Kuorsaaminen - voiko siitä päästä eroon?

Kuorsaaminen - voiko siitä päästä eroon?

 

Kuorsaaminen on monessa perheessä ongelma. Kuorsaaminen vaikuttaa kuorsaajan unenlaatuun ja aiheuttaa kurkun kuivumista ja limaisuuden tunnetta. Huonolaatuinen unenlaatu vaikuttaa tietysti myös päiväaikaiseen jaksamiseen ja yöllinen kuorsaaminen usein aiheuttaa päiväaikaan myös äänen kestämisen ongelmaa, yskää ja kurkun kuivuuden tunnetta. Lisäksi yöllinen suuhengittäminen usein aiheuttaa nenäongelmia. Yöllisen suuhengittämisen vuoksi nenä on tukkoinen, saattaa tulla vesinuhaa, nenän limakalvojen kuivuutta ja jopa nenäverenvuoto taipumusta.

Eli se, että yöllä kuorsaat, ei pelkästään pilaa vieressä nukkujan yöunta ja ole meluhaitta, vaan sillä on paljon kuorsaajan omaa elämää hankaloittavia ja hyvin kauaskantoisia vaikutuksia.

No voiko kuorsaamiseen vaikuttaa? Helpommin sanottu kuin tehty! Mutta tiedätkö mistä kuorsaaminen johtuu?

Ihmiskeho on rakennettu niin, että nenä on tarkoitettu hengittämistä varten. Yöllä kun nukut sikeästi, leuka rentoutuu ja suu aukeaa helposti. Se aukeaa etenkin silloin, jos nenä on tukkoinen tai sinulla on lihaskireyksiä, jotka vaikuttavat siihen, että suun kiinni pitäminen on hankalaa.

No mistä kuorsauksen ääni sitten johtuu? Kun hengität suun kautta, nielusta kulkee läpi suuri ilmavirta, joka löystyttää nielun lihasrakenteita. Lihasrakenteisiin vaikuttaa myös ylipaino, elintavat jne. Kun lihasrakenteet löystyvät, nielun yläosa löystyy ja yöllä rentoutuneena tipahtaa hengitysteiden tielle. Nielua saattaa lisäksi ahtauttaa myös kieli tai suuret nielu- tai kitarisat. Lisäksi nielun limakalvoa voi turvottaa jatkuvat tulehdustilat tai ärsytysoireet nenäontelossa.

Voiko kuorsaamiseen sitten vaikuttaa? On helppoa sanoa, että pidä suusi kiinni, mutta mistäs sitä sitten hengittää, jos nenä on tukossa ja ilma ei kulje?

Ihmiskehon lihaksia voi onneksi harjoittaa! Nielun lihasten harjoittaminen on hankalaa, koska lihakset eivät samalla tavalla kehity muun liikunnan ohella. Kuorsaamisen ongelma saattaa kiusata niin kovakuntoista urheilijaa kuin ketä tahansa muutakin. Laulajilla tai laulunharrastajilla äänenhuoltoon kuuluu usein myös lihasharjoittelu nielunosalta. Kielijumpalla voidaan myös harjoittaa kasvonalueen lihaksia. WellO2 on suomalainen innovaatiotuote, joka vaikuttaa hengityslihasten lisäksi myös nielunlihasten toimintaan.

Puhutaanpa hiukan sitten WellO2-laitteen käytöstä kuorsaajalle. Jos nenä on tukossa, niin se on ensimmäinen este sille, että nenän kautta ei voi hengittää. WellO2-laitteen nenämaskilla tehtävällä vastushengitysharjoittelulla vahvistetaan nenänielun hengityslihaksia ja laitteen lämmin höyry hoitaa limakalvoja. Eli lämmin höyry lisää limakalvojen vesipitoisuutta ja samalla huuhtoo limakalvojen pinnalta mahdollisia epäpuhtauksia. Laitteella tehtävä vastusharjoittelu pakottaa nielun lihaksia töihin ja kun lihakset työskentelevät, verenkierto alueella vilkastuu, joka vaikuttaa nopeasti limakalvo turvotukseen, joka käytännössä tarkoittaa sitä, että turvotus vähenee ja tulee nopeasti tunne siitä, että nenänielu avartuu ja on mainoksemme slogania tapailleen "heti helpompi hengittää".

Jotta lihasharjoittelulla voidaan kuorsaamiseen vaikuttaa, ei valitettavasti riitä se, että teet harjoittelua silloin tällöin, vaan harjoittelun pitää olla säännöllistä, ihan kuten minkä tahansa muunkin lihasharjoittelun. Eli kun hankit WellO2-laitteen niin suosittelen, että teet harjoittelua ensimmäisen kuukauden ajan 2x päivässä, aamuin illoin. Kuukauden käytön jälkeen monet käyttäjät kuvaavat, että kuorsaaminen on vähentynyt tai jäänyt pois! Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että sitten WellO2-laitteen voi piilottaa kaappiin, vaan käyttöä pitää jatkaa. Jatkossa usein riittää, että teet wellottelua vain iltaisin, ennen nukkumaan menoa. Ilta wellottelu harjoittaa lihaksia, kostuttaa limakalvoja ja rauhoittaa hengitysrytmiä, tätä kautta myös rauhoittaa mieltä ja valmistaa koko kehoa yötä varten. Moni onkin kertonut, että yöunen laatu on erilaisten aktiivisuusmittareidenkin mukaan parantunut, kun wellottelut on sijoitettu iltaan. Silloin kun on taipumusta siihen, että nielunlihasrakenne on löysää, niin pysyvämpää apua saa vasta pitkäkestoisella ja säännöllisellä harjoittelulla, sekä tietysti elämäntapamuutoksilla, jos ne ovat lihasten löystymisen taustalla.

 

Kirjoittajana Katri Lindberg sairaanhoitaja yamk ja WellO2 tuotepäällikkö.

 

Katrilla on pitkä työkokemus erikoissairaanhoidosta. Katri on toiminut sairaanhoitajana ja kuntoutusohjaajana keuhkosairaiden parissa ja omaa vankan kokemuksen erilaisista keuhkosairauksista ja niiden hoidosta ja kuntoutuksesta. Lisäksi Katrilta löytyy erikoisosaamista hengityssairauksien hoidossa käytettävistä apuvälineistä.

 

Tilaa WellO2-laite itsellesi klikkaamalla tästä.

Takaisin blogiin

Tutustu WellO2-hengitysharjoituslaitteeseen