Kouluvuosi alkaa ja usein samaan aikaan alkavat jylläämään infektiotaudit. Tänään pohdiskelen sitä, miten voisimme valmistaa lapsiamme siihen, että mahdollisesti säästyisimme infektiokierteeltä.
WellO2-laitteen käyttöohjeissa sanotaan, että WellO2-laitetta saisi käyttää itsenäisesti vasta yli 12-vuotiaat lapset. Tähän on syynä se, että Suomen lainsäädännön mukaan sähkölaitteita saa käyttää itsenäisesti vain yli 12-vuotiaat.
WellO2-laitetta voi kuitenkin turvallisesti aikuisen valvonnassa käyttää myös nuoremmat lapset. WellO2 onkin juuri lasten hengitystieongelmiin turvallinen ja lääkkeetön apu, jota aina kannattaa kokeilla, jos hengittämisessä tai nenän tukkoisuuden kanssa on ongelmia.
Mitään tarkkaa ikäraajaa WellO2-laitteen käyttöön on vaikea antaa. Yleensä puhutaan sellaisesta ”pillimehu” iästä, eli kun lapsi osaa juoda pillillä ja puhaltaa sinne, hän yleensä osaa tai voi alkaa harjoittelemaan WellO2-laiteen käyttöä. WellO2-laitteen käyttöä kannattaa harjoitella terveenä ja tehdä siitä mahdollisimman mukava asia. Tällöin käyttö onnistuu paremmin myös silloin, kun olo ei ole niin mukava, esim flunssassa.
WellO2-laitteella voi hoitaa lapsilla samankaltaisia ongelmia kuin aikuisillakin: aukaisemaan flunssaista nenää, helpottamaan hengittämistä ja yskän ärsytystä, sekä poistamaan limaa hengitysteistä. Sekä tietysti se tärkein, eli hoitamaan limakalvoa niin, että se olisi valmis vastustamaan taudinaiheuttajia ja ympäristön epäpuhtauksia.
Tutkimuksissa on todettu, että lämmin höyry tuhoaa lämpöherkkiä viruksia tai vähentää niiden lisääntymistä elimistössämme. Eli heti, kun lapsella on ensimmäisiä flunssaoireita, suosittelemme ottamaan WellO2-laitteen käyttöön. Harjoitus nenämaskilla, jotta saadaan lämmin höyry kohdennetusti juuri nenän limakalvoille, jonne taudinaiheuttajat yleensä kehossamme ensimmäisenä asettuvat, saattaa siis ehkäistä sairastumisen ja säästymme pahemmalta infektiokierteeltä tai sairauden oireilta.
Lasten keuhkoputket ovat usein herkempiä supistumaan kuin aikuisilla ja putkien läpimitta on pienempi, joten ne painuvat herkemmin kasaan. Tämä on erityispiirre, josta toiset lapset kärsivät enemmän kuin toiset. Joskus lapsi kärsii siitä, että pienikin hengitystieinfektio aiheuttaa hengenahdistusta ja saattaa esimerkiksi vaatia käyntejä terveyskeskuksessa, hengittelemässä lääkesumutinta.
WellO2-harjoittelun lämmin höyry ja vastusharjoittelu heti flunssaoireiden ilmaannuttua helpottaa nopeasti ahdistusoiretta. Jos keuhkoputket alkavat painua kasaan ja hengitys esimerkiksi vinkuu, voi WellO2-laitetta käyttää myös kylmällä vedellä ja laitteeseen voi lisätä myös jääpaloja. Tällöin nielun turpoaminen voidaan hoitaa kotikonstein kylmällä ilmalla ja voidaan säästyä joskus jatkuviltakin vierailuilta terveyskeskuksessa.
Lasten yskän hoito on usein haastavaa, koska yskänlääkkeitä ei yleensä suositella lapsille ja yskä kuitenkin usein vaivaa lasta ja vaikuttaa myös yöuneen. Lasten yskänhoidossa kattilahengitys on varmasti joka perheessä tuttua. WellO2- laitteella lämpimän höyryn kostuttava vaikutus saadaan turvallisesti annosteltua hengitysteihin ja lisäksi laitteen hengitysvastus avaa keuhkoputkia, jotka lapsilla herkästi painuvat kasaan. Lisäksi wellottelu nostaa myös hengitysteistä limaa ylöspäin, jolloin se on helpompi yskiä pois ja jatkuva ärsytysoire helpottuu nopeasti. Syvähengitys myös vaikuttaa vagushermon aktivaation kautta lapsen mieleen rauhoittavasti, jota kautta myös yöunta saadaan rauhoitettua.
Samalla tavalla kuin flunssaoireita, voidaan lasten allergiaoireita helpottaa WellO2-harjoittelulla. Jos lapsen hengitystiet reagoivat herkästi allergeeneihin, voidaan jatkuvaa ärsytysoiretta helpottaa esimerkiksi siitepölyaikaan sillä, että ulkoa sisään tullessa wellotellaan. Lämmin höyry huuhtelee limakalvojen pinnalta allergeenit ja jatkuva ärsytysoire helpottaa nopeasti oloa. Allergialääkkeet pitää edelleen ottaa lääkäri ohjeen mukaan, mutta ärsytysoiretta, joka saattaa vaivata lääkkeen oton välilläkin, saadaan wellottelulla helpotettua. Allergeenien huuhteleminen limakalvoilta, helpottaa usein myös lasten allergiasta johtuvia silmäoireita ja nuhaa.
Lapsen nenä on vielä pieni ja ahdas. Vaikka nuha onkin lapsiperheissä tuttu vieras, voi nenämaskiharjoittelu ihan pienelle nuhanenälle olla hiukan haastavaa. Useat lapset saavat kuitenkin apua nuhaoireisiinsa myös höyryhengittelystä suun kautta. Suukappaleeseen kannattaa lapsella kiinnittää nenämaskin haitariletku, sillä usein letkun pää on paremmin lapsen suuhun sopiva. Lisäksi tällöin WellO2-laite voi olla pöydällä.
Varsinkin lasten nenähengitystä on tärkeä tukea, jotta pitkittyneistä nenäongelmista ei aiheutuisi lapselle kroonisia vaivoja, kuten astmaa, unenaikaisia häiriöitä tai purentavirheitä. WellO2 on lääkkeetön apu tukemaan nenän toimintaa, mutta myös vahvistamaan lihaksia niin, että nenähengitys paremmin onnistuu.
Lapsilla, kuten aikuisillakin hyvävointinen hengitysteiden limakalvo ja nenä ovat paras palomuuri taudinaiheuttajia ja sairastumista vastaan!
Wellottelu terveisin,
Katri
Kirjoittajana Katri Lindberg sairaanhoitaja yamk ja WellO2 tuotepäällikkö.
Katrilla on pitkä työkokemus erikoissairaanhoidosta. Katri on toiminut sairaanhoitajana ja kuntoutusohjaajana keuhkosairaiden parissa ja omaa vankan kokemuksen erilaisista keuhkosairauksista ja niiden hoidosta ja kuntoutuksesta. Lisäksi Katrilta löytyy erikoisosaamista hengityssairauksien hoidossa käytettävistä apuvälineistä.
Tilaa WellO2 perheellesi klikkaamalla tästä.