttää WellO2:a?

WellO2 on ensisijaisesti hengitysharjoituslaite. Kun puhutaan lihasten harjoittamisesta, sitä pitää tehdä säännöllisesti, jotta siitä saa parhaan hyödyn irti. Jos verrataan wellottelua kuntosaliharjoitteluun, niin ei lihaskunto kuntosalillakaan kehity, jos käy kerran ja menee seuraavan kerran silloin, kun tuntuu, että joku paikka ”prakaa”.

Me siis suosittelemme, että kun hankit WellO2-laitteen, teet yhden kuukauden ajan WellO2-harjoittelua, eli wellottelua vähintään kerran päivässä, mutta mielellään aamuin illoin. Tällöin saat jo kuukaudessa merkittäviä vaikutuksia lihaskuntoosi hengitysteissä ja huomaat varmasti hyötyä sellaisissakin asioissa, joita et välttämättä ole edes yhdistänyt hengityslihasheikkouteen.

Tällaisista hyvinä esimerkkeinä ovat esimerkiksi kuorsaaminen, joka helpottuu, kun ylänielun lihakset vahvistuvat. Siis kun keho yöllä rentoutuu, nielukudokset eivät enää ahtauta hengitysteitä yöllä.

Toinen tyypillinen huomio on se, että hengenahdistusoire helpottuu. Herkästi hengästyvät käyttäjät ovat kuvanneet, että suorituskyky on selkeästi parantunut jo kuukaudessa.

Nenäongelmista kärsivät ovat kertoneet, että kuukauden säännöllisen käytön jälkeen poskiontelotulehdukset ovat vähentyneet ja nenäkannua tai muita nenänhoitoon käytettäviä hoitokeinoja tarvitsee vähemmän. Tämä kertoo siitä, että nenänielun lihasvoima on maskihengitysharjoittelulla parantunut ja nenään on ihan konkreettisesti tullut lihasvoiman kautta lisää tilaa, ilma kiertää nenässä paremmin ja taudinaiheuttajat eivät pääse asettumaan nenään asumaan niin herkästi. Nenähengityksen onnistuminen on myös asia, jonka moni kuvaa palautuneen säännöllisen harjoittelun myötä. Ja tämähän on tärkeä asia ihan koko hengittämisen kannalta. Voit innostuessasi lukea lisääkin aiemmista kirjoituksistani.

No millainen se säännöllinen wellotteluharjoitus sitten on? WellO2-harjoitus aloitetaan ulospuhalluksella laitteeseen ja sen jälkeen sisäänhengitys laitteen kautta. Ulospuhallus suoritetaan ensiksi sen vuoksi, että laitteeseen muodostuu lisää höyryä veden kuplimisen myötä. Näitä hengityskiertoja olisi hyvä toistaa 3–10 yhtäjaksoista puhallusta. Käytä aluksi 0- vastusta. Vastusta voit nostaa pikkuhiljaa, esim. viikon säännöllisen käytön jälkeen. Vastus säätyy portaattomasti, pieni kierto säädinrenkaasta eteenpäin on jo vastuksen nosto.

Minä itse käytän usein 0-vastusta illalla, kun haluan laskea kierroksia ja aamulla suurempaa vastusta, jos olo on energinen. 3–10 puhalluksen sarja on hyvä toistaa aamulla ja illalla 2–3 kertaa. Lämpötila on mukavuusasetus normaalissa harjoittelussa ja voit käyttää 1- pisteen tai 2- pisteen lämpötilaa sen mukaan, kumpi sinusta tuntuu mukavammalta. 3- pisteen lämpötila voidaan säästää flunssapöpöjen tuhoamiseen!

 Joskus jos hengitys on oikein tiukassa, tuo ns. normaali wellottelu, eli ulos- ja sisäänhengitys ei laitteen kautta onnistu. Tällöin ulos- ja sisäänhengitys WellO2-laitteen kautta tekee ahdistavan olon ja ns.”hapen loppumisen tunteen”. Tämä kertoo siitä, että herkästi yli hengität normaaliolissa ja vastushengitys tasapainottaa elimistön hiilidioksidi ja happitasoa ja tämä saattaa aluksi tuntua hyvin ahdistavana. Jatkuvaa sisään ja uloshengitystä voi opetella. Harjoittelun tekeminen on turvallista, vaikka se tuntuukin epämukavalta. Jos harjoittelu tuntuu liian raskaalta ja epämukavalta, voit toki tehdä harjoitteita myös erikseen. Tämä tarkoittaa sitä, että teet uloshengitykset laitteen kautta ja hengität sisään ilman laitetta ja sitten toisin päin, eli teet sisäänhengityksen laitteella ja taas uloshengityksen ilman laitetta.

Summasummarum, jotta WellO2-laitteesta olisi sinulle mahdollisimman paljon hyötyä, olisi sinun hyvä käyttää laitetta kuukauden ajan joka päivä, mielellään aamulla ja illalla. Jos kuukauden jälkeen haluat vähentää käyttöä, suosittelemme käyttämään sitä kuitenkin jatkossakin säännöllisesti. Etenkin, jos sinulla on esimerkiksi krooninen keuhkosairaus tai kuorsaamisen ongelmaa.

Hengityssairauksiin käytettävät lääkkeet menevät paremmin perille keuhkoihisi, jos teet harjoittelun ennen hengitettävän lääkkeen ottoa. Tämä siitä syystä, että harjoittelu avaa keuhkoputkia ja lääke pääsee syvemmälle keuhkoputkissasi. Moni kertookin, että säännöllinen WellO2:n käyttö on vähentänyt tarvetta tarvittavalle hengitettävälle lääkkeelle.

Jos kärsit kuorsauksesta, suosittelen, että teet harjoittelun joka ilta. Illalla tehty WellO2-harjoittelu laskee kierroksia ja valmistaa kehoa ja mieltä yöhön, parantaa yöunen laatua, mutta vaikuttaa myös nielun lihaksiin, niin että kuorsaaminen jää pois.

Jos sinulla ei ole kroonista sairautta, ota ensimmäisen kuukauden jälkeen WellO2-laite taas säännölliseen käyttöön etenkin, jos tunnet vilustumisen tai poskiontelotulehduksen ensioireita, saat allergia tai ärsytysoireita, valmistat ääntäsi rasitukseen tai jos joudut puhumaan paljon ja puhesession jälkeen tunnet, että äänihuulesi ovat rasittuneet.

Jos haluat parantaa hengityslihasvoimaasi, suosittelen jatkamaan harjoittelua niin, että lisäät ensimmäisen kuukauden jälkeen hengitysvastusta joka viikko pienellä nostolla. Myös lihasvoiman ylläpito vaatii säännöllisyyttä harjoittelussa.

Aloita siis harjoittelu 3-10 edestakaisella hengityksellä ja toista sarja 2-3 kertaa. Käytä aluksi 0-vastusta. Tee harjoitus mielellään aamulla ja illalla, mutta vähintään kerran päivässä.

Tsemppiä harjoitteluun ja pidetään hengitystiet kunnossa!

Kirjoittajana Katri Lindberg sairaanhoitaja yamk ja WellO2 tuotepäällikkö.

Katrilla on pitkä työkokemus erikoissairaanhoidosta. Katri on toiminut sairaanhoitajana ja kuntoutusohjaajana keuhkosairaiden parissa ja omaa vankan kokemuksen erilaisista keuhkosairauksista ja niiden hoidosta ja kuntoutuksesta. Lisäksi Katrilta löytyy erikoisosaamista hengityssairauksien hoidossa käytettävistä apuvälineistä.

Takaisin blogiin

Tutustu WellO2-hengitysharjoituslaitteeseen