Kiinnitä huomiota hengitykseesi myös kesällä!

Kiinnitä huomiota hengitykseesi myös kesällä!

Kevään vaihtuessa kesään monilla alkaa pikkuhiljaa siitepölyn oireet vähenemään. Myöskään kevään yleiset influenssat eivät vaivaa enää ilmojen lämmetessä. Vaikka selviä hengitysoireita ei olisikaan tai ne olisivat lieventyneet kesän myötä, hengityksestä on silti syytä pitää huolta myös kesällä.

 

Listasimme viisi syytä, miksi jokaisen meistä tulisi kiinnittää huomiota hengityshyvinvointiimme kesälläkin:


1. ”Kesäloma alkoi jo viikko sitten, mutta päässä pyörii vieläkin työasiat ja mieli ei rauhoitu”. Aivojen stressitila voi jäädä päälle, jos stressiä on jatkunut pitkään. Stressitilasta irtautumiseen on kuitenkin yksinkertainen neuvo: hengitä. Tekemällä pitkiä ja syviä hengityksiä saat aktivoitua parasympaattisen hermoston. Se muun muassa laskee sykettä ja verenpainetta ja alentaa stressihormonien määrää. Samalla omaksut oikean hengitystekniikan, joka auttaa sinua jatkossa stressaavia tilanteita kohdatessasi.



2. Kun opit oikean hengitystekniikan myös unenlaatusi paranee. Oikea hengitystekniikka tarkoittaa sitä, että sisäänhengittäessä ylävatsa kohoaa, mutta alavatsa ei pullistu. Oikeanlainen uloshengitys puolestaan on hidas ja rauhallinen hengitys ja puolet pidempi kuin sisäänhengitys.

Jos kuorsaaminen on huonojen yöuniesi taustalla, voit tehdä hengityslihasharjoittelua siihen tarkoitetulla apuvälineellä, jotta lihastonus, eli lihasjänteys kurkunpäässä ja kaulan alueella vahvistuu. Tämän myötä kuorsaaminen voi vähentyä ja unen laatu parantua. Hyvin nukutun yön jälkeen sinulla on paljon energiaa pihatöihin tai muihin kesän askareisiin!


3. Aurinkoisina kesäpäivinä tekee mieli hieman puuhastella ja viettää aikaa ulkona. Jotkut hoitavat puutarhaansa, toiset käyvät sienimetsässä ja jotkut taas lähtevät uimaan virkistyäkseen. Elämä muuttuu siis aktiivisemmaksi, kun säät sallivat. Etenkin hengitysongelmaisilla poikkeava hengästyminen voi kuitenkin alkaa rajoittamaan kesän aktiviteetteja. Hengästyminen kuitenkin vähenee, kun lihasvoima kasvaa. Kun hengityslihasvoima kasvaa, niin jaksat arjessa paremmin ja et hengästy niin herkästi.



4. Pitkän, kuivan ja sateettoman ajanjakson jälkeen maa on kuivaa ja tiet ovat pölyisiä. Katupöly, joka sisältää tien pinnan mineraaleja, autojen jarruista ja muista osista peräisin olevia metalleja, autonrenkaiden kumihiukkasia sekä siitepölyä, aiheuttaa monille hengitysteiden oireita. Yleisimmät oireet ovat nenän ja nielun ärsytysoireet, yskä, vesinuha tai limakalvojen kuivuus. Joskus jopa hengenahdistus. Katupölystä johtuvia hengitysoireita on syytä lievittää lämpimän höyryn hengittämisellä, höyry huuhtelee ilman epiteelit limakalvoilta ja oireet helpottavat nopeasti. Se vähentää ilmateiden ärsytystä ja vähentää limaisuutta.

Lämmin kausi korostaa katupölyn haittoja, sillä ihmiset tuulettavat asuntojaan yön ajan, jolloin pöly pääsee kulkeutumaan asuntoon. Suositeltavaa siis on, että asunnot tuuletettaisiin muilla keinoilla silloin, kun pölyä on paljon ilmassa, eikä sateita ole ollut lähipäivinä.


5. Viimeisin syy on hyvin yksinkertainen. Hengitys on meidän elämämme perusta. Ilman hengittämistä muutkaan kehomme elintoiminnot eivät toimisi. Vaikka hengittäminen onkin automaattinen toiminto, se on kuitenkin kehon ainoa toiminto, jota voimme itse säätää. Nyt jos koskaan on siis aika kiinnittää huomiota tärkeimpään elintoimintoomme ja alkaa pitämään hengityksestä huolta. Ottamalla hengitysharjoitukset osaksi jokapäiväistä rutiinia, varmistat sen, että hengitystiesi pysyvät terveinä ja hyvinvoivina, hengityslihaksesi vahvoina ja muut elintoimintosi toimivina. Jo viidenkin minuutin harjoittelu vaikuttaa positiivisesti hengityshyvinvointiisi ja arjessa selviytymiseen. Hengityksestä huolehtimalla huolehdit siis samalla kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnistasi.

 

Lue lisää keuhkoja vahvistavasta Wello-hengitysharjoittelusta: https://wello2.fi/pages/wello-hengitysharjoittelu 

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.